Maso s božskou omáčkou a kluskami

pavelk Kuchař: pavelk

Doba přípravy: do dvou hodin 4 porce Hovězí maso 49 názorů

Suroviny

1/2 kg masa (hovězí, vepřové, drůbeží)
koření: tři kuličky nového koření
dva listy bobkového listu
pepř
sůl
trošičku mleté sladké papriky
Dále:
3 polévkové lžíce polohrubé mouky
2 polévkové lžíce tmavé jíšky Knorr
šlehačku
Heru na opečení
Příloha:
Kluski Śląskie (tento recept je už vložen, ale já bych chtěl tento recept upravit)
1 kg uvařených brambor
1 vejce
Solamyl
sůl
Recept si zatím oblíbilo 26 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V tlakáči rozehřejeme Heru, vložíme na kousky nakrájené maso, posolíme, popepříme a přidáme papriku (na špičku nože) a opékáme ze všech stran do zlatova, poté maso podlejeme, vložíme nové koření a bobkové listy a dusíme v tlakovém hrnci. U hovězího je přibližná délka 40-45 minut, u vepřového 30 min. a u drůbežího 20 minut.

  2. Když je maso měkké, podlejeme cca 1/2 litrem vody, ve které jsou rozmíchány 3 PL pol. mouky, 2 PL Knorr-tmavá jíška, povaříme, zjemníme asi jedním dl šlehačky, dochutíme solí a pepřem. Omáčka by neměla být přílíš hustá, či řídká.

  3. Podává se s brambory, nejlépe šťouchanými, knedlíky, ale u nás se podává s kluskami:
    Ve slané vodě uvařené brambory přelisujeme, na vále z nich uděláme čtverec, který se rozdělí na 4 části, jedna z nich se oddělí, místo ní se přidá škrobová moučka a vejce, vrátí se odejmutá část a vypracuje se hladké těsto. Poté z těsta vytvarujeme váleček, který rozkrájíme na potřebnou velikost a zhotovíme ploché kluski do kterých ve středu uděláme důlek a vložíme do převařené a osolené vody. Voda nesmí vřít, jen udržovat pod bod varu. Když kluski vyplavou na povrch, vaříme ještě cca 10 minut.

Poznámka

Název božská omáčka vymysleli vnuci, protože jim velmi chutná.

Chybička se vloudila. Do klusek se přidává celé vejce a ne jenom žloutek. Prosím opravte si recept. Děkuji

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Maso s božskou omáčkou a kluskami

  • Dajda Dajda

    pavelk: Gramatické rozbory tu opravdu dělat nemusíme, ale vyjadřovat se jako Masa Bob snad taky ne. Když se někdo tváří jako Pan Dokonalý a přitom neumí napsat kloudnou větu, tak by si měl dobře rozmyslet, než začne veřejně vystupovat. 8-(

    Odpovědět

  • pavelk pavelk(autor receptu)

    Dajda: Tady se snad nezabýváme pravopisem. :-*

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Jirka: Umím, umím, ale pravopis neumím:-! :no:

    Odpovědět

  • pavelk pavelk(autor receptu)

    Jirka: Jestli umíš, tak se pochlub!

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Jirka: Tak urob a je to. Jaký problém?

    Odpovědět

  • Jirka Jirka(neregistrovaná)

    Jišku umim udelat z kvalitnich surovin a memusum ten humus od kupovata Heru umim nahradit take kvalitnimi tuky :-)))

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    :yes:jednoduchý a určitě chutný pokrm,a nejradši mám lidi,co nevyzkoušejí a strašně mentorují ..napsal svůj recept,tak nevidím důvod to hanět..taky jíšku i Heru nemusím..:-K:-K:-K
    a nafoceno skvěle..:yes:

    Odpovědět

  • pavelk pavelk(autor receptu)

    cathleen::-K

    Odpovědět

  • maris maris

    cathleen: taky tady máme " andělské " pokrmy;-):-)):-))

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Pavle, šikovný fotorecept na kluski:-):yes:, název omáčky je "boží":-D (máme tu hodně dalších pokrmů s názvem začínajícím Výborná....Fantastická...Nejlepší....) - pozdravuj vnuky ;-)

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Alka: myslím, že kdyby v názvu nebylo "... s božskou omáčkou", tak si nějaké Hery ani instantní jíšky nikdo ani nevšimne, tak jako v mnohých jiných receptech.
    Tuky typu Hera, Zlatá Haná apod. jsou tu hlavně pro lidi, kteří máslo nesmějí třeba ze zdravotních důvodů.

    Odpovědět

  • rihana rihana

    Co se týče Hery, já s ní vařím taky. Třeba do kvasnicových knedlíčků je bezkonkurenční, lepší než máslo.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    magdalenka:mrkni se sem na tenhle recept, tam je celkem vidět dobře velikost asi http://www.toprecepty.cz/recept/24674-jemne-bile-k...

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Mňa by viac zaujímalo, akej veľkosti je zvyčajne jeden kus klusku - či klusky (neviem, či je to ten alebo tá). A predpokladám, že uvarené zemiaky sa nechajú vychladnúť pred spracovaním cesta? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovědět

  • Alka Alka(neregistrovaná)

    Nadja: Ono když je recept tvořen asi třemi surovinamia dvě z nich JSOU náhražky, je těžké se nad tím nepozastavit.
    Jistě, člověk si může udělat svou vlastní jíšku a místo másla dát Heru, tamto vyměnit za ono atd. a bude spokojený. Jenže to jsme pak samozřejmě už úplně někde jinde a pokud jste si všimla, já nesouhlasila právě s používáním těchto surovin.
    Ale pokud je to dle vašeho gusta, proč ne, někdo možná má rád instantní jíšku(ačkoli normální zabere asi o 5 vteřin déle) a někdo dá raději chemicky ztužený tuk(místo použití rostlinného oleje). Proti gustu žádný dišptát.
    Jinak já Heru nepoužívám vůbec a tuplem ne do cukroví, kde je právě máslová chuť tak důležitá, tak prosím nemluvte o věcech o kterých nic nevítee s takovou samozřejmostí.
    A ještě jedna poznámka. Nechtěla jsem se nikoho dotknout, jak jsem psala výše, každý má své preference, ale opravvdu nechápu, že pokud tady napíšu svůj názor - a to slušně, nikoho neurážím, neosočuju ani neshazuju, tak někteří lidé prrostě nejsou schopni kritiku přijmout. To opravdu nejste schopni snést cizí nesouhlas? je mi některých líto (nemluvím o všech komentářích zde, některé protiargumety jsou seriózní - čest výjimkám)

    Odpovědět

1 2 3 4

Tématické fráze: klusky klusky recept kluzki nahrazka solamylu bramborové knedlíky kluzki jíška z hery recept klusky kluzski prostřeno jiska zlata haná rozbor hovězího masa zlatá haná jíška brambory s omackou a maso čím zahustit omáčku knor omáčka na tmavá masa kam pouzit heru tuk kuřecí s božskou omáčkou maso s omáčkou boňská omáčka knedliky kluzki bramborové klusky

Zapomněl/a jsem heslo