Staročeská žebírka se sladkokyselou omáčkou

sofie1973 Kuchařka: sofie1973

4 porce Vepřové maso 21 názorů

Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. 1. den: 1 - 2 kg žebírek nebo libovějšího vepř. boku (špička)

    nálev:

    voda, 3 bobkové listy, 5 nových koření, 10 celých pepřů, sůl

    - žebírka nařízneme až ke kosti, dáme na hodinku vařit do vody s kořením, slijeme, necháme trochu vychladnout, naložíme do marinády:

    marináda:

    Olej, kečup, plnotučná hořčice, zázvor, med, sůl, pepř, červená kari pasta - vše dáme do zavařovací sklenice a promícháme (neuvádím přesné množství, každý si ochutnejte a dochuťte podle chuti - já mám raději sladší a ostřejší, takže víc medu, zázvoru a kari pasty.

    Maso dáme do pekáčku, ze všech stran potřeme řádně marinádou a necháme do druhého dne odležet.

  2. 2. den:

    Maso v pekáčku jen podlijeme vodou, hojně posypeme Staročeským kořením od Vitany a dáme na mírno péct - asi 2 hodinky.

    Pak vyjmeme na jiný pekáč a necháme ve vypnuté troubě na teple.

  3. V hrnečku s trochou vody rozmícháme 2 lžičky škrobu, přidáme 2 lžíce kečupu a cukru, 3 lžíce octa balsamico, trochu sojové omáčky a asi 5 stroužků rozmačkaného česneku. Nalijeme do pekáčku s výpekem, případně dolijeme vodu do potřebné hustoty a na plotýnce necháme provařit.

    Žebírka podáváme s čerstvým chlebem a sladkokyselou omáčkou. Doporučuje se jíst rukama a řádně se oblizovat

Poznámka

Jen ještě dodávám pár drobností - při pečení je dobré tak v půlce pečení žebírka obrátit. Péct opravdu na mírno - mám plynovou troubu a stáhnu jí, co se dá. Během pečení - polévat šťávou.

Dobrou chuť:-))

http://recepty-od-sofie.webnode.cz/recepty/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 170 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Staročeská žebírka se sladkokyselou omáčkou

  • sofie1973 sofie1973(autor receptu)

    1974andrea: Tak rodinka mi taky sdělila, že 2. fotka je lepší, tak uznávám a měním....:-8:-8:-8 Mělas pravdu:-)), díky

    Odpovědět

  • sofie1973 sofie1973(autor receptu)

    zizala: žížalko, neboj, já jsem to pekla na mírno ještě o trochu dýl a bylo to skvělý..... Fakt vyzkoušený, neboj, krásně se to pak rozplývá v té omáčce:-p:-p:-p

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Oblizování nebude problém;-):-p:-))

    Je nutné ta žebírka předem vařit? Po hodině vaření budou sjíždět z kosti a pak ještě dvě hodiny péct...zdá se mi to moc:-8

    Odpovědět

  • sofie1973 sofie1973(autor receptu)

    1974andrea: děkuji andrejko, dala jsem tam fotky všech 4 porcí, které jsem dělala. Krkovice nemůže zklamat, asi ji taky zkusím:-)):-)):-))

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Marináda vypadá výborně:-p:yes:, zkusila bych do toho dát marinovat krkovici, tam je víc masa:-D A ta druhá fotka se mi zdá zdařilejší;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

1 2

Tématické fráze: pečená vepřová žebírka pohlreich grilovaná vepřová žebírka pohlreich vepř.žebírka sladkokyselá marináda žebírka nálev na žebírka vepř žebírka vepřová žebra po staročesku pohlreich, žebírka staroceska marinada recept vepř. žebírka na medu vepř.žebírka-recept žebra s omáčkou mexická grilovaná žebírka žebírka pohlreich sladkokysela zebra špička boku recepty veprova spicka boku nalozit veprova zebra v sladkokysele omacce vepřová žebírka podle pohlreicha

Zapomněl/a jsem heslo