Italský chléb - focaccia

Meszarosovabolya Kuchařka:

Doba přípravy: 2 hodiny + príprava + pečenie PT2H00M 4 porce Slané pečivo 2 názory

56
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Suroviny

500 g hladké mouky Extra Speciál 00
1 CL krystalového cukru
1 CL soli
400 ml vlažné vody
50 ml olivového oleje
21 g čerstvého droždí
cottage sýr pokrájený na kostičky
posekaná bazalka
plátky opečeného lilku
pokrájená sušená rajčata
olivy
rozmarýn
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do misy namrvíme droždie, pridáme cukor, trocha vlažnej vody, trocha múky, premiešame a necháme na teple vykysnúť. Prisypeme zvyšok múky a vlažnou vodou spracujeme na nelepivé hladké cesto, ktoré necháme kysnúť asi hodinu, kým nezväčší svoj objem na dvojnásobok.

  2. Na pomúčenej doske znovu prepracujeme a rozdelíme na 4 rovnaké bochníky.

  3. Každý bochník roztlačíme do okrúhlej placky na plechu s pečiacim papierom, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť dalšiu hodinu.

  4. Potrieme olejom, môžeme posypať rozmarínom.

  5. Pečieme v trúbe na 220-250 stupňoch/10-15 minút, závisí na trúbe. Môžeme použiť aj inú posýpku.

  6. Tiež môžeme pripraviť plnenú focacciu v dobre vymazanom pekáči olivovým olejom a to tak, že na spodok dáme prvú vrstvu cesta - plnka podľa nášho výberu - druhá vrstva cesta - vrch cesta potrieme olejom a upečieme v trúbe.

Poznámka

Zdroj: starobylý taliansky recept. Názov je odvodený od slova focus - ohnisko. Kedysi sa tento chlieb piekol priamo nad otvoreným ohniskom.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Italský chléb - focaccia

  • Ludmila Pavlíková Ludmila Pavlíková (neregistrovaný)

    Pustila jsem se do toho a byl výborný.:-)):-p

    Odpovědět

  • lucie lucie(neregistrovaný)

    Recept se mi už dlouho líbil a včera byla vhodná chvíle na vyzkoušení, tak jsem se do toho pustila. Udělala jsem je jako takové malé pizzy se šunkou, sýrem a bylo to skvělé ale hlavně to těsto je vynikající :yes::yes: :-)

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo