Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Melta – nápoj nejen k snídani

Melta vyvolává vzpomínky na dětství hlavně u starších ročníků. Bílá káva s mlékem patří již dlouhá léta mezi oblíbené snídaňové nápoje. Konvice s meltou by měla stát v každé domácnosti, v zimě zahřeje a v létě osvěží.

Hodnocení receptu je 4,9 (48×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 6 min Doba přípravy: 6 min

6 min (6 min příprava)

22. 12. 2010 02:31

Suroviny pro 1

1

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Jsou zde recepty na různé přípravy kávy, ale o meltě ani zmínka – a přece je to nápoj dosti používaný i dnes. Já při ní vždy vzpomínám na dědečka, který svoji culifindu, jak meltě říkal, pil z velkého kafáče (hrnek asi půllitrový) po celý den, ať černou nebo s mlékem, nalámal si do ní chleba a vyjídal ho lžicí.

Konvice s meltou stála vždy na okraji plotny, aby, zvláště v zimě, byla stále teplá pro zahřátí. V létě zase studená dobře zaháněla žízeň a osvěžila.

A teď trochu teorie:

Melta je název pro kávovinovou směs kořene čekanky, cukrové řepy, drcených obilek ječmene a žita a také název pro nápoj z této směsi připravovaný.

Melta je obohacený nápoj cikorka (z lat. cichorium čekanka), která se používala zejména v časech ekonomické krize jako levnější náhražka kávy. Barva směsi i aroma nápoje je kávové. Obsahuje spoustu pro tělo důležitých látek, prospívá zažívání a neobsahuje kofein, je tedy vhodná i pro děti a kojící matky.

Cikorka, která se vyrábí pouze z praženého kořene čekanky obecné, je mnohem starší a známější než melta. Holanďané ji vyrábí již od roku 1690.

Pro lidské tělo je opravdovým zázrakem kořen čekanky. Ve stravě se téměř nevyskytuje a je obtížné na něj narazit. Čekankový kořen obsahuje inulín, který je pomocníkem při mnoha obtížích spojených se zánětem močových cest, ledvinových kamenech, zácpě nebo nechutenství. Melta však není vhodná pro lidi, jejichž střevní systém není schopen vstřebat lepek (žitná složka).

Zdroje:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Melta

http://www.diapotraviny.cz/melta.html

http://www.readersdigest.cz/magazin/zdravi/melta-l...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Dooga Dooga

22. 12. 2010 10:36

Nadjo, díky za připomenutí. Coby dítě si vzpomínám na časy u dědy s babičkou. Přesně jak popisuješ. Dodnes jsem netušil, že je to něco tak zdravého.:yes: Hurá do obchodu.

Kroupovka Kroupovka

22. 12. 2010 10:10

dávám bodík a vzpomínám. Milovala jsem ty časy s babičkou, meltou a chlebem. Vařím si ji ze sáčků, ale pořád to není ta chuť z dětství. Asi tím, že sáček jen přeliji vodou a nenechám tu chvíli vařit. AŤ ŽIJE MELTA

JanaDorazinova JanaDorazinova

22. 12. 2010 09:51

Óó, jak dlouho jsem ji neměla!!:-O:yes:

finneta

22. 12. 2010 08:43

moje babička mi jí dělala vždycky ke snídani. s chlebem, který se do ní házel a vyjídal lžící. to byly krásný roky;-(

Lenka30 Lenka30

22. 12. 2010 08:40

miluji meltu ;-) :yes:

Betyna

22. 12. 2010 07:52

Meltu je možné koupit v supermarketu (např. v Bille ji mají pořád) porcovanou ve varném sáčku stejně jako čaj... modrá krabička s červeným nápisem, většinou je umístěná v blízkosti smetánek do kávy

mirca75 mirca75

22. 12. 2010 07:38

Nadjo:-), melta je od dětství moje nej:-p. Už jako děti jsme jí mívali k snídani a já jí vždycky chtěla udělat víc, abych jí mohla pít celý den:-8. Pro nás děti se dělala tahle klasická a dospělí si do ní občas přidávali, lžičku klasické mleté kávy. Měla trochu výraznější chuť, ale stále si zachovávala ten meltový základ:-p. Jen u nás se dělala malinko odlišně - na hladinu vlažné vody se nasypala melta, nechala se jednou přejít varem, hned se odstavila a pak se nechala ustát;-). Je fajn, že jsi jí tu připoměla a ukázala tak dalším lidičkám velkou dobrotu :-K. Za to Ti posílám velkou boďku č.3.

radmilis

22. 12. 2010 04:41

Krásné připomenutí melty:-). Culifinda říká meltě i můj tatínek. Přeji krásné Vánoce:-K

1 3 4 5

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: jak se vari melta příprava melty melta příprava melta a zdraví bilá káva z melty recept bílá káva z melty melta s mlekem jak se dela melta vaření melty káva melta pití melty jak vařit meltu melta káva je zdravá je melta zdravá recepty pro kojící matky bílá káva recept jak udělat meltu jak se dela bila kava káva z melty melta káva příprava

Suroviny: voda, melta

TopRecepty.cz

Melta – nápoj nejen k snídani

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q26y