Korpus na dort - jeho plnění a potahování marcipánem

isindy Kuchařka:

Pro začátečníky 51 názorů

výsledek
Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů
519

Suroviny

korpus na dort - viz poznámka
Krém máslový:
250 ml mléka nebo vody
5 rovných lžic polohrubé mouky
250 g másla
cukr moučka
falešná marcipánová hmota - viz poznámka
čerstvé ovoce nebo kompotovaé ovoce
Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vychladlý korpus položíme vrchní nerovnou stranou na pracovní desku a dlouhým úzkým nožem prořízneme uprostřed vodorovně na dvě poloviny (asi jaky když se rozřízne velká houska na sendvič).
    Korpus můžeme proříznout také vlastcem či pevnou režnou nití jako knedlík, pak je dobré si po obvodu nakrojit cca 1cm hlubokou vodorovnou rýhu, do které zavedeme vlasec, překřížíme a utahováním prořízneme.
    Tuto fázi jsem bohužel zapomněla vyfotit.

    Rozkrojený korpus rozložíme na dvě poloviny, spodní polovinu potřeme řidší marmeládou. Pokud je marmeláda hustší, v mističce vidličkou prošleháme a naředíme trochou vody z kompotu, alkoholem (rum, brandy) či obyčejnou vodou.

  2. Na marmeládu dáme 2/3 krému (obr.1), rozetřeme ke stranám a poklademe čerstvým či kompotovaným ovocem podle chuti (obr.2). Na pomazaný korpus položíme řeznou plochou druhou polovinu korpusu, takže nahoře bude dno korpusu, ze kterého jsme na začátku sloupli pečicí papír a vršek je tedy téměř ideálně rovný. Vrchní plochu lehce přitlačíme na spodní.

    Nyní naneseme na boky korpusu většinu krému (obr.3) a rovnoměrně rozetřeme. Nakonec na vršek korpusu naneseme zbytek krému, vše rozetřeme do tenké vrstvy, která zarovná a vyplní případné nerovnosti a vzduchové bubliny v těstě (obr.4) - mně se dobře pracuje s horní rovnou hranou příborového nože, lépe než se stěrkou...ale můžete ji použít také.

  3. Pomazaný korpus dáme do lednice vychladit, aby krém díky obsaženému máslu ztuhl a s korpusem se dále dobře pracovalo. Minimálně na 2 hodiny, lépe ale přes noc.
    ------------------------------------------------

  4. Marcipán si obarvíme podle potřeby a na podložce podsypané trochou Solamylu vyválíme na tloušťku cca 4 mm. Průměr vyváleného plátu by měl o kus větší než průměr dortu + 2x výška dortu. Poté opatrně podebereme rukama či válečkem a přeneseme na ztuhlý naplněný a pomazaný korpus (obr.5)
    Na klasický korpus 25 cm je na potah dostačující 3/4 dávky falešné marcipánové hmoty z poznámky, zbytek použijeme na ozdoby.

    Marcipán postupně narovnáváme a přitlačujeme hřbetem ruky na boky korpusu, poté okraj odřízneme (obr.6) - výborně to jde kráječem na pizzu.

  5. Pokud je na marcipánu vytlačený reliéf, stačí lehce uhladit dlaní, pokud je marcipán rovný, je třeba „vyžehlit“ případné nerovnosti. Na toto používám kousek pečicího papíru a plastovou cukrářskou stěrku, na marcipán položím papír (aby se stěrka nelepila), na něj stěrku, dlaní lehce přitlačím a krouživými pohyby lehce přežehlím vrchní plochu i boky dortu.
    ----------------------------------------

  6. Příprava krému:
    Ve studeném mléce či vodě metličkou rozmícháme mouku a za stálého míchání svaříme na hustou kaši (bešamel). Necháme vychladnout - občas promícháme, aby nevznikla oschlá krusta. Vychladlou hmotu vyšleháme dohladka. V míse ušleháme máslo s cukrem a postupně všleháme bešamel.

    Do krému můžeme přidat kakao nebo instatní kávu, Capuccino, lze přidat i pár kapek různé tresti (vanilka, rum...).
    Pokud bychom chtěli dort plnit např. tvarohovým krémem, je možné do dát dovnitř, ale na vršek si trochu tohoto krému udělat - dort se nemá potírat tvarohovými, jogurtovými atd. krémy kvůli vysokému obsahu vody v tvarohu...krém pak na dortu neztuhne, marcipán klouže a rozpouští se.

Poznámka

korpus: http://www.toprecepty.cz/recept/18933-kakaovy-olej...

falešná marcipánová hmota: http://www.toprecepty.cz/recept/16692-falesna-marc...

Občas se mi ve vzkazech objeví dotaz na tuto fázi, kterou zkušené pekařky a kuchařky zvládají levou zadní, ale pro začínající kuchařinky je záludností už příprava korpusu na zdobení. Snad se tedy ty zkušenější nebudou zlobit za tento recept/nerecept :)

Doporučuji se podívat na http://www.youtube.com/watch?v=-3Ki5bbXu_Q

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 36 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Korpus na dort - jeho plnění a potahování marcipánem

  • isindy isindy(autorka receptu)

    Lucie: průměr 25cm, dělám převážně korpus https://www.toprecepty.cz/recept/18933-kakaovy-ole..., důležité je jednak důkladné vyšlehání bílků a pak všlehání žloutků a oleje. Vyšlehejte opravdu důkladně, aby byla pěna lehká a nadýchaná, příp. pro jistotu můžete přimíchat do mouky lžičku prášku do pečiva. Mouku s kakaem je třeba vmíchávat opatrně - ne jako míchat polévku, ale krouživým překlápěním těsta odspoda nahoru, jinak z toho vymlátíte vzduch a pak je to placka.

    Odpovědět

  • Lucie Lucie(neregistrovaný)

    Mě se vždy korpus povede nízký :( asi mám velkou formu ? :/ v jaké děláte dorty vy ?

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    Marketa:rozslehejte si studeny besamel s cukrem, moučka se vám rozmicha v pohodě.do toho změklé máslo.

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    Marketa:já používám máslový jen jako základní nosič. Sladím 2 lžíce a odeberou tak 1/3 stranou. Do zbytku přidávám půlku tvarohu měkkého a dosladím podle sebe ... Nebo nutelu, ta je sladká dost sama. Krém tím odlehčím.

    Odpovědět

  • Marketa Marketa(neregistrovaná)

    Děkuji, zkusím tedy 2 lžíce... Moc nesladime, kolik dáváte vy? Zustavate u 2 lžic? :-8 jinak, když už přidám besamel, curk se mi už pořádně nerozsleha že?

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    Marketa:podle chuti, každý dává přednost své ... Zkuste tak 2 lžíce a pak přidávejte

    Odpovědět

  • Marketa Marketa(neregistrovaná)

    Prosím, kolik cukru do kremu? Děkuji

    Odpovědět

  • HanVal HanVal

    hosta:Jasny díky.

    Odpovědět

  • hosta hosta

    HanVal: Ivana to nahoře v postupu píše - plnit můžeš tvarohovým, ale pod marcipán je nutný máslový, stačí málo, jen přichytí marcipán na korpus

    Odpovědět

  • srettka srettka

    HanVal:pod marcipán je nejvhodnější máslový, nebo třeba nugetu, vyšlehanou s máslem. Tvaroh je vlhký a naleptává marcipán. Šlehačka to samé.
    Máslového dej tedy jen slabou vrstvu, aby se měl marcipán na co přichytit. On pak bude znát minimálně ve spojení s tvarohovou náplní;-)

    Odpovědět

  • HanVal HanVal

    Dobrý den,mám dotaz:-)Nemusím zrovna máslové krémy,mám raději tvarohové,ale stalo se mi,že mi ten tvarohový uplně zničil marcipán.Není něco vhodného mezi máslovým a tvarohovým??Díky za info:-)

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    Kačka: nejsem si jistá, zda v tepelně nezpracovaném stavu nebude mít chuťový nemáslový "ocásek", ale je to jen na vás :-) já Heru používám jen na pečení, ne do studené kuchyně.

    Odpovědět

  • Kačka Kačka(neregistrovaná)

    Můžu použít místo té Ramy (másla :D) Heru? :)

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    katyvypl: ohledně nutely pod marcipán - nemám s tím zkušenost, ale myslím, že by to mělo jít, nutela neobsahuje příliš vody jako např.tvarohové krémy...proto se pod marcipán dává jen máslový (máslo, cukr, moučná či pudinková kaše). Dorty skladuji běžně v lednici, nic v ní nevlhne...:-)

    Odpovědět

  • katyvypl katyvypl

    Zdravím! :-K Předem moc děkuji za tento recept a podrobný návod. ;-) Chtěla jsem se zeptat, zda je možné pod marcipán dát místo krému nutelu? :-? Mám velice špatné zkušennosti s vlhnutím marcipánu na krémech. :-( A ještě jeden dotaz - jak uchovávate takovéto dorty? V lednici by se mi marcipán začal roztékat a vlhnout, ale při pokojové teplotě by to zase "nepřežil" máslový krém, kterého je mezi korpusy většinou hodně... :-O Předem moc děkuji za rady. :-)

    Odpovědět

1 2 3 4 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo