Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dobrý domácí sýr - Retro

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

21. 10. 2011 08:28

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie5 829 kJ / 1 393 kcal
Bílkoviny63,19 g
Tuky117,69 g
Vláknina0,16 g
Cholesterol 761 mg
Sodík 228 mg
Sůl0,47 g
Sacharidy20,19 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Zde není myšlen tvaroh na strouhání. Naše prababičky a babičky dělávaly tvaroh velmi tuhý, aby dlouho vydržel a neplesnivěl.

Recept z novin Křesťanská žena 1920-50 Rodina a domácnost.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

fb.lib fb.lib

31. 8. 2014 19:43

Klihák se dělá tak že oslíte tvaroh,okořeníte kořením jaké máte ráda (dával se kmín),dáte do kastrulku zalijete trochou piva,promicháte,znovu trochu zalijete ,vezmete igelit a dáte na vrh kastrůlku kolem ovážete provázkem aby se tam nedostával vzduch a hlavně aby líbezná vůněvás nelákala k ochutnávkám a zhruba po týdnu v teple u radiátoru (v zimě)můžete se pustit do bašty.:-D:-))

Milena

31. 8. 2014 13:10

chci skusit klihák co dělali naše babičky .čím zalít mléko nebo jak tady píšou i pivem? děkují.

tejaja tejaja

21. 10. 2011 17:09

Myslím si, že nie je na škodu oprášiť recepty staré, ktoré neprávom dnes zaznávame. Veď komu sa recept páči, ten vyskúša, možno sfotografuje a fotku priloží. Nie je povinnosťou vkladať recepty len s fotkou. A nemusí byť ani osobne odskúšaný. A takéto recepty už v kuchárskych knihách nenájdeme. Vždy sa nájdu ľudia, ktorým sa bude hodiť, tak buďme radi za každý recept a nepodceňujme žiadny. Už len z toho dôvodu, že autor si dal tú námahu a pridal ho tu pre všetkých s tým najlepším úmyslom. ;-)

Pája

21. 10. 2011 13:33

Jen ať pan František opisuje!! ;-) Když to čtu vybaví se mi zlaté postřižiny... :-) :-* Jsem moc ráda, za takové recepty a minimálně ten puding chci vyzkoušet... Jen nevím, jaký tvaroh :-//

zizala zizala (moderátorka)

21. 10. 2011 13:30

Klariska: U některého ze svých receptů František podotýká, že pokud recept nikdy nedělal, ani u nikoho nejedl, píše to do poznámky. Takže pokud u receptu není v poznámce, že recept nedělal, beru to, že s ním má zkušenost. Tohle konkrétně je známý starodávný recept, mám ho ve své kuchařce taky, jen tedy bez těch žloutků.

Klariska Klariska

21. 10. 2011 13:07

Františku, přidáte někdy taky něco, co jste sám upekl / uvařil, nebo nám jen opíšete celou kuchařku? Tento recept je alespoň zajímavý, ale hromada neozkoušených receptů na pečivo nám to tu moc neobohatí.

Anna Kocikova Anna Kocikova

21. 10. 2011 12:14

Recept se mi líbí:yes:+5:yes:

zizala zizala (moderátorka)

21. 10. 2011 10:49

Nikdy nezapomenu na klihák, který mamka nakládala z tvarohu, byl krásně cítit a na chleba s máslem a s hrnkem mléka to byla jedinečná večeře nebo svačina. Dnešní tvarohy jsou příliš sterilní, z těch klihák nejde udělat ;-(

JanaDorazinova JanaDorazinova

21. 10. 2011 10:45

No, mi se to taky líbí:-):yes: Věřím, že foto někdo přidá;-)

zizala zizala (moderátorka)

21. 10. 2011 10:44

1974andrea: Já jsem to pochopila tak, že se žloutky vmíchají do horké, ale už nevařící se hmoty. Takže úplně syrové nebudou, jen nebudou sražené, jako kdyby prošly přímým varem ;-)

spagetka spagetka

21. 10. 2011 10:02

Já si rovněž myslím, že nevadí staré opisované recepty, dyk i já sem dávám recepty opsané z naší rodinné kuchařky ;-);-):-p:yes:

1974andrea 1974andrea

21. 10. 2011 09:36

Tady se asi bude muset nechat náš normální tvaroh vykapat, aby ztratil přebytečnou tekutinu, ne? Recept se mi líbí, i když s těmi syrovými žloutky se to bude muset rychle zkonzumovat;-):yes:

Věrka R.

21. 10. 2011 09:30

Taky se mě recept líbí a uvítala bych, kdyby bylo na sýr víc takových obyčejných receptů.

Pavla

21. 10. 2011 09:22

Mě to ani trochu nevadí, že autor opisuje z novin. Já tyhle recepty totiž vůbec neznám, a jelikož nepatřím k movitějším lidem, tak takové recepty jedině uvítám. A mám dojem, že už brzy se hodí nám všem, umět "vařit po staru".
A paní Kroupová, já taky nemám digitální foťák, takže kdybych se tady zaregistrovala, tak by to taky vypadalo, že jenom "opisuju z novin".

Kroupovka Kroupovka

21. 10. 2011 08:45

proč sem opisuješ recepty z novin ? Pochybuji, žes je kdy dělal. Nebo nemáš foťák, abys je vyfotil ?? :-!

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: recept na domácí tvarohový sýr klihák starý sýr z tvarohu recept klihák tvaroh klihák starý sýr dobry syr starý sýr z tvarohu domácí sýr klihák syr klihak jak se dělá klihák domácí klihák domácí sýr z tvarohu recept sýr z tvarohu podle babiček recept na starý sýr klihák z tvarohu domácí starý sýr domaci sýr z tvarohu oklihák starý sýr recept recept na syr klihak

Suroviny: tvaroh, sůl, máslo, paprika sušená sladká, žloutek

TopRecepty.cz

Dobrý domácí sýr - Retro

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yJJE