Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Strakonické "štrúdle"

Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.

Hodnocení receptu je 5,0 (124×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 20 min

110 min (90 min příprava + 20 min tepelná úprava)

11. 7. 2010 20:03

Suroviny pro 4 kusy

4 kusy

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie21 886 kJ / 5 231 kcal
Bílkoviny79,39 g
Tuky294,88 g
Vláknina51,10 g
Cholesterol 984 mg
Sodík 1,38 g
Sůl2,57 g
Sacharidy539,29 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka, na sousedku, která tyto štrúdly pekla. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

25. 11. 2023 22:16

satelit: Ne, nemá ! Upéct jak je, pak upečený potřít rozpuštěným máslem s rumem víckrát. Nešetřit!

satelit

25. 11. 2023 14:59

Má se tento štrůdl potírat před pečením rozšlehaným vajíčkem? Díky.

Dannulka

26. 4. 2023 09:38

Skutečně nejlepší štrúdl :-K

Franibald Franibald

21. 3. 2023 15:06

nejlepší štrudl :yes:

yanull yanull

6. 11. 2021 12:01

RubyRom: Moc děkuji, od zdatné kuchařky pochvala velmi potěší :-K

RubyRom RubyRom

5. 11. 2021 18:45

Výborný recept, nejlepší štrůdl jaký jaký jsem kdy jedla. Dovolila jsem si přidat foto. Jiný už dělat nebudu. Děkuji

NADEI

15. 10. 2021 14:25

Perfektní štrůdle, jiné už nedělám

satelit

16. 4. 2021 20:21

Asi si sedím na vedení, jak se to má překládat, to se nebalí?
Děkuji.

zdenka.s zdenka.s

5. 7. 2020 20:07

Zadělávala jsem včera večer , z poloviny těsta byly štrůdle po hodině v lednici a z druhé poloviny až ráno a bylo to nebe a dudy . S tím ranním těstem se pracovalo. mnohem líp a zdálo se mi po upečení vláčnější.
A těch 150g strouhanky mi přišlo moc , dala jsem půlku , je pravda , že jabka nebyla kdovíjak šťavnatá. Štrůdle moc dobré :yes::yes:

Petaja Petaja

19. 1. 2020 17:48

Jen ještě poznámka, těsto z domácího sádla a ponechané v lednici do druhého dne bylo nejlepší, dobře se s ním pracovalo. Těsto ze sádla kupovaného a ponechané v lednici jen hodinu se trochu trhalo. Ale štrůdl je dobrý z obou těst...

Petaja Petaja

19. 1. 2020 15:50

Tak moji milí, tento štrůdl dělám během týdne už potřetí a jednoznačně všemi nejoblíbenější...Listové těsto na štrůdl je zapomenuto, všichni vyžadují jen tuto dobrotu. S těstem se výborně pracuje, vyšly mi 4 nohavice na velký plech, jen strouhanky dávám méně, zbyla mi. Ale opravdu je výborný :yes::yes::yes::-K

Lenunka Lenunka

16. 11. 2019 16:49

Eja57: já našla v receptech po babičce to casinovo:-D
https://www.toprecepty.cz/recept/38488-listove-tes...

Eja57 Eja57

16. 11. 2019 16:00

casino: našla jsem v bohaté diskuzi k receptu brblající Casino:-D, že prej neee... a ono jo:-D Jasně že JO, ad primam je recept od Yanull a ad secundam jsem v sešitku po babičce našla ten samý = :yes:

casino casino

16. 11. 2019 12:07

Já su z tohoto těsta u vytržení:yes:
Štrúdle teď peču MINIMÁLNĚ jednou týdně (nevím co s jabkama a mančaft si záviny žádá) a furt z tohoto těsta :yes::yes:
Vím, jsou možná hezčí záviny, mají větší třpyt, než jaké dělám já, než toto těsto je fakt špica:yes::yes::yes:
***
Dnes 4 kousky, ve všech byla JABLKA + ořechy, nemáčené rozinky, bez rumového másla, náplň v jedné vrstvě
1. jenom s jablky :-)
2. + strouhané hokaido (to byl úlet, dýně tomu dala akorát lepší barvu) 8-(
3. + podélně půlený banán :yes:
4. + rozmačkaný banán :yes::yes:
No, pokud bych je nerozdal, tak bych to za den slupl sám a mého internistu by z toho mnou požitého množství tuku taky jeblo :-D
***
Až nasyslím trochu loje, tak to zkusím i s ním :-)
Je to takřka nepravděpodobné, ale čistě theoreticky by to těsto mělo být ještě lepččí :-K

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

28. 10. 2019 23:33

casino: opecte strouhanku s maslem a trochu i mlete orechy :-D Urcite brumlat nebudou.:yes:

1 2 3 20

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky

Suroviny: mouka hladká, máslo, sádlo, voda, ocet, žloutek, sůl, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový

TopRecepty.cz

Strakonické "štrúdle"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KLRl