Vepřový plátek ve slaninovo-žampionové omáčce z"papiňáku"

Anna Kocikova Kuchařka:

Doba přípravy: příprava 15 minut,doba vaření cca 30 minut 4 porce Vepřové maso 18 názorů

Vepřový plátek ve slaninovo-žampionové omáčce
518
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Suroviny

4 větší silnější plátky z kýty nebo plecka
trochu soli
trochu mletého pepře
4 polévkové lžíce strouhanky
3 pl oleje
200 g Gazdovské slaniny nebo jiné prorostlejší slaniny
1 větší cibule
3 větší stroužky česneku
5 velkých žampionů
1 zeleninový bujon
400 ml horké vody
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Slaninu nakrájíme na větší kostičky, cibuli nadrobno, česnek na plátky a žampiony na plátky cca 1cm silné.

  2. Do rozehřátého papiňáku (tlakového hrnce) dáme na 3minutky osmahnout kostičky slaniny, přidáme cibuli a česnek a 5minut restujeme, než cibule“zavadne“.

  3. Poté přidáme plátky žampionů, promícháme a ještě 5minut restujeme.

  4. vMezitím si naklepeme plátky masa, po okrajích nařízneme a po obou stranách mírně osolíme a poprášíme pepřem.

  5. Každý plátek posypeme strouhankou a paličkou na maso strouhanku do masa naklepeme. Raději sypeme a klepeme každý plátek masa zvlášť, chráníme druhou rukou, strouhanka má tendenci z masa“vysakovat“.

  6. V pánvi rozpálíme olej a maso prudce opečeme z obou stran.

  7. Poté ho narovnáme do papiňáku na orestovanou slaninovo-žampionovou směsku.

  8. Na pánev do výpeku z masa nalijeme horkou vodu, rozdrobíme zeleninovou kostku, necháme chvilku provařit a nalijeme na maso v hrnci.

  9. Hrnec uzavřeme tlakovou poklicí, uvedeme k varu, plamen stáhneme na minimum a vaříme 25minut(záleží z jaké části vepříka maso je, po kontrole měkkosti můžeme ještě 5minut pod tlakem dovařit).

  10. Hrnec ochladíme, maso i s částí slaninky a žampionů odložíme bokem a zbytek ponorným mixérem rozmixujeme. Pokud se nám bude zdát takto zhotovena omáčka hustější, můžeme si ji dle své potřeby trošku naředit.

  11. Vložíme nazpět odebrané suroviny, prohřejeme a můžeme podávat.
    Jako příloha se hodí rýže, může být i knedlík, nebo těstoviny.

Poznámka

V neděli jsem slíbila Rebece nějakou dobrotu z papiňáku a aby si nemyslela,že si dělám z pusy pr..l:-)tak Rebi,tady máš docela obyčejnou baštu,která když se v závěru doupravuje tímto způsobem,tak šťávička získá konzistenci omáčky a moc dobře chutná.Já jsem připravovala z vepřové kýty,ale lze použít i jiný druh masa.

Přeji dobrou chuť!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Vepřový plátek ve slaninovo-žampionové omáčce z"papiňáku"

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo