Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tatarák

Určitě jste již někdy ochutnali, nebo alespoň slyšeli, o tataráku neboli tatarském bifteku. Ideální je příprava z hovězí svíčkové, ale výborný je i z telecího. Příprava není složitá, ale je potřeba si pohrát s dochucením.

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min pokud maso umeleme

30 min (30 min příprava, pokud maso umeleme)

26. 10. 2012 12:43

Suroviny pro 2 porce

2 porce

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie1 878 kJ / 449 kcal
Bílkoviny74,26 g
Tuky16,55 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 567 mg
Sodík 166 mg
Sůl0,37 g
Sacharidy0,69 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Jsou dva způsoby, jak maso připravit:

1) škrábání - maso bude dokonale odblaněno, bude křehké, jako pasta. Jediná nevýhoda je snad čas. Na 300 g masa přichystejte pevné nervy, asi na 1,5 hodinové škrábání.

2) umletí - ušetříte sice čas, ale ochudíte se o chuť.

btw. Já ještě tatarák potírám tatarkou! Nejenže tato slova k sobě pasují, ale chuti se pak nedá prostě už nic vytknout!

Z uvedeného množství je 10-12 porcí.

uri]vareni-s-laskou.blogspot.cz/2012/10/nezdrava-basta-tatarak.html

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

mika59 mika59

2. 5. 2022 12:29

Tatarák máme rádi. Přidala jsem foto :-K

hana lacirke

10. 4. 2019 14:30

Radim: ale čtvrt kila je 25 deka , 80 deka je o 5 deka víc než 3/ 4 kg a v ceně svíčkoví dnes je to tak kolem 400 Kč

hana lacirke

10. 4. 2019 14:25

Jirka: TATARÁK se opravdu jmenuje podle Tatarů , kteří nosili maso uložené pod sedlem. S tatarskou omáčkou nemá nic společného a gurmán by si ji k němu nikdy nedal

hana lacirke

10. 4. 2019 14:23

Marthy100: někdo o jídle nic neví a ještě druhé považuje za hlupáky... :-D

Marthy100

9. 1. 2019 11:24

Jirka: tatarak se to jmenuje podle tataru kdyz si davali maso pod sedlo atd.s tatarkou to nema nic spolecnyho

Jirka

14. 9. 2017 14:34

Co se člověk nedozví lidem vadí tatarka v tataráku. Nechte mě hádat svíčkovou ze svíčkové byste taky asi nepozřeli co? :-D:-D:-D:-D:-D:-D

Jirka

14. 9. 2017 14:33

Marky: Ale tatarák se spravně podával s tatarkou. odkud si myslíte že se mu říká tatarák.

Jirka

14. 9. 2017 14:31

Aneta: Tak te´d jste pobavila vy mě. Tatarák je pojmenovaný podle tatarské omáčky na které se podával. Kde jste slyšela takovou koninu že si tatarák dával někdo pod sedlo? :-D:-D:-D Tataři žádnej tatarák nikdy neznali. Buď jste troll nebo si někdo dělal srandu z vás a vy jste to sežrala. Nic vtipnějšího jsem dneska neslyšel.

Marie Svarcova Marie Svarcova

18. 10. 2016 22:25

Tatarák máme rádi všichni - jen trochu víc masíčka na té topince <3:yes:

kacora

16. 11. 2015 09:42

Ahojte příznivci tataráku. Já těch 300g taky konzumuju ve dvou skoro na posezení a nějak velký jedlík nejsem :-D Ale chtěla jsem poradit, co mám dělat, protože mi většinou hned masi zesvětlá a není hezky červené ;-( Může to být tím, že nepřidávám kečup?

Dajda Dajda

12. 3. 2015 17:58

Aneta: Tak to jsem se dozvěděla poprvé, že název Tataři vznikl z jejich bojového pokřiku. Co jsem četla já v odborné literatuře, jmenoval se tak jeden z mongolských kmenů, a v Evropě tak začali označovat Mongoly v době jejich velké expanze ve 13. století všeobecně. Evropanům to prý připomínalo latinské slovo tartarus, což znamená podsvětí nebo peklo. Mongolové vzbuzovali během svých nájezdů do Evropy velké zděšení, a tak se věřilo, že přicházejí z pekla. Že si dávali maso pod sedlo, nejspíše platí, ale většinou to nebylo hovězí. Jako kočovníci brali s sebou na své nájezdy ovce a kozy, které spásly, kde se co dalo. ;-)
Ale jaká je souvislost s tatarskou omáčkou, to tedy nevím, slepice s sebou asi nevozili a olej neměli ...... :-(

Francik90

12. 3. 2015 17:29

K té tatarce jen takový výtažek: "A jaká je realita? Podle historiků jídla vznikl tatarský biftek na přelomu 19. a 20. století v Paříži, kde se začalo nabízet syrové hovězí maso se syrovým žloutkem, kapary a cibulí. Tehdy se mu ovšem říkalo americký biftek, ale protože se k tomuto jídlu podávala ještě tatarská omáčka, získalo po čase název tatarský biftek.
Zdroj: cestovani.idnes.cz/tatarak-ve-svete-02s-/kolem-sveta.aspx?c=A130212_125346_kolem-sveta_tom - Kdo by si snad myslel, že ho vymysleli snad Tataři, i když to zní romanticky ...

Radim

5. 1. 2015 16:16

Kadlik: S 80 DEKA SE NENAJI ANI JEDEN CLOVEK NATOZ TRI BEZNE SEZERU S CTVRT KILA NA DVE TOPINKY

Aneta

16. 5. 2014 22:49

casino: to jste mě pobavila :-D Název tataráku podle tatarské omáčky? Název je odvozen od bojovníků, kteří si dávali maso pod sedlo na koni (což ho rozmělnilo na onen tatarák) a ti při boji pokřikovali "trrtrrr" .. viz www.odpovedi.cz/otazky/proc-se-rika-tatarskemu-bifteku-tatarsky-biftek

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: tatarák tatarak recept recept na tatarák tatarský biftek recept originál jak se dělá tatarák recept tatarak tatarák ze svickove jak udělat tatarák nejlepší tatarák tatarsky biftek jak pripravit tatarak nejlepší recept na tatarák nejlepší tatarák recept recepty tatarak recepty na tatarak originální recept na tatarský biftek falesny tatarak z hovezi zadni co do tataraku tatarák z mletého masa domací tatarak

Suroviny: hovězí zadní, žloutek, česnek, cibule, hořčice, kečup sladký, kmín drcený, sůl, pepř, chilli, omáčka worcesterová, chléb, olej

TopRecepty.cz

Tatarák

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LWGW