Jablečné šátečky s drobenkou - s návodem pro začátečníky

duckie Kuchařka:

Doba přípravy: 3 hodiny PT3H00M 12 větších šátečků Moučníky , Kynuté, Ostatní 30 názorů

519
Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Suroviny

3 hrnky polohrubé mouky
6 lžic cukru krupice
2 žloutky
6 lžic rozpuštěného tuku
1 hrnek mléka
1 kostka droždí
1 vanilinový cukr
špetka soli
citronová kůra nastrouhaná z 1/2 citronu
2 špetky nastrouhaného muškátového oříšku
Jablková nádivka:
6 jablek
6 hřebíčků
2 lžičky skořice
100 ml vody
2 vanilinové cukry
3-4 lžíce cukru krupice (dle kyselosti jablek)
Drobenka:
10 dkg polohrubé mouky
10 dkg cukru
5 dkg tuku
4 lžíce rozpuštěného tuku na potření
Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme jablečnou nádivku: Oloupeme jablka a nahrubo nastrouháme do hrnce, přidáme hřebíček a skořici, podlijeme 100 ml vody a dusíme 40 minut na mírném ohni doměkka a odpaření tekutiny. Ke konci dušení přidáme vanilinový cukr a cukr krupici dle kyselosti jablek. Dáme vychladit.

  2. Příprava kynutého těsta: Uvádím návod s fotografiemi i pro úplné začátečníky: Mírně ohřejeme mléko (nesmí být příliš horké, jinak nám kvásek nevykyne). Do mléka zamícháme lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Necháme 10 minut kvasit. Mezitím si rozpustíme tuk.

  3. Do mísy prosejeme přes síto polohrubou mouku (mouka se proséváním prokypří a těsto je z ní lepší), přidáme cukr, vanilinový cukr, žloutky, nastrouhanou kůru z 1/2 citronu a nastrouháme trochu muškátového oříšku (asi 2 špetky).

  4. Pak do mísy přilijeme vykynutý kvásek a 6 lžic rozpuštěného tuku a zaděláme v těsto. Těsto necháme kynout zhruba 1 hodinu (já používám mísu Tupperware a v té je těsto za 1/2 hodinky vykynuté).

  5. Drobenka: Mezitím co nám kyne těsto, připravíme si drobenku. V míse smícháme mouku s cukrem a rukama zapracujeme tuk tak, že ho drolíme mezi prsty s moukou a cukrem.

  6. Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál, lehce ho posypeme moukou a válečkem rozválíme na 1 cm tlustý obdélník. Při rozvalování podsypáváme moukou, aby se nám nelepilo. Rozválené těsto lehce posypeme moukou (aby jablková nádivka neprosákla do těsta) a rozřežeme na 12 čtverců.

  7. Na každý čtverec dáme doprostřed jablkovou nádivku a vždy dva protilehlé rohy koláče uprostřed spojíme. Koláče dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme celé rozpuštěným tukem, posypeme 1 lžící drobenky a pokapeme pár kapkami rozpuštěného tuku.

  8. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 25 minut při 150°C. Upečené koláče/šátečky pocukrujeme moučkovým cukrem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 352 kuchařů a kuchařek


Ohodnoťte recept: Jablečné šátečky s drobenkou - s návodem pro začátečníky

  • Hana Hana(neregistrovaná)

    Jsou výborné, neotvírají se při pečení, já je pomazala každý konec rozpuštěným máslem s rumem a zmáčkla k sobě. :-)

    Odpovědět

  • duckie duckie(autor receptu)

    marty73: jedna kostka droždí ma 42 g.

    Odpovědět

  • marty73 marty73

    Prosim,prosim....
    dnes bych je chtela upeci ale bohuzel nevim kolik je 1 kostka drozdi
    (u nas je po 25g)
    Dekuji :-K:yes:

    Odpovědět

  • Hanka Hanka(neregistrovaná)

    Jak to dělat, aby se při pečení neotevíraly?;-(

    Odpovědět

  • Jitka Jitka(neregistrovaná)

    :-?Potírat raději tukem, né vajíčkem???

    Odpovědět

  • Lucie Lucie(neregistrovaný)

    Tedy fakt zírám a vřele všem doporučuji. Včera jsem je pekla a jsou úžasné. Jen upozorňuji, že při rozdělení na 12 dílů jsou opravdu velké 11x11cm. Ale musím přiznat, že mi všechno vyšlo akorát. Nikde to nelezlo ani nechybělo, úplně akorát a díky nízkému počtu to bylo hned hotové. Děkuji moc za inspiraci.

    Odpovědět

  • Denisa Denisa(neregistrovaná)

    Recept je skvělý, ostatně takový univerzální kynutý. Krásně se s ním pracuje a vždy (pokus není špatný kvásek) vykyne. Jablíčková náplň je skvělá, ještě jsem dělala náplň makovou s borůvkovou zavařeninou. Opravdu nebe v ústech podtržený drobenkou. Děkuji za recept, ukládám :-p

    Odpovědět

  • duckie duckie(autor receptu)

    lemca: kdepak jako kupované! tyhle jsou prostě domácí a jsou vynikající!

    Odpovědět

  • lemca lemca(neregistrovaná)

    duckie:vypadají jak kupované, chutnají taky tak?

    Odpovědět

  • duckie duckie(autor receptu)

    stuska: používám Palmarin, je to to samý jako Hera, akorát je levnější ;-)

    Odpovědět

  • stuska stuska

    Tuk používáte jaký prosím?

    Odpovědět

  • duckie duckie(autor receptu)

    Waluci: tak to jsem moc ráda, že se Ti těsto konečně povedlo :-) krásná fotka! děkuji moc :-)

    Sodovka: děkuji za nádherný komentář :-) tak příště zkusím hřebíčky nelovit :-D jsem moc ráda že Ti chutná

    Pajaja: děkuji za pěkné foto...skořicová drobenka je určitě moc dobrá ;-)

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja

    . . . a dovolila jsem si přidat fotečky. ;-)

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja

    Šátečky jsem spáchala, byly moc dobré, drobenku jsem měla skořicovou (ještě mi zbyla z Pražských koláčů), ale tím jsem nic nezkazila. Děkuji za recept :yes: :-K

    Odpovědět

  • Sodovka Sodovka

    Šátečky jsou vynikající!!! :yes: Udělala jsem 45 kousků z dvojnásobné dávky. Jsou fakt božské. Mají fantastickou chuť.:-p Muškátový oříšek a citrónová kůra těsto krásně provoní. I jablková nádivka je suprová.:-p Udělala jsem ji taky z dvojnásobné dávky a den dopředu. Hřebíčky z nádivky nemusíme vybírat. :-) Původně jsem je chtěla po uvaření vybrat, ale pak jsem na to zapomněla. Hřebíčky nejenom, že čtyřicetiminutovým vařením změkly, ale během pečení se rozpekly.:-)) Náplní jsem nešetřila. Je mňamózní !!!! :-p :-p :-p Duckie, dík za recept. :-K

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo