Švestkový kompot
Jste milovníci švestek na koláčích, bublaninách, v buchtách i knedlích? Vyzkoušejte tento švestkový kompot a můžete modrofialovými sladkými plody doprovázet vaše kuchařské umění po celý rok.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 5 021 kJ / 1 200 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 5 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 300,00 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
2. 9. 2021 12:17
Taky nedělám roztok a sypu cukr do sklenice. Pokud se nerozpustí již před zavařením můžete s tím trocha zahrkat a on se rozpustí. Hodně lidí dělá roztok kvůli tomu aby se kompoty nekazily. Ale to se mi zaím nikdy nestalo.
7. 9. 2016 21:58
Marta.23: vydrž, rozpustí se, dělám kompoty také tak, protože cukerný roztok mi vždy přebýval či se nedostával
7. 9. 2016 20:38
Marta.23: ja počas chladnutia kompóty viackrát obrátim hore dnom a pretrasiem...obyčajne po vychladnutí už je všetok cukor rozpustený...príp. sa ešte rozpustí. Roky úspešne zaváram týmto spôsobom.
7. 9. 2016 20:28
Marta.23: Nerob s tým nič, cukor sa rozpustí a kompót bude výborný. Takto jednoducho zavárala kompóty už moja babička a vždy boli super. Treba im nechať čas, ako každej zaváranine.
7. 9. 2016 20:06
Marta.23: když jsem ještě dělala s cukrem, vždycky to byl cukerný nálev, nikdy jen nasypat cukr a vodu, je logické, že to není dokonalé. Příště už budete moudřejší.
7. 9. 2016 19:55
Škoda, že jsem se nedržela receptu, ale zvolila jsem pohodlnější variantu z diskuse. Tedy nasypala jsem cukr do sklenic a zalila vodou. Což bylo velmi rychlé a pohodlné, ale po zavaření mi zůstal na dně skleniček nerozpuštěný cukr. Co s tím děláte?
17. 8. 2016 10:30
Milan: Presne takto zaváram aj ja. https://www.toprecepty.cz/recept/7198-rychly-kompo... Považujem tiež za zbytočné variť nálev, keď sa uvarí sám počas sterilizácie. A ako píšeš, nič nezostane ani nič nechýba.
17. 8. 2016 10:11
Připravování cukerných nálevů při zavařování kompotů je naprosto zbytečné a neefektivní, protože po zalití sklenic někdy lak chybí a nebo zbytečně přebývá a co s potom s tím. Já to dělám takto: Sklenice naplním ovocem, do každé sklenice nasypu cukr ( do malé 1.pl , do velké 2pl ) , samozřejmě záleží na sladkosti ovoce a potom do každé sklenice napustím vodu rovnou z vodovodu a zavíčkuji. Takto připravené sklenice potopím do hrnce až po okraj víček a steriluji asi 25 min. při 80°C. Množství cukru samozřejmě, záleží na sladkosti ovoce. Při výrobě např. meruňkového nebo broskvového kompotu dávám do malých sklenic 2pl cukru a do velkých 3. Takto zavařené kompoty vydrží ve sklepě několik let. (pozn: pl = polévková lžíce).
17. 8. 2016 09:28
Vasek S.: Při každém zavařování potápím sklenice celé do vody. Hladina vody musí být nad víčka, aby se obsah stejnoměrně prohřál. Takto zavařuji spoustu let všechno.
8. 9. 2012 22:30
Vsechno pekne, ale nikdo me nerekne jak hluboko ponorit zavarovacky do vody?vstastny@persona.ca
Zdravim ze severo zapadni Canady
Zdravim ze severo zapadni Canady
22. 7. 2012 15:33
Katarina:v té samé vodě, kterou pak dáváš do kompotu, vyváříš sklenice a všechno? , možná jsi to jen špatně písla ne?
22. 7. 2012 15:28
Ja delam nasledovne.... Do kastrolu naleju 3litry vody, do toho trochu cele skorice a tri ctyri hrebicky, cukru podle chuti a sladkosti svestek a cajovou lzicku citronove kyseliny. Privedu k varu, pridam tak pul kila celych svestek, pet sest minut povarim, tou stavou vysterilizuju trilitrovou sklenici, naplnim svestkami, zaleju a zavru.... Oj, taky v tom vyvaru sterilizuju vicka a vsechno naradi, ktere potrebuju (naberacku na svestky, vidlicku na vyndani vicka....)
12. 8. 2009 17:41
Pavla.P (neregistrovaný/á) - já pro diabetika nedávám cukr vůbec a pokud chci třeba kompoty, tak přidám fruktozu pro diabetiky - na 1 l vody max. 100 g.
12. 8. 2009 16:29
jak mám zavařit švestky pro diabetika? Kolik dát do sedmičky sklenky těch malých kuliček sladidla?
3. 8. 2009 18:29
ja som ich vykôstkovala a do menších pohárov pridala ešte paličku škorice - tie máme na mlsanie
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Světlý bramborový chléb
Přidáno před 9 minutami
Křupavý hermelín
Přidáno před 28 minutami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 47 minutami
Fit salát
Přidáno před 12 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 17 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 23 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Jablečné muffinky s Margot čokoládou
Vitek2015 uvařila před 1 hodinou
Mug cake z ovesných vloček
Eviip uvařila před 2 hodinami
Kuřecí stehna pečená na houbové tarhoni v jednom pekáčku
Mirca1108 uvařila před 2 hodinami
Špekáčky - kečupáci
lenkavozihnojova uvařila před 3 hodinami
Frgálová buchta
lenkavozihnojova uvařila před 3 hodinami
Falešná "škvarková" pomazánka z pohanky
Fitulka uvařila před 10 hodinami
Brokolicová polévka
Tonja uvařil před 10 hodinami
Inspirace + zdobení jinak I.
Fitulka uvařila před 10 hodinami
Utopenci - Marcela
Fitulka uvařila před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit dokonalý švestkový kompot, který oceníte hlavně v zimě při pečení koláčů či bublanin
Umíte správně zavařovat kompoty? Poradíme vám, na co myslet, aby byl výsledek dokonalý
Jak plnit zavařovací sklenice, aby vám obsah vydržel co nejdéle bez úhony? Video vám poradí
Další recepty
Tématické fráze: kompot ze švestek zavařovani švestek kompot jak zavařit švestky zavarovani svestek šveskový kompot kompot z švestek švestkovýkompot zavařujeme švestky zavařování švestek na kompot zavařujeme švestky nejlepší recept švetkový kompot kompot ze švestek recept švestový kompot kompoty zavařit švestky šveskový kompot recept svesky zavarit kompoty pro diabetiky zavařování švestkového kompotu výroba švestkového kompotu
Švestkový kompot
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJx6
15 názorů