Boršč z Jeseníku

clupmi Kuchař:

Doba přípravy: 2 hodiny 10 až 12 Polévky 5 názorů

55
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Suroviny

1,5 kg hovězí maso
Nyní v akci
3 morkové kosti
1 klobása čabajského typu
Nyní v akci
200 g uzená krůtí prsa
kořenová zelenina (jako na svíčkovou)
1/4 hlávky zelí modrého
1 červená řepa
1 sklenice šťávy z červené řepy
1 konzerva loupaných rajčat
1 konzerva sterilovaných červených fazolí
sádlo
sladká paprika mletá
nové koření
bobkový list
sůl
pepř
ocet
zakyslá smetana na servírování
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dáme vařit kus hovězího masa a tři velké morkové kosti spolu s kořením (pepř, nové koření a bobkový list). Samozřejmě sůl.

  2. Do jiného hrnce dáme na dno roztopit kus sádla (asi čtvrt kostky) s jednou klobásou čabajského typu, s kouskem na nudličky nakrájených uzených krůtích prsou. V zápětí přidáme sladkou papriku - přiměřeně. Jak paprika zapění hned to zasypeme kořenovou zeleninou, chvilku ji orestujeme a přidáme nakrouhané modré zelí (asi čtvrt středně velké hlávky).

  3. Zvlášť si předem uvařime na kostičky nakrájenou oloupanou červenou řepu. Vařil jsem ji ve šťávě z červené řepy (dá se koupit ve skleničce, jako nápoj - zeleninová šťáva) asi 20 minut.

  4. Orestovanou zeleninu zalijeme obsahem kastrólu s řepou, přidáme jednu konzervu loupaných rajčat a jednu konzervu sterilovaných červených fazolí.

  5. Maso vyndáme z vývaru a nakrájíme na kostičky, kosti obereme (moc masa na nich nebylo - spíš skoro žádné). Z kostí jsem na prkénku vyklepl morek (s čerstvým chlebem posolený a opepřený je skvělá mňamka). Maso přidáme do hrnce a vše zalijeme vývarem (ne celým, jen tak aby byla polévka tak hustá, že v ní stojí vařečka).

  6. Povaříme ještě 20 minut, dosolíme, opepříme o okyselíme octem. Vlastně jsem to ještě "zvedl" tekutou vegetou a tekutým kořením "starého MAGGI".

Poznámka

Zapomněl jsem na cibuli, ale nic se nestalo. Tak snad příště.

http://clupmi.blog.cz

Vytisknout recept Přidat k oblíbeným

Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Boršč z Jeseníku

  • clupmi clupmi

    Dělal jsem ho zatím jen jednou, protože je to na mě moc složité (hodně práce a já jsem lenivý), ale teď když jsem si ho připomněl, tak je fakt vynikající, až jedinečný. :yes:

    Odpovědět

  • mneneznas mneneznas

  • Jenny Jenny

  • clupmi clupmi

    Je to moje vlastní kompilace a typická mužská fantazie. Je už tady tolik receptů na boršč, že jsem se musel vyhnout stejnému názvu a číslovat jsem ho nechtěl. Tak vznikl tento název. Nic inteligentnějšího mně momentálně nenapadlo. :-D
    Ale musím sebekriticky přiznat, že si ho fakt všichni pochvalovali, i ti co v životě červenou řepu nejedli.

    Odpovědět

  • hanahcotton hanahcotton

    Clupmi já z Jeseníku pocházím, ale ten boršč fakt neznám ;-)No každopádně vypadá úžasně, takže bodík letí :yes:

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo