Štramberské uši
Tenhle kornout má tuze divokou historii, ale pokud jste milovníkem perníku, pak ho rozhodně musíte vyzkoušet. Jeho příprava chce trochu cviku, ale o to větší z něj budete mít radost.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 9 029 kJ / 2 158 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 52,70 g |
Tuky | 21,62 g |
Vláknina | 9,10 g |
Cholesterol | 518 mg |
Sodík | 1,31 g |
Sůl | 0,42 g |
Sacharidy | 433,61 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Toto pečivo se peče od 13. stol. na počest vyhnání Tatarů při obléhání Štramberka. Obyvatelé pak našli pytle nasolených uší, které Tataři uřezávali křesťanům. Místo perníkového koření můžeme použít sladkého pečení od Avokada, nebo špetku badyánu, hřebíčku, anýzu, skořice, nového koření, muškátového květu.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
4. 2. 2020 18:49
Veronika.Hrozna: Tyhle uši jsem nezkoušela, ale toto pečivo lze u nás občas koupit v balení asi 10 kusů v cukrárnách nebo na akcích (poutě a pod.), plní se šlehačkou a ovocem a je to bašta. Jedli jsme je i přímo ve Štramberku, když jsme byli na dovolené v Beskydech. Městečko Štramberk je velice půvabné, krásné starodávné chaloupky a blízko známá jeskyně Šipka. Doporučuju k návštěvě
4. 2. 2020 16:37
Veronika.Hrozna: Určitě je. My jsme si jednou koupili ouška originální ze Štramberka ve stánku u nějakého hradu (už je to dávno, nepamatuju si, u kterého) a jedli je naplněná šlehačkou.
4. 2. 2020 13:06
To vypada, jako ouska velmi jedla.
4. 2. 2020 10:22
h4ever: Vlast ve 13. století? Nic takového tehdy rozhodně neznali! Navíc expandujícím Mongolům (Tatarům) vůbec nešlo o boj s křesťany, nábožensky byli dost vlažní. Bojovali s Číňany, Peršany, Turky, Rusy a dalšími Evropany, ať to byli křesťané, muslimové, židé, budhisté, konfusiáni nebo třeba pohani - to vše jim bylo úplně jedno.
To bychom nemohli jíst rohlíky, protože jejich tvar je odvozen z tureckého půlměsíce, symbolu islámu. Nemohli bychom pít ani kafe - zrnkovou kávu "zapomněli" u Vídně Turci, když odsud roku 1683 prchali po prohrané bitvě. A co jidáše, vánočky, vánoční štóly? Vždyť je to všechno taková pěkná tradice. A vůbec nevadí, že obléhání Štramberka existuje možná jenom v pověstech .....
To bychom nemohli jíst rohlíky, protože jejich tvar je odvozen z tureckého půlměsíce, symbolu islámu. Nemohli bychom pít ani kafe - zrnkovou kávu "zapomněli" u Vídně Turci, když odsud roku 1683 prchali po prohrané bitvě. A co jidáše, vánočky, vánoční štóly? Vždyť je to všechno taková pěkná tradice. A vůbec nevadí, že obléhání Štramberka existuje možná jenom v pověstech .....
4. 2. 2020 09:47
h4ever: Tím jim naopak vzdáváme hold. Klíčová je oslava vyhnání Turků . To by podle vás kněz v kostele znevažoval Krista, když obětuje jeho "tělo a krev"?
4. 2. 2020 09:29
h4ever:
No, mít vás při ruce, tak vás aspoň vykrákám za ušiska...
No, mít vás při ruce, tak vás aspoň vykrákám za ušiska...
4. 2. 2020 09:18
Štramberské uši nejíst, je to neúcta k padlým křesťanským vojákům, kteří bojovali za naší vlast .
6. 9. 2015 09:15
Lyda:proč taky nepřidáte váš recept , já je miluju.
26. 5. 2015 11:50
je t o fakt dobry ??????? :D
6. 3. 2015 14:54
Dělala jsem je dneska, jsou vynikající, vzhledově se mi moc nepovedly, ale nám to nevadí. Důležitá je chuť
3. 3. 2015 23:53
Hella
Děkuji za rychlou odpověď, zítra zkusím
Děkuji za rychlou odpověď, zítra zkusím
3. 3. 2015 23:21
maja f: opravdu se žádný tuk nepřidává.
3. 3. 2015 22:12
Dobrý den, nepřidává se žádný tuk?
7. 6. 2013 18:27
pokusím se to udělat ale trocu se bojím je mi teprve 11
ale dík za recept
ale dík za recept
18. 11. 2010 15:55
uši dělávám taky,jen s jiným recepisem,vyzkouším tento...
mám spec.vykrajovátko na uši a vyvaluju hóódně do teňulinka,možná je mám takové křupavé až moc...
mám spec.vykrajovátko na uši a vyvaluju hóódně do teňulinka,možná je mám takové křupavé až moc...
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 11 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 11 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 13 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno před 16 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 17 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno 22. 4. 2024 23:54
Právě bylo uvařeno:
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Luciksch uvařil před 2 hodinami
Těsto na pizzu
Bretik uvařila před 2 hodinami
Tři pomazánky na chlebíčky a soudečky nebo jednohubky
aerdna uvařila před 3 hodinami
Nadýchaný mrkvový dort
Mlsani uvařila před 4 hodinami
Špenátové lasagne s kuřecím masem
Alexandra1 uvařila před 4 hodinami
Hummus pomazánka
annasmitkova uvařila před 4 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Moanka uvařila před 4 hodinami
Rajská omáčka
Fleep uvařila před 5 hodinami
Mandarinkový koláč s drobenkou
Redpelikan uvařila před 5 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: stramberske usi napln perníkové uši náplň do štramberských uší stamberske uši uši recept těsto na štramberské uši stemberske usi štramberské ucho perníkové uši recept stamberske usi recept stranberske usi uší pečivo recept na uši štramberská trouba náplň štramberské uši pecivo usi recept na štamberské uši stramberske ucho recept recepty-štramberské uši recept uši
Suroviny: vejce, cukr moučkový, med, mouka hladká, soda jedlá, kůra citronová, koření do perníku, tuk
Štramberské uši
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jR2P
37 názorů