Bulgur - základní recept

Lucasinka Kuchařka:

2-3 porce Pro začátečníky 15 názorů

57
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Suroviny

150 g bulguru
400 ml vody nebo zeleninoveho vyvaru
1 lzice olivoveho oleje nebo masla
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci na oleji (nebo másle) rychle osmahneme bulgur, zalijeme horkou vodou a 10 minut vaříme na středním plameni.

  2. Po této době by všechna tekutina měla být vsáknuta. Během vaření nemícháme a před podáváním jen "provzdušníme" vidličkou.

Poznámka

Behem vareni muzeme pridat treba cesnek, bylinky nebo jine koreni.

Podavame jako prilohu k omackam, masu apod.

Bulgur ma mirne oriskovou chut a je velice lehce stravitelny.

Co je to BULGUR?? http://www.lucasinka.cz/2010/06/bulgur/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 13 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bulgur - základní recept

  • Markéta Markéta(neregistrovaná)

    Bulgur připravuji nabobtnáním , dám poměr 1 ku 3 , tím ,že vody je víc , je to výborné a skvělé do salátů ,nechá se hodinu v klidu a je to hotovo , přidávám tam trošku zeleninového bujonu a nebo postačí i špetka soli , poté už si přidáte to ,na co máte chut :-K

    Odpovědět

  • Pepé Pepé(neregistrovaný)

    Bulgur není potřeba vařit,stačí jen nasypat do vařící vody,přivést k varu a vypnout.Nechat cca 15 minut odležet a je hotový. :-)

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Lidmila: Ne, neproplachuje se.

    Odpovědět

  • Lidmila Lidmila(neregistrovaná)

    Chtěla bych vědět jestli se musí bulgur před vařením umývat jako rýži a podobně,

    Odpovědět

  • růžík růžík(neregistrovaný)

    Pšeničný bulgur je vyráběn namáčením a sušením pšenice. Při tomto procesu dochází k přeměně škrobu na cukr - tím se zrno stává lehce stravitelným a vystupuje jeho nezaměnitelná obilná chuť. Bulgur je vysoce nutričně hodnotný produkt (známý asi 4000 let), při tvorbě kterého člověk použil jednu z prvních zpracovatelských technologií. Pšenice se nejdříve aktivuje vodou a teplem, tím vznikají určité látky v zrnu (enzymy), škrob se mění na jednodušší cukr a zrno se stává biologicky aktivním. Dále se zrno párou vysuší, pak se hrubě drtí a třídí. U bulguru se cení jeho jednoduchá a rychlá příprava, oříšková chuť, lehká stravitelnost, vysoká nutriční hodnota - vysoký obsah vlákniny a sacharidů, vitaminů, minerálií a nízký obsah tuku.

    Odpovědět

  • Lucasinka Lucasinka(autorka receptu)

    Babka (neregistrovana), podivej se na tyto stranky http://www.lucasinka.cz/2010/06/bulgur/ je tam spousta informaci nejen o bulguru :-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja

    Babka (neregistrovaný/á), pozri toto :
    http://www.bio-obchod.sk/produkt-1506/bulgur-pseni...
    Máš tan popis, čo je bulgur;-)

    Odpovědět

  • Babka Babka(neregistrovaná)

    Tak vidím plno receptů s bulgurem, ale nikde jsem nezjistila, co že to vlastně je, z čeho se to vyrábí. Nebo je to zelenina a pěstuje se to? Jsem už v důchodovém věku a nikdy jsem ten divný název neslyšela, natož abych něco podobného ochutnala. Poradíte mi někdo?:

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

  • Lucasinka Lucasinka(autorka receptu)

    Blinkni, jedine, co jsem nasla, je moznost nechat bulgur nabobtnat cca jednu hodinu - je to na techto strankach http://clanky.vareni.cz/bulgur-vsestranny-psenicny..., ale nemam s tim zadne zkusenosti, takze nemuzu potvrdit ani vyvratit. Kdyz budes zkouset, budu rada, kdyz das vedet, jak to dopadlo, protoze treba do salatu by to byla idealni priprava ;-)

    Odpovědět

  • blikni blikni

    Ono se asi vařením nic nezkazí - co se chuti týče, ale tím vařením se zničí určitě dost těch zdraví prospěšných látek, co bulgur obsahuje. Proto jsem se ptala, zda se musí vařit. Ale je jasné (i z těch odkazů), že se samozřejmě vařit může. Ale myslím, že to je škoda.

    Odpovědět

  • Lucasinka Lucasinka(autorka receptu)

    Blinkni zkus mrknout na ty odkazy, co jsou v poznamkach. Mozna tam najdes i jiny zpusob pripravy. Ja ho vzdycky delam takhle a je to osvedcene - vzdycky se povede

    Odpovědět

  • blikni blikni

    Opravdu se musí ten bulgur vařit? Nestačí jen zalít vroucí vodou (nebo přivést k varu), vypnout a nechat přikryté dojít? Bulgur mám už doma koupený, ještě jsem ho ale nikdy nezkoušela, ale všichni k jeho přípravě radí - určitě nevařit!

    Odpovědět

  • Lucasinka Lucasinka(autorka receptu)

    Spagetko dekuju...dam tvuj do poznamek (snad to nevadi) :-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Luci, skvělé:yes::yes: - jen přidám odkaz, co to bulgur je možná by se víc hodila i kategorie začátečníků, co myslíš? http://www.dia-potraviny.cz/bulgur.html

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo