Základní hnědá omáčka, odborně nazývaná:…..

jan.alois Kuchař:

Doba přípravy: 4-5 hodin PT4H30M podle potřeby Pro začátečníky 24 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Buďte první a přidejte fotografii
520
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Suroviny

Jo, já to sem napíšu a strýček Rejpal nebo jeho tetka mi budou lát, že mi tam něco schází nebo přebejvá. Neboli, že to není přesně.
2 cibule
3 mrkve
2 kořeny petržele
1/2 kořenového nebo 1 klacík /řapíkatý celer
30 dkg ořez ze šunky od kosti
2 kg telecí kosti (nebo hovězí kosti)
20 dkg slaniny
snítku tymiánu
bobkový list (případně nové koření a celý pepř)
1/2 kostky přepuštěného máslo
Olej podle potřeby
1 l víno Madeira- je fakt drahé (Lze nahradit jiným vínem podobné chuti, tmavší polosladké červené s kořeněnou chutí. Dej tam Vavřince a je to. Nezapomeňte osolit
Sice mně za to budou nadávat, ale neskočím proto z okna.)
Množství surovin lze upravit podle toho jaké množství chceme uvařit.
Koření podle vlastní chuti. To víš, nevaříš prvně. Tři listy, čtyři bobky a deset-patnáct pepřů. To nechám na tobě.
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Očistěte si zeleninu a nakrájejte ji na větší kousky cca 1-2 cm silné. Cibulku nasekejte na hrubo.
    V kastrolu na oleji nebo másle orestujte zeleninu (čím více budete restovat, tím více bude omáčka hnědá).

  2. Přidejte kosti, slaninu nakrájenou na kostky, šunku. Přidejte máslo a podlijte vínem klidně 0,5 litru a nechte vařit klidně 4 hodiny. Vyndejte kosti a všechno přelijte přes cedník a co vám zůstane, tak rozmixujte.

  3. Dejte to do toho kastrolu a pořádně to promíchejte a pokud je toho polovina původního množství, tak je to hotové. Nechejte vychladit. Nalijte do tvořítek a nechte zmrazit.

Poznámka

Zase, kdo vyfotí, ať přidá. Než mně přijedou hladová robátka, to bude trvat. Už mají své a tak na mně ... ne ne mají dědu pořád rádi.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek


Ohodnoťte recept: Základní hnědá omáčka, odborně nazývaná:…..

  • medmic medmic

    Jo tohle je klasika, variant je více, vizuálně skoro všechny jsou stejné viz např. fotka tady http://gastronomie-typ.blogspot.cz/2012/04/univerz...

    Je to takové zvláštní jídlo, na jednu stranu se tím opovrhuje, jako čímsi školnojídelnovým, na druhou jednoduchost občas má své výhody. A když se nepoužije chemie, tak vlastně neexistuje důvod nadávat na zdravost. Jen ten vzhled... :-D

    Odpovědět

  • smok smok(neregistrovaný)

    boze to jsou kecy, to si nech na blog a ne do receptu. mozna, ze by recept byl dobrej, ale filtrovat ho z tech kecu nebudu. du na jinej

    Odpovědět

  • mio mio(neregistrovaný)

    Tak pardon, tohle je sice hezký recept, určitě ho zkusím, ale od UHO ze závodky to má hoooodně daleko. Žeby tam lili víno, nebo dávali šunku, to silně pochybuji

    Odpovědět

  • kaja.f kaja.f

    pred chvili jsem dovarila a je to naprosto bozi!!! dalo mi dost premahani to opravdu nalit do formicek a nesezrat to rovnou :-D

    Odpovědět

  • Sanynka Sanynka

    super:-D:-D:-D:yes:

    Odpovědět

  • hollydolly hollydolly

    Bezkonkurencni! :yes:

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

  • Colombo65 Colombo65

    Druhý nejlepší "LIVE" (živě) napsaný postup výroby UHO, první byla asi Dobromila R. nebo se pletu a jan.alois je numero UNO?;-);-);-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Jene jsem ráda,že tě tady máme na Topkách,to je vždy počteníčko na jedničku a více.Jen tak dál ať si užijí naše bránice:yes::-D:-D

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    jan.alois:-)):-D, trochu jsem to popletla, jasně, omáčka, ne poleva!!:-)):-D

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois(autor receptu)

    univerersální hnědá
    omáčka neboli uho . cibule olej mouka . a potom byla ještě polévka MNV mrkev nudle voda za kačku deset

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    No, můj syn, když se učil na kuchaře, tak tomu říkali UHO:-))..univerzální hnědá poleva:-)):-D, jak píše isahu;-)

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois(autor receptu)

    Od Drobka mně to těší ale dámy nezoufejte jsem vám nakloněn.
    :-O:-))

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    Krásné, UHO jak by měla být a není. Zasloužíš veřejnou pochvalu před otevřenou lednicí. A bod ode mne k tomu.:-))

    Odpovědět

  • janek53 janek53

    Jane, toto je omáčka podle mých představ. Žádná připálená zásmažka na barvu nebo tmavá instantní jíška:-((:no:UHO, ale kvalitní suroviny a literární zpracování to je to pravé ořechové vaření. Kór, když se hotový výtvor bohatě okoření láskou :-p:-p:-D:yes:

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo