Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jemné bílé kluski - Kluski śląskie

Nevíte jakou přílohu připravit k masu s omáčkou? Inspirujte se u našich sousedů a vyzkoušejte kluski, bramborové nočky pocházející ze slezské části Polska. Skvěle chutnají v kombinaci se škvarky a smaženou cibulkou.

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 40 min

50 min (10 min příprava + 40 min tepelná úprava)

5. 1. 2012 17:35

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie4 127 kJ / 986 kcal
Bílkoviny23,70 g
Tuky22,03 g
Vláknina22,00 g
Cholesterol 252 mg
Sodík 3,27 g
Sůl8,03 g
Sacharidy162,36 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Natalie74

2. 11. 2021 17:59

Děkuji za recept, jsou výborné, jednoduché, jen se po nich zaprášilo. Recept si ukládám a rozhodně jsem je nedělala naposledy....

gmptop gmptop

24. 3. 2016 04:58

ivulinka:Pokud má výrobce moje ruce a mé břicho, pak si nemůže přát víc...

ivulinka ivulinka

23. 3. 2016 20:28

Hlavní fotka je zkopírovaná z polského webu, pravděpodobně přímo od výrobce.
http://www.twenga.pl/kluski-slaskie.html

petrzelka

26. 10. 2012 22:12

A to je zajímavej recept,nikdy sem o tom neslyšela,to asi že su od té Hané.Ukládám si to:-K:yes:

Merylas Merylas (moderátorka)

8. 1. 2012 14:35

Možná někomu pomůže tohle video;-):-8:-K
http://www.youtube.com/watch?v=4Gb8GHcPjyc

spagetka spagetka

8. 1. 2012 14:01

Já znám od svých polských příbuzných trošku jinou variantu na tyto kluski - brambory, Amylon, hladká pšeničná mouka, sůl dle chuti. Brambory se uvaří, rozštouchají a nechají malinko zchladnout. Pak se přidá rovnou Amylon a zpracujeme těsto, pokud se lepí., dle potřeby přidáme mouku. Těsto musí držet při sobě. Vyválejí se kuličky, udělá důlek a pak se vhodí do mírně vroucí vody, vaří se jen aby vypluly na povrch. Je to hlavně jako příloha k omáčkám.
Jinak vyzkouším i tuto variantu se žloutkem a máslem. Ale chutné to je, takže :-p:yes:

Ještě mě teď muž upozornil, že máme někde recept na slezské kluski, tedy knedlíky. Tam si pamatuju, že se polovina brambor uvaří ve slupce, umele na strojku, druhá se zasyrova nastrouhá, přidá se mouka, solamyl, vejce a vypracuje se těsto, udělají se knedlíčky. Ale mám pocit, že to je varianta na ty černé kluski, musela bych se mrknout...Páni, to jsem nedělala už 100 let :-O:-O
Takžee vidíte, co existuje variant!!!!

Ivana64

8. 1. 2012 12:27

heleno, můžeš sem přidat svůj recept na české bramborové šišky dle vaší rodiny? Prošla jsem snad všechny dostupné recepty a všude se přidávala mouka nebo mouka s krupicí.
V bramborové moučce obaluji např. bramborové knedlíky před vložením do vody. Nepřichytí se ke dnu a nejsou na povrchu oslizlé.

gmptop gmptop

8. 1. 2012 12:11

pavelk: já dávám kluski do vařící vody a když přidám trochu škrobu tak se mi neslepí. Když vařím pierogy tak mi zůstanou zavřené a nevytečou, jak se mi většinou stane, když zapomenu.:-//

helena

8. 1. 2012 00:12

No nevím o co se tu přete, ale takovýto recept je i na české bramborové šišky. Rozdíl je jen ve tvaru. Alespoň vnaší rodině se takto dělávali a já pokračuji. Bramborová moučka se přidává hlavně u starých brambor, kdy je v nich již málo škrobu. Ale nic se nepokazí, když na takovéto množství přidáte 1-2 lžíce. Záleží také, jaký druh brambor použijete.:-K

Nadja Nadja

7. 1. 2012 23:48

gmptop: díky

pavelk pavelk

7. 1. 2012 23:11

gmptop:Vysvětli mi ´jedno,proč je důležité dát do vody trochu škrobu ?!:-O

gmptop gmptop

7. 1. 2012 22:13

Nadja: stačí, já z toho těsta dělám nejen kluski, ale i kopytka, pierogy. Kopytka - vyválím z těsta váleček a ten posekám na cca 2 cm kousky v úhlu asi 45 stupnňů. Na pierogy to vyválím, formičkou vyřežu kolečka naplním, tvarohem, houbama, mletym masem atp. Při vaření je důležité do vody dát tu trochu škrobu.

Nadja Nadja

7. 1. 2012 19:24

gmptop: Když jsi přidal fotky, předpokládám že jsi kluski dělal. Můžeš tedy odhadnout a napsat, kolik jsi asi spotřeboval škrobu? Stačí mi, když si koupím 1 krabičku (=200 g)?

Marysia

7. 1. 2012 17:33

ja osobne kluski slaskie miluji. Davam bod:yes:

pavelk pavelk

7. 1. 2012 11:12

tejaja:Ano,voda musí být pod bodem varu a ten recept určitě vložím!:-)

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: polské kluski polske kluzky slezske kluski bramborové kluski polské klusky kluzki polske knedliky knedliky kluski polské knedlíky kluzky bramborové knedlíky kluzki polské kluski recept slezské kluzki kluzski kluski knedliky polske kluzki kluski polske recept recept na polske klusky recept na kluzki jemné bramborové knedlíky kluski polské bramborové noky

Suroviny: brambory, žloutek, ghee, sůl, moučka bramborová

TopRecepty.cz

Jemné bílé kluski - Kluski śląskie

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/51N8