Vánoční štola
Vánoční štola je sladká pochoutka, kterou připravujeme každoročně na Vánoce. Úžasně voní, je plná ořechů a kandovaného ovoce. S kupovanou se nedá vůbec srovnat. Po upečení ji bohatě posypeme cukrem.
Suroviny pro 2 kusy
2 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 15 247 kJ / 3 644 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 72,71 g |
Tuky | 100,07 g |
Vláknina | 36,21 g |
Cholesterol | 204 mg |
Sodík | 2,03 g |
Sůl | 5,00 g |
Sacharidy | 574,26 g |
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
29. 12. 2019 13:25
V domácí štole žádný palmový tuk nenajdete....vejce i ořechy máme vlastní, sušené ovoce, rozinky, máslo, kůru i mandle kupuji příležitostně a v akci....a hlavně - doma upečená štola neobsahuje žádná barviva, stabilizátory a konzervanty, které jsou nakopak obsaženy prakticky ve všem koupeném.
29. 12. 2019 09:35
V Kauflandu se prodává štola Stollen Butter-Mandel mit Marzipan (s máslem a marcipánem) 750g za 80 Kč. Ta obsahuje 28% rozinek, velké množství kandovaného ovoce (množství není uvedené ale hádám tak 25-28%, prostě hodně. 6% tvoří směs lískových oříšků a mandlí - u toho jsou 85% mandle). Máslo tvoří 11%, mléčný tuk 4%, množství palmového tuku jsem spočítal na 26,7g (tj.3,6%). Krom toho jsou tam vajíčka, pšeničná mouka, pomerančová kůra, sůl 2,6g. Tuky na 100g: 18g, nasycené m. kys. 9,8g). Výrobce KuchenMeister. Obrázek najdete přes google images "Kuchenmeister Butter Mandel Stollen 750 g" tam je vidět že toho kandovaného ovoce a rozinek jsou tam mraky. Chutná výborně.
19. 12. 2016 17:08
18. 12. 2016 20:02
29. 3. 2013 14:56
21. 12. 2012 12:34
13. 12. 2010 11:25
Iri, zkus ještě příště to těsto nechat pečkou jen umíchat, vytáhni ho a nech vykynout v míse. Třeba ti v té pečce překynulo.
12. 12. 2010 20:55
12. 12. 2010 14:51
Irrenko, i Tvá fotečka láká k ochutnání.
12. 12. 2010 14:37
12. 12. 2010 14:27
Vykynuly mi,ale určitě méně než tobě, nechala jsem je ještě asi 50 minut kynout na plechu a pak vyskočily ještě v troubě, ale příště musím snížit teplotu, kraje mám víc upečené.
12. 12. 2010 12:31
12. 12. 2010 12:11
9. 12. 2010 11:39
8. 12. 2010 08:17
Leni, dobrá otázka - štola se má péct asi 3 týdny před vánocemi, po vychladnutí zabalit do alobalu a uložit do chladna. Když jsem upekla tyhle, viděla, jak úžasně voní a vypadají "žravě", konzultovala jsem jejich zabalení a uložení s kamarádkama, co kdy štolu pekly. Všechny se shodly na tom, že jim čerstvá chutnala nejvíc......takže - první den je měkounká, vlahá a voňavá, druhý den je malinko tužší (což mi vyhovuje - takhle mi chutná a nejen mně......manžel si jí půlku vzal do práce, i když kandované ovoce v pečivu nejí. Moc mě tím překvapil a ještě více pak tím, že hlásil, jak mu chutnala )
Už vím, že ji upeču i den před Štědrým dnem a pravděpodobně víc kusů - prosili mě o ni bratr i sestra
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 6 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 12 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 13 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno 23. 4. 2024 11:41
Právě bylo uvařeno:
Rajčatový salát s hermelínem a šunkou
Jan Nemec uvařila před 14 minutami
Kakaový olejový korpus na dort
JanaBran uvařila před 16 minutami
České kynuté buchty
jacky uvařila před 31 minutami
Domácí chléb (výborný)
KatchaKK uvařila před 1 hodinou
Kuřecí nudličky v pórku
malami uvařila před 1 hodinou
Domácí krtkův dort
malami uvařila před 1 hodinou
Syrovátková polévka se zeleninou a ovesnými vločkami
childa uvařila před 2 hodinami
Jahelník
Lenka Vejdo uvařila před 2 hodinami
Celozrnný koláč s tvarohem, ovocem a drobenkou z ovesných vloček
Irena26 uvařila před 3 hodinami
Rýžový nákyp
drugdova92 uvařil před 4 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Lepší koláče, makovky i rohlíky budete mít díky omládku! Jak na něj?
Malá encyklopedie vánočního koření: K čemu je dobrý anýz a kam se hodí badyán nebo zázvor?
Jednoduchá tvarohová štola: Voní máslem, rozinkami a rumem a podle názorného videa ji zvládne připravit každý
Další recepty
Tématické fráze: vánoční štola vánoční štola recept štola recept na vánoční štolu štola recept vánoční štola kynutá štola vánoční vánoční kynutá štola recept vynikající vánoční štola recept recept na štolu kynutá štola kynutá vánoční štola recept vanočni štola kynutá vánoční štola recept vánoční štoly recept štola vánočníštola vánoční kynutá štola nejlepší vánoční štola recept jak zabalit vanocni stolu
Suroviny: voda, sladěnka, mouka hladká, droždí čerstvé, voda, rum, cukr, cukr vanilkový, sůl, máslo, mouka hladká, rozinky, ovoce kandované, kůra citronová kandovaná, mandle
Vánoční štola
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EP0K
21 názorů