„Kdo by ho nemiloval?“: Medovník se dvěma druhy krémů

K@tka Kuchař:

Doba přípravy: pečení – 40 minut, příprava – 45 minut + zdobení cca 10 Dorty 19 názorů

Medovník
519
Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Suroviny

Na těsto:
400g hladké mouky
1 Hera (250g)
Nyní v akci
80 g třtinového cukru
3 lžíce medu (nejlépe přímo od včelaře)
1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
3 středně velká vejce
Na krémy:
2 změklá másla (po 250g)
1 plechovka zkaramelizovaného kondenzovaného mléka – viz tipy a triky
1/2 plechovky plnotučného slazeného kondenzovaného mléka (Salka)
Na potírání plátů:
1 malá sklenička mandlového likéru (amaretto, barbero,...)černý čaj a mandlové aroma
+ celofán velikosti plechu z jedné strany lehce potřený olejem
+ hrst nasekaných vlašských ořechů na posyp (nemusí být)
+ zdobení
Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejdřív je třeba vyrobit oba krémy, aby měly čas ztuhnout: 300g másla důkladně promícháme (doporučuji skutečně ručně míchat, elektrickým šleháním krém ztrácí část chuti) se zkaramelizovaným Salkem a zvlášť smícháme zbytek másla s polovinou kondenzovaného mléka. Oba krémy uložíme do chladničky.

  2. Na hrnec s mírně vroucí vodou položíme velkou mísu (vyhněte se nerezu – příliš vodí teplo a vajíčka se v něm sráží), ve které rozpustíme Heru.

  3. Ztlumíme plotýnku, přidáme 3 vrchovaté lžíce medu (jak tmavý zvolíte med, takovou barvu budou mít dortové pláty) i 80 g cukru a necháme rozpustit. Na chvíli sundáme misku z vodní lázně, vmícháme vejce a posadíme ji zpátky na hrnec.

  4. Jako poslední přidáme směs mouky a prášku do pečiva, kterou důkladně vmícháme do těsta, až je lesklé a hladké. Mezitím si zapneme troubu na 170°C.

  5. Na rubovou stranu tří pečicích papírů velikosti plechu obkreslíme dortovou formu (případně šablonu viz tipy a triky níže). Do středu obrysu pak naneseme část těsta a rozválíme jej přes namaštěný celofán (olejovou stranou k těstu). Je potřeba asi o 1 až 1,5 cm „přetáhnout“, protože se těsto pečením trošku smrskne a navíc pak budeme potřebovat zbylé oříznuté okraje na ozdobný posyp.

  6. Pečicí papír s rozváleným těstem dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi 7 minut, dokud placka nezezlátne (doba pečení závisí na její tloušťce). Ihned po vyndání z trouby vykrojíme pomocí dortové formy z placky kruh (případně obkrojíme radýlkem šablonu), který dáme na mřížku zchladnout.

  7. Každou placku pak pomocí mašlovačky potřeme trochou mandlového likéru (nebo oslazeným černým čajem s několika kapkami mandlového aroma ve verzi pro děti a abstinenty), naneseme na ni krém (vždy jednou světlý a jednou tmavý) a přiložíme další placku. Takže na řezu pak bude mít medovník střídavě vrstvu bílého a karamelově hnědého krému.

  8. Nakonec potřeme zbylým tmavým krémem (ze zkaramelizovaného salka) celý dort a dáme na 15 minut ztuhnout do lednice (nebo na 5 minut do mrazáku).

  9. Z odříznutých okrajů placek a nasekaných oříšků vyrobíme posypku buď v mixéru, nebo v utěrce pomocí válečku (zabalíme okraje do čisté utěrky nebo plátěného pytle a přejíždíme po nich válečkem, dokud vše není podrceno). Hezky vypadá, když posyp nerozmixujete úplně na jemno, ale necháme pár větších kousků.

  10. Posypkou pak obalíme vrch i boky dortu a trochu přimáčkneme, aby vše drželo (zbylá posypka se dá použít třeba na povidlové knedlíky, nebo nepečené kuličky).

  11. Hotový dort uložte do ledničky a nechte rozležet. Měkký bude už druhý den, ale pokud chcete, aby se vůně a chutě dokonale spojily, vydržte to 2 dny – výsledek opravdu za čekání stojí!

  12. Tipy a triky:

    Pokud si chcete s dortem více pohrát, nemusíte jej dělat jen do kruhu. Z tvrdého kartonu si vystřihněte šablonu ve tvaru včelí plástve, srdce, podkovy a podobně, přiložte ji na čerstvě upečenou placku těsta a obřízněte pomocí rádýlka nebo ostrého nože.

    Zkaramelizované kondenzované mléko si můžete buď zakoupit hotové, nebo si jej vyrobit: den předem 2 hodiny vařte uzavřenou konzervu salka ponořenou do vody a nechte přes noc vychladnout. Koupené zkaramelizované kondenzované mléko je sice trošku dražší, ale zato má nádherně sytou barvu a vůni a také je výrazně tužší než to dělané doma.

    Podle nálady a inspirace dozdobte například čokoládovou dekorací, marcipánovými postavičkami, nebo jen boky medovníku obvažte širokou (dekorativní) mašlí. Inspirovat se můžete včelím medovníkem, nebo čokoládovým květem viz foto.

    Díky medu, který funguje jako báječný konzervant by vám měl medovník vydržet v lednici skutečně dlouho (prakticky podle data spotřeby másla). Nicméně u nás se sní vždy ještě týž den.

Poznámka

Rozfocený postup na mých stránkách: http://www.foodstyle.cz

Konkrétně na: http://www.foodstyle.cz/products/medovnik-se-dvema...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: „Kdo by ho nemiloval?“: Medovník se dvěma druhy krémů

  • K@tka K@tka(autorka receptu)

    štěpánka: Teda, tak to je pro mě záhada - pekla jsem ho snad už desekrát, ale vždy bez poblémů. Vypadalo vše jako na fotkách - barva těsta před upečením i po? Fakt mě nenapadá, co mohlo být špatně...:-//

    Odpovědět

  • štěpánka štěpánka(neregistrovaná)

    tak nevim kde se stala chyba v matrixu, ale podle tohoto receptu se mi medovník vůbec ale vůbec nepovedl: zrada byla v těstě: zůstalo tvrdé a ani trošku nenasáklo! :-(( a to jsem ho potírala pěkně z obou stran a uležet nechala dva dny ;-(
    strašná škoda, moc jsem se na medovník těšila ;-(
    netušíte co jsem udělala blbě? je možný,že se těsto peklo moc krátce a díky tomu pak nenasáklo? to se mi ještě nestalo, aby se mi něco tady z Topreceptů nepovedlo... ;-(

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    Parádní medovník:yes::yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    K@tka: písla jsem ti do SZ:-K;-)

    Odpovědět

  • K@tka K@tka(autorka receptu)

    Díky moc za reakce! :-K
    I když vypadá složitě, je to celkem jednoduché, vážně.

    rebeka: To jsem chtěla, ale teď už mi to nějak nejde otočit. Poradíš, jak na to?

    Odpovědět

  • jarka jarka(neregistrovaná)

    Fantastické! I super nápad na výrobu čokoládové ozdoby:yes:

    Odpovědět

  • Ivusa Ivusa

    :-Knádhera.Ta druhá fotka především.Dala bych ji jako hlavní....:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • senky senky

    Miluju:-!:yes::yes: a recept parádní:yes:;-)

    Odpovědět

  • misangplz misangplz

    recept na medovík hledam dlouho, tenhle je naprosto super :))

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    tak to je nádherně popsaný recept, vypadá to úžasně, :yes::yes::-p:-p:-p:-K:-K:-))

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

  • srettka srettka

    no krucajdá:-O teda tys to dala, to je na jedna hvězda a dvakrát podtržíno:yes::yes::yes: joo a ten medovec...k tomu ani není núžno komentů, prostě paráda:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • nofrona nofrona

    :-O dala bych si:yes::yes:

    Odpovědět

  • jirholu jirholu

    Krásný medovník :-p:yes::yes:

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo