Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční marinovaný vepřový ocásek

Kdo má rád maso s příchutí ovoce, ten si přijde na své. Zde použitý druh masa je hůře dostupný, ale zcela jistě ho lze zaměnit za jiný kus vepřového masa. Dušený ve víně se bude jen rozpadat.

Hodnocení receptu je 4,6 (8×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 120 min

140 min (20 min příprava + 120 min tepelná úprava)

22. 12. 2011 15:14

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie2 563 kJ / 613 kcal
Bílkoviny3,42 g
Tuky35,99 g
Vláknina2,55 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 1,79 g
Sůl4,20 g
Sacharidy36,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Chuť je mírně sladko-pikantí.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

zenda

24. 2. 2016 16:46

Zdravím, vidím, že jsem z přítomných diskutérů jediná, kdo recept vyzkoušel, takže se chci podělit o zkušenost. Recept jsem si zvolila, kvůli tomu, že se před tím mělo maso naložit, což u jiných pečících receptů na ocásek, zde uvedených, nebylo. Tak jsem recept tedy vyzkoušela. Bohužel mi z toho vyšla taková dost sušinka. Manžel to snědl jenom protože je tolerantní a ocenil, že jsem zaexperimentovala. Přiznám se, že když to poprvé strkal do úst (já už jsem měla ochutnáno), dost jsem se bála...
Není zcela jasných pár věcí, tak by mě docela zajímalo toto:
1)jak může marináda mít na maso vliv, co se týče načerpání tekutiny do masa, když v ní během marinování není maso zcela ponořeno?
2)jinak co se týče marinády,
a)přišla mi zbytečně přeplněná ingrediencemi. Většina z nich se nijak neprojevila - tedy kromě skořice (a to jsem dala jen tu sypanou, tu celou už ne, přišlo mi to zbytečné, tím spíš do syrového ne svařeného nálevu), snad bych řekla, že v jednoduchosti je síla.
b)V podstatě kdyby se maso naložilo jen do vína, nebo jen do chilli, nebo jen do pálivé papriky, efekt by byl stejný
c) celkový efekt marinády byl pouze takový, že na upečeném mase se projevila jen napovrchu a vevnitř bylo maso marinádou v podstatě netknuté. Zároveň vlastní chuť masa a jeho omastku vůbec nevynikla a byla zcela přehlušena sladkostí. Asi jako u komerčně marinovaného pečeného masa.
d)ingredience jako: sezamový olej, badián, sojová omáčka vůbec nevynikly. Řekla bych, že byly zbytečné, jen tak na efekt, snad aby byl seznam na papíře pestřejší (bez urážky, ale nic jiného mě nenapadá).
f)marmeláda plnila funkci pouze tu, že se hned na začátku pečení připekla na mísu
g)nebylo mi jasné, kolik se má dát do marinády soli a jestli se maso nemá třeba také osolit těsně před pečením
2)zajímalo by mě, na jakém pečícím programu (pokud v troubě elektrické) byl recept poprvé vyzkoušen, nebo jestli v troubě plynové, což podmínky zásadně mění!
3)v receptu se totiž praví: "pečeme přilkopené asi 1 1/2 hod. poté pečeme odklopené až je maso upečené" Po 70 min. v elektrické troubě na horní i dolní ohřev bylo maso, byť přiklopené již suché, přepečené. Snad 1 hodina by bývala stačila, no ale člověk holt důvěřuje vyzkoušenému receptu... Nicméně nevím, jestli kratší pečení by bývalo mělo valný vliv, maso by bylo asi i tak suché, protože tučné části ocásku jsou od těch libových na ocásku příliš daleko, snad by se to bývalo muselo při pečení polívat. Já měla pocit, že když se to tak dlouho marinuje, že se tomu vysušení předejde.
4)jediné, co se mi na tom celém povedlo, byly brambory a celer, které jsem k masu přidala hodinu před koncem. Těm marináda docela slušela.
5)po odkrytí, to když se dopékaly už jen ty příloby a maso už jsem musela vyndat, se všechna štáva samozřejmě vypekla, takže nebylo čím na talíři polívat. To ještě přidalo k tomu súšu:-/

Tak nevím... V čem byla chyba?

suslajda suslajda

23. 12. 2011 08:07

:-Kvšem děkuji:-*

Anna Kocikova Anna Kocikova

23. 12. 2011 01:43

Mňamina za +8bodíků:-p:yes:A hlavně-u nás nejsou žádné ocásky:-O:-Da doma maličké:-8tak marinádu využiji i na jiné masenko:-p:yes:

JanaDorazinova JanaDorazinova

23. 12. 2011 00:07

Hmmmmm:-p:yes:

Patricie

22. 12. 2011 22:39

:-K:yes:Moc pěkné:yes::yes:+

magdalenka magdalenka

22. 12. 2011 22:21

suslajda: ani ja nemám svojho řezníka...dokonca ani svojho lekárnika...:-(

suslajda suslajda

22. 12. 2011 22:19

magdalenka:nemám svého řezníka koupila jsem u řezníka v Dubí v Krušných horách při cestě z Ustí nad Labem za 62 Kc za Kg;-);-)

eva hubova eva hubova

22. 12. 2011 18:18

:-p:-p:yes:+4

AniCiz

22. 12. 2011 17:28

:yes::-Otakovou krásnou křížovou kost jsem naposledy viděla v Ostravě,když jsem tam bydlela ..tady není šance sehnat..jen uzenou:-S

magdalenka magdalenka

22. 12. 2011 16:37

Susli, chcela by som napísať, že máš pekný ocásek, ale znie to dosť divne...preto: máš krásny recept na ocásek! :yes: A zrejme máš dobrého řezníka, ten "môj" takéto veci nemá bežne v predaji.

rebeka rebeka

22. 12. 2011 16:11

suslajda::-8:-8:-);-):-K:yes:

rebeka rebeka

22. 12. 2011 16:03

suslajda::-D:-D no..tak to zrealizuj..ty ingredience k tomu názvu přímo vybízejí:yes::yes:;-);-)
Vepřový ocásek s vánoční marinádou... cooo:-?:-?:-8;-):-D:yes:

suslajda suslajda

22. 12. 2011 16:02

rebeka:taky jsem o tom vánočním přemýšlela:-D

rebeka rebeka

22. 12. 2011 15:45

přímo vánoční...badyán, hřebíček, pomeranč:-K:-K:-K:-p:yes:
šušli, nechceš ho přejmenovat na Vánoční....;-):-?:-K:-K
moc hezky vypadá a chuť může být velmi zajímavá;-):-):yes::yes:
celé je to hezké:-K:-K:-K:yes::yes:

hanahcotton hanahcotton

22. 12. 2011 15:22

Hmmmmm pěkně marinovanej ocásek ;-):-D:yes::yes:

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: vepřový ocásek marinovane veprove ocasky grilované vepřové ocásky veprove ocasky vepřový jazyk marinovaný marinovane ocasky grilovana krizova kost grilovaný ocásek veprovy ocasek recept vepřové křížové kosti recept naložení uzený vepřový ocásek vepřové ocásky grilované marinované vepřové křížové kosti zapečené vepřové ocásky marináda křížové kosti grilované ocásky grilovaný vepřový ocásek grilovaný uzený ocásek marinovaný vepřovy bok veprove ocásky nalev

Suroviny: ocas vepřový, marmeláda pomerančová, pomeranče, skořice mletá, skořice celá, badyán, koření hřebíček, sůl kouřová, paprika sušená pálivá, omáčka sojová, olej sezamový, olej chili, víno červené

TopRecepty.cz

Vánoční marinovaný vepřový ocásek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M5G1