Melta – nápoj nejen k snídani

Nadja Kuchařka:

Nápoje 59 názorů

537
Recept si zatím oblíbilo 37 kuchařů

Suroviny

1 l vody vroucí
4 rovné polévkové lžíce kávovinové směsi Melta
(ale i méně - já dávám 2 PL mírně navršené)
Recept si zatím oblíbilo 37 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do vroucí vody přidat Meltu, krátce povařit, nechat 3 minuty ustát a pak přecedit.

  2. Pro udržení dobrých chuťových vlastností se nedoporučuje nechávat sedlinu v odvaru. Pije se teplá i studená, černá nebo s mlékem, i ozdobená šlehačkou .... může se dochucovat obdobně jako káva. Díky inulinu je nasládlá, ale kdo chce, může si ji ještě přisladit.

Poznámka

Jsou zde recepty na různé přípravy kávy, ale o meltě ani zmínka – a přece je to nápoj dosti používaný i dnes. Já při ní vždy vzpomínám na dědečka, který svoji culifindu, jak meltě říkal, pil z velkého kafáče (hrnek asi půllitrový) po celý den, ať černou nebo s mlékem, nalámal si do ní chleba a vyjídal ho lžicí.

Konvice s meltou stála vždy na okraji plotny, aby, zvláště v zimě, byla stále teplá pro zahřátí. V létě zase studená dobře zaháněla žízeň a osvěžila.

A teď trochu teorie:

Melta je název pro kávovinovou směs kořene čekanky, cukrové řepy, drcených obilek ječmene a žita a také název pro nápoj z této směsi připravovaný.

Melta je obohacený nápoj cikorka (z lat. cichorium čekanka), která se používala zejména v časech ekonomické krize jako levnější náhražka kávy. Barva směsi i aroma nápoje je kávové. Obsahuje spoustu pro tělo důležitých látek, prospívá zažívání a neobsahuje kofein, je tedy vhodná i pro děti a kojící matky.

Cikorka, která se vyrábí pouze z praženého kořene čekanky obecné, je mnohem starší a známější než melta. Holanďané ji vyrábí již od roku 1690.

Pro lidské tělo je opravdovým zázrakem kořen čekanky. Ve stravě se téměř nevyskytuje a je obtížné na něj narazit. Čekankový kořen obsahuje inulín, který je pomocníkem při mnoha obtížích spojených se zánětem močových cest, ledvinových kamenech, zácpě nebo nechutenství. Melta však není vhodná pro lidi, jejichž střevní systém není schopen vstřebat lepek (žitná složka).

Zdroje:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Melta

http://www.diapotraviny.cz/melta.html

http://www.readersdigest.cz/magazin/zdravi/melta-l...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 38 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Melta – nápoj nejen k snídani

  • Nadja Nadja

    :-K Děkuji všem za milé příspěvky i vzpomínky - ani jsem si nemyslela, že tolik lidí stále pije meltu. :-O

    Odpovědět

  • Eva Janková Eva Janková

    U nás doma byl na meltu vyčleněn hrnec, v kterém bylo zakázáno vařit něco jiného. Melta se vařila obyčejně vždy v neděli ráno ke snídani k vánočce, občas nám to mamka vystřídala s kakaem. Později, jak jsem se vdala, jsem příjemně zjistila, že u mého muže měli úplně stejný zvyk. Tam ale moje milovaná tchyňka přidávala trošku zrnkové kávy na chuť. A tak to pokračuje dál i v našem životě. Jsme spolu už 41 rok a moji synové v užívání melty a kakaa pokračují dál. Moje malá vnučka Terezka je už modernější a dává si se mnou velice ráda Kafíčko , samozřejmě Karo :-))

    Odpovědět

  • Iva Iva

    Přeji krásný podvečer, patřím také mezi milovníky melty. Kupuji si do práce rozpustnou je to podobné balení jako karo. Dělám si jí se sušeným mlékem. Mám to takhle vyzkoušené. Sypanou si dělám doma s normálním mlékem.

    Odpovědět

  • Ládík Ládík

    Dobrý den.Melta budiž pochválena.Všichni co byli na vojně si jistě vzpomenou na meltu v kostkách.Žargonem nazývaná NAFTA.Prakticky bývala každý den,buď k snídani,anebo k večeři.Čaje bylo málo.V neděli se vařilo tzv.MALCAO-náhražka kakaa,k tomu kus vánočky a kostička másla.Kdeže ty časy mládí jsou.Ostaly jenom vzpomínky.Meltu piji téměř denně.Hezký den všem milovníkům MELTY.:yes:

    Odpovědět

  • Oldřiška Oldřiška

    zavařuji přímo do mléka

    Odpovědět

  • Marián Marián

    Tejeja - tá kocka, ktorú dávala babička do melty mohla byť ,,vojenská káva" - lisovaná melta, premiešaná cukrom...bola plochá (ako malá dlaždica) balená v červenom papieri po 10 ks...nosili sme ju na vander, lízala sa...
    ;-)

    Odpovědět

  • Maruška Maruška

    Ja jsem spis pro Caro :) Lze z nej pripravit radu receptu - dezerty, koktejly, apod. Ozkouseno, mnam! :)

    Odpovědět

  • jindra jindra

    Pěkný článek, jen bych dodala. Mně babička (je mi 45) naučila sypanou meltu připravovat trošku jinak, dát ji do kastrůlku (konvičky) vařit, ale musí se hlídat, jakmile zpění tak se zaleje troškou studené vody a vypne vaření. Meltu jsem vařívala dětem v létě, vždycky plný kastrol letního pití, moc jim to chutnalo. Sama jsem se k ní vrátila teď, když mi šíleně otíkají nohy, a musím říct, že pomohla už po pár dnech pití 1litru denně. :-K

    Odpovědět

  • jarina22 jarina22

    Myslím,že melta je výborná,ale bohužel naše mléko již není co bývalo,takže chuť je trochu slabší.Když si chci fakt pochutnat,přidám si místo mléka trochu smetany.Moc mě mrzí,že se zapomíná na spoustu věcí a díky kvaltu si práci urychlujem-sáčky,ta chuť tam prostě není taková jako u sypané.Také možná proto,že spousta z nás ji jen namáčí jako čaj,ale melta se má převařit.
    Tak dobrou chuť.

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    šárkačmárka: Šárko, přeji Ti, aby Ti melta chutnala. ;-) Pokud by se Ti zdála moc hořká, tak uber množství melty - já dávám jen 2 lžíce, do hrnku si přidávám trochu mléka, ale už nesladím.

    Odpovědět

  • šárkačmárka šárkačmárka

    Také chci poděkovat NADJE,za vložení všeho ,co se týče přípravy Melty a i toho,co obsahuje atd.
    Bohužel já jsem babičky nepoznala,tak mě jen mamka říkala,jak jako malá pila Meltovou "kávu" od maminky.
    Už několikrát jsem v obchodě stála u regálu s Meltou a nekoupila jsem jí jen proto,že jsem si s přípravou nevěděla rady.
    Tak teď vstávám od počítače a jdu pro ni:-D
    Děkuji:yes:

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Theo: :-S nevím, jaký a proč bych měla mít zmatek v MELTĚ. ;-) Je samozřejmé, že sáčkovaná bude dražší než sypaná, ale to tady nikdo neřešil. Pokud si ji někdo dělá v práci, tak ji asi nebude vařit, ale použije sáček nebo překapávač.

    Odpovědět

  • Theo Theo

    Nadja: To je sice krásné, že takhle dokážete ohodnotit snahu, ale sama máte zmatek v Meltě. Ty "máchací sáčky" jsou asi šestkár dražší, než půl kila Melty sypané (100 gramů sypané Melty stojí v průměru 5 Kč, kdežto pytlíky kolem 30 Kč). Já sám jsem si ten postup nezapamatoval ani na potřetí, co jsem si sypanou Meltu dělal, tak nechápu, proč by to tady někdo nemohl dát. ;-)

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Kristínko, když si koupíš Meltu, je na ní návod na přípravu. A také existuje v "máchacích" sáčcích podobně jako čaj.

    Odpovědět

  • Kristínka :) Kristínka :)

    :-K dakujem, ja trdlo som si ten receptík nikdy nezapamätala a potom som bola naštvna že si nemôžem dať tú kávičku. Mi to doma voláme Detská káva :3 mama ju robí iba k šiškám ale ja som zviknutá od babky naraňajky ju piť, tak vďaka vám si ju budem robieevať častejšie ak nezabudnem znovu recept :-)) LIKE FOR YOU ! :yes:

    Odpovědět

1 2 3 4 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo