Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kvašáky alá "Sparta" dle Jožky Valáška

Okurky kvašáky bývají většinou chlapský majstrštyk. Naskládat okurky do vhodné nádoby (ať již kameninové nebo sklenice) a zalít nálevem podle vlastní chuti. Pak už stačí jen počkat na chutný kvašený výrobek a degustace může začít.

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 5 min bez doby chladnutí nálevu

35 min (30 min příprava + 5 min tepelná úprava, bez doby chladnutí nálevu)

15. 8. 2011 15:37

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie240 kJ / 57 kcal
Bílkoviny2,10 g
Tuky0,14 g
Vláknina4,90 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 18,02 g
Sůl45,00 g
Sacharidy11,40 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Počkáme 9-10 dní.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

bramburek

31. 8. 2017 13:55

Dnes jsem naložila, tak se těším na výsledek :-)

Lendule

27. 7. 2017 14:33

Jsou moc dobre<3

Lendule

9. 7. 2017 07:42

Vcera jsem nalozila :-)budu se tesit jak budou chutnat

jamarela jamarela

11. 8. 2016 19:58

tyto kvašáky nemají chybu....dělala jsem je poprve a hned se povedly. Známí byli u vytržení. Právě dělám další.......:yes:

Jana

23. 7. 2016 22:21

Jan: Svařím: na 1l vody 1 vrchovatá lžíce soli. Dno sklenic vyskládám listy nejlépe křenové, vínové, ale mohou být i z černého rybízu a višní. Dávám hodně česneku, rozkrojím na čtvrtky a plátky křenu ( tak3 špalíčky 5 cm) navrch pouze malá snítka kopru zeleného, ne kvetoucí, aby nepřebil chuť. Mnoho kopru způsobuje přílišnou kyselost. Povrch zakryji opět listím. Zaliji horkým roztokem se solí a zazátkuji. Okurky se zpočátku zakalí a bouřlivě kvasí, někdy voda uteče, ale můžeme víčko odkrýt a dolít čerstvým roztokem se solí. Po pár týdnech se voda v láhvi vyčistí. Takto vydrží do další sezóny, ale většinou jsou snědené hodně brzo. Každopádně láhve s víčky na zakroucení. :yes:

Jan

20. 7. 2016 19:28

2 litry vody, 100g soli bez jodu, kopr, celý pepř, česnek, hrst vinných nebo dubových listů, 1-2 kg okurek. Rozpustit všechnu sůl, na dno vymytých sklenic dát listy, kopr, pepř, česnek, naskládat pečlivě očištěné nepoškozené okurky. Zalít slanou vodou, přikrýt kulatým víčkem menším než sklenice s okurkami a zatížit třeba jinou menší sklenicí s vodou, aby lák přikryl všechny okurky. Nechat kvasit 1-4 týdny, občas sebrat křís, ochutnávat, až jsou správně kyselé.
To je kvašení. Ocet tam nemá co dělat, kvašení zastavuje.

Koubkova Koubkova

15. 9. 2015 07:03

Letos jsem nakládala , na mně jsou moc slané , můj přítel polák si je velice chválil, ORIGINÁL POLSKÉ OKURKY, příští rok je musim udělat znovu ,já osobně dávám přednost kyselým okurkám ;-)

jerry-05

7. 12. 2013 00:37

Dnes jsem nasel zapomenutou sklenici s okurky ve sklepe. Chtel jsem ji vyhodit, ale nedalo mi to, otevrel jsem ji a vytahl okurek. Pekne vonel, tak jsem ho ochutnal a opravdu byl stale vyborny.
Slupka trosku tvrdsi ale jinak vyborny.Davam boda! Jerry-O5:yes:

Andy78 Andy78

25. 9. 2013 10:12

Také jsem je zkoušela a jsou moc dobré. Použila jsem úpravu receptu, jak psal Petr a fakt supr :-p

Pet

20. 8. 2013 15:53

Zkoušel jsem letos (léto 2013)recept alá Sparta, trochu jsem jej opravil. Česnek jsem nemačkal ale nakrájel na teňoučké plátky a ani papričku ani česnek ani křen jsem nevařil s nálevem ale přidal k okurkům do sklenice a zalil ještě teplým nálevem.
Tak dobré kvašáky jsem ještě nejedl chválím autora!

jerry-05

5. 8. 2013 04:36

Vyborne, nemaji chybu! Delal jsem podle dvou receptu, ale tyto jsou nejlepsi!:-p

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

12. 9. 2012 09:35

Zdenuš. Máš krásné kvašáky. Taky mám naložený v keramickým soudečku, ale dáváme jen vodu-převařenou, sůl, kope, viný list, /někdy višňový/ kousek chleba. Ale tvůj nálev mne dostal a příště jistě vyzkouším a jsem zvědavej na chuť. (Podobný jako Jirka 66)Zatím +bodík 4

eva hubova eva hubova

12. 9. 2012 00:12

Okurky byly:-p foto a:yes:

Josef Klenovský

18. 8. 2011 15:56

Osobně Josefovy kvašáky znám a o jejich kvalitě není nejmenších pochyb !!!:-p:yes:

bohdana

17. 8. 2011 14:26

Tak jsem je naložila:-Da počkame jak budou chutnat:-)):yes:

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: nálev na kvašáky kvašáky a zdraví kvasaky s cesnekem recept na dobré kvašáky jak udělat kvašáky kvašaky bez octa česnekové kvašáky dobre kvasaky polske kvašaky pravé kvašáky výborné kvašáky kvašáky domácí kvašáky kvašáky s octem kvašáky recept rychlokvasky v pet lahvi recept na kvašáky babiččiny kvašáky valaska cockova polevka recept na vyborne kvašaky

Suroviny: okurka čerstvá, kopr, česnek, křen, paprika kozí roh pálivá, voda, sůl, česnek, křen, ocet, paprika kozí roh pálivá

TopRecepty.cz

Kvašáky alá "Sparta" dle Jožky Valáška

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N7vD