Hovězí po burgundsku - Boeuf Bourguignonne podle Julii Child

Eliza Kuchařka:

8 porcí Hovězí maso 45 názorů

Recept si zatím oblíbilo 47 kuchařů
547

Suroviny

1500 g hovězí špičky
250 g libovější slaniny
750 ml červeného vína (např. Beaujolais, Burgunské ap.)
500 ml hovězího vývaru
250 g malých žampionů
1 mrkev
1 cibule
5 stroužků česneku
1 větší rajský protlak (2-3 lžíce)
20 šalotek
hladká mouka
čerstvý tymián (4 větvičky)
2 bobkové listy
máslo
olivový olej
pepř
sůl
Recept si zatím oblíbilo 47 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Troubu rozehřejeme na 230°C. Maso nakrájíme na kostky o hraně asi 4 cm a dobře osušíme. Slaninu nakrájíme na kousky cca 3x2 cm, vložíme do vroucí vody a 10 minut blanšírujeme.

  2. Slaninu osušíme a orestujeme na 1 lžíci oleje. Vyndáme ji a na výpeku orestujeme kostky masa dohněda. Orestované maso přendáme do kastrolu, ve kterém ho budeme péct v troubě, k tuku přidáme plátek másla a ještě orestujeme nakrájenou cibuli a mrkev.

  3. Zeleninu přidáme k masu, vše osolíme a opepříme, poprášíme dvěma lžícemi mouky a kastrolem zatřeseme, aby se maso obalilo moukou. Vložíme na 4 minuty do trouby.

  4. Poté vyndáme, teplotu v troubě snížíme na 150°C. Kastrol dáme na plotýnku a přilijeme vývar a červené víno tak, aby bylo maso ponořené. Přidáme rajčatový protlak, prolisovaný česnek a tymián svázaný s bobkovým listem.

  5. Přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby. Pečeme 3 hodiny, po každé hodině promícháme. Mezitím orestujeme na másle celé oloupané šalotky a poté žampiony.

  6. Hotové maso přecedíme, vyjmeme bobkový list s tymiánem a šťávu doladíme - buď povolíme vývarem, nebo redukujeme mírným varem do požadované hustoty. Vše promícháme, dosolíme a dopepříme.

Poznámka

Abych se nechlubila cizím peřím, tak dnes vařil manžel...

A ještě přidávám odkaz na autorku...http://instinkt.tyden.cz/rubriky/osud/julia-childk...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 075 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hovězí po burgundsku - Boeuf Bourguignonne podle Julii Child

  • gillan63 gillan63

    Aha....děkuji chocolate... ,ale tím se nemění nic na tom, že ten odkaz od Elizy na autorku receptu,
    ukazuje pouze titulní stránku časopisu Instinkt.

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    gillan63: Cely recept se da najit jako nazorny videorecept i na youtube.

    Odpovědět

  • gillan63 gillan63

    Elizo, prosím tě ,kde mám hledat ten odkaz na autorku tohoto receptu ? Já když kliknu na ten odkaz který si zadala ,tak se mi objeví hlavní stránka časopisu Instinkt, ale toho receptu se tam nikde nemohu dohledat ....díky

    Odpovědět

  • Olalena Olalena

    Tento recept je fakt famozní.Vařit neustále z hovězího guláš,už je opravdu nuda.Elizo moc díky za inspiraci,televizní pořad Prostřeno Tě potřebuje !!!:-p

    Odpovědět

  • Stanicka90 Stanicka90

    Pekla jsem 2,5h. a bohatě to stačilo. Maso se rozpadalo a omáčka nebyla potřeba redukovat, ani ředit - z trouby to šlo rovnou na talíř. Žampiony opečené společně se šalotkou jsem nechala asi hodinku péct s masem a bylo to famózní. Opravdu recept, který stojí za ochutnání. Moc chválím a děkuji:) U manžela jsem si náramně šplhla.

    Odpovědět

  • eva eva(neregistrovaná)

    Ja jsem k tomu udelala,sladky brambory-bataty.Upekla jsem je v alobalu.Pak jsem je oloupala a nakrajela na platky,ani jsem je nesolila,opravdu vyborna kombinace:-)

    kasiopea:

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Mila: Cela lahev, ja mam dokonce podle fr.receptu vina litr, tedy na toto mnozstvi masa. Ale zalezi i na tom, jak moc mas rada chut cerveneho vina v pokrmech, muzes ho dat i mene a pridat vice vyvaru, bude to mene "ovinene". Ovsem i chut pak bude ve finale jina, vino tomu da ten spravny smak. Ono tam totiz zase neni az tolik moc koreni, tedy porad vzhledem k mnozstvi masa, chut jidlu prave dodava ono vino a kombinace salotek se zampiony.

    Odpovědět

  • Míla Míla(neregistrovaná)

    Prosím vás a kolik se tam dává toho vína? Celá láhev? Děkuji za odpověď!:-?

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Robila som znova,tak pridávam ešte jednu fotku :-8 Je to skvelé jedlo :-K:-K

    Odpovědět

  • Aros3 Aros3(neregistrovaný)

    skvělé... inspirován "burgunskou" v restaurací si říkám: "však v originále to bude asi nějak jinak" Richtig. Slaninu jsem však neměl - ;-(. Ale zkuste přidat brusinky (předem namočené). Dělám to z kližky - famózní.... jako variaci na "osobuko". 1000x :yes:

    Odpovědět

  • pavluška pavluška(neregistrovaná)

    měli jsme nedávno. Vynikající :yes:

    Odpovědět

  • jaroslava jaroslava(neregistrovaná)

    Dneska jsem zkoušela k obědu... A teda musím říct, že to bylo grandiozní:yes::yes::yes: Jsem kuchařka - začátečník a hovězího jsem se bála, ale podle tohoto receptu jsem to zvládla perfektně... moc děkuji za recept, který si přidávám ke svým oblíbeným.;-)

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Eli,zase jedna z tvojich špecialít (tým nemyslím,že ty si to jedlo vymyslela :-D;-) ) ale vložila si to sem a bolo to fakt výborné :-*:yes::yes: Šak 35 bodov hovorí za všetko ;-) Postup som tento raz dodržala do bodky :-8

    Odpovědět

  • kysi35 kysi35

    Vynikající :yes: nejprve na mne recept působil tak nějak složitěji ale zdání klame. Děkuji za recept,jelikož všem doma moc chutnalo,budu dělat častěji. :-K foto dodám.

    Odpovědět

  • jerry-05 jerry-05

    I kdyz komentare bezne nepisi, tak po dojezeni tak vyborneho jidla mi to neda. Opravdu excelentni mnamka:-p posilam dalsi bod!

    Odpovědět

1 2 3 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo