Vánočka z třeného kynutého těsta
Vánočka je takovou snídaňovou královnou vítající vánoční ráno při svátečním stole. Už její příprava je slavnostně laděná, protože se peče většinou jen o Vánocích. Nechte provonět i vaši domácnost touto voňavou kráskou.
Suroviny pro 2 kusy
2 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 32 442 kJ / 7 754 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 175,15 g |
Tuky | 304,80 g |
Vláknina | 45,60 g |
Cholesterol | 1,82 g |
Sodík | 3,68 g |
Sůl | 9,02 g |
Sacharidy | 1 054,74 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Já vím, že jsou tu desítky vánoček, tento postup - třené těsto a dodatečné přidání másla - jsem tu ale nenašla, třeba někoho osloví. Jde o recept, předávaný v naší rodině po generace, pamatuju ještě svoji babičku, jak v noci zadělávala těsto a ráno nás budila vůně.
Z tohoto těsta lze udělat samozřejmě i mazance.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
13. 12. 2023 14:41
Hezký den, prosím jak dlouho se přibližně vánočka peče? stačí odhadem. Vím že každá trouba peče jinak ale abych se měla od čeho odpichnout
6. 4. 2023 14:23
Bože, lepší mazanec jsem nejedla! To těsto je úžasné! Musím zítra udělat další várku! Děkuji mnohokrát za recept!
9. 4. 2021 22:21
Dělala jsem z těsta mazance. Sklidily velký úspěch! Těsto je opravdu vynikající, chuťově i jemnou strukturou. Poznámka: mléka je uveden necelý půllitr, dala jsem 350ml a bylo to tak akorát.
17. 12. 2017 11:24
Lenka: díky, já už mám zaděláno. Je fakt skvělá
17. 12. 2017 11:06
Včera jsem pekla podle tohoto receptu, v 9 večer jsem zadělala, přes noc jsem dala na chladnější místo v zimní zahradě aby těsto nepřekynulo......... ráno v 8 jsem přidala máslo, rozinky, vlašské ořechy a pletla Všichni doma, když ochutnávali byli nadšeni a ta vůně.......... Děkuji autorce za úžasný recept....... budu péci už jen tuto
21. 12. 2016 17:25
hosta: To je moc pekne napsano.O tech provazech, to rikavala vzdycky moje babicka.
21. 12. 2016 13:56
Tak jsem letos chtěla nějakou jinou - nakonec jsem skončila opět u své klasiky. Přidávám trošku historie
"A proč vlastně na Vánoce pečeme právě vánočku? Tento zvyk pochází ze 16. století, kdy pečení vánočky náleželo pouze odborníkům svého řemesla. Od 18.století se však tento zvyk rozšířil do rodin a pro každého člena rodiny se pekla jedna vánočka. Pekly se v různých velikostech a ta největší byla podávána při slavnostní štědrovečerní večeři. V té době se nazývala vánočka „štědrovkou“ a měla do rodiny přivést blahobyt. Někdy se do těsta zapekla mince a ten, kdo ji našel, se měl těšit radosti a bohatství v příštím roce. Vánočka, jakožto symbol hojnosti, štěstí a zdraví, byla připravována s velikou opatrností a nesla s sebou také různé tradiční zvyky a pravidla. Hospodyňka, která vánočku pekla, musela být oděna v bílé zástěře, nemluvit a pro dobré kynutí prý mělo napomoci poskakování do výšky. I jednotlivé provazy, ze kterých se vánočka zaplétá, mají svůj historický význam. První čtyři provazy znamenají zemi, vodu, vzduch a slunce. Další tři jsou symbolem citu, rozumu a vůle a vrchní dva znamenají vědění a lásku." Takže tak Dokumentuji fotkou
"A proč vlastně na Vánoce pečeme právě vánočku? Tento zvyk pochází ze 16. století, kdy pečení vánočky náleželo pouze odborníkům svého řemesla. Od 18.století se však tento zvyk rozšířil do rodin a pro každého člena rodiny se pekla jedna vánočka. Pekly se v různých velikostech a ta největší byla podávána při slavnostní štědrovečerní večeři. V té době se nazývala vánočka „štědrovkou“ a měla do rodiny přivést blahobyt. Někdy se do těsta zapekla mince a ten, kdo ji našel, se měl těšit radosti a bohatství v příštím roce. Vánočka, jakožto symbol hojnosti, štěstí a zdraví, byla připravována s velikou opatrností a nesla s sebou také různé tradiční zvyky a pravidla. Hospodyňka, která vánočku pekla, musela být oděna v bílé zástěře, nemluvit a pro dobré kynutí prý mělo napomoci poskakování do výšky. I jednotlivé provazy, ze kterých se vánočka zaplétá, mají svůj historický význam. První čtyři provazy znamenají zemi, vodu, vzduch a slunce. Další tři jsou symbolem citu, rozumu a vůle a vrchní dva znamenají vědění a lásku." Takže tak Dokumentuji fotkou
14. 12. 2016 10:24
hosta: děkuji ti dobrá vílo
14. 12. 2016 09:06
Irrena: já většinou nechám ještě tak dvacet minut trochu vykynout, upletu a pak kynout na plechu
14. 12. 2016 08:57
Hledám recept na vánočku a nadchla mě tato, nikdy jsem tímto způsobem těsto nedělala Když se pak zadělá máslo nemusí se už nechat kynout
28. 1. 2016 10:03
Troubu jsem měla vyhřátou na 200 stupňů, když cca po osmi minutách začala nahoře hnědnout, dala jsem navrch pečící papír a stáhla teplota na 160. Jen mě napadá, že jsem možná nechala při tom trošku déle otevřenou troubu, může to být tím ?Také je možné, že jsem s vánočkou nějak prudčeji pohnula, pokud to může také vadit. V každém případě jsme dnes ráno vánočku s manželem jedli k snídani a je stále skvělá, daleko vláčnější, než jakou běžně léta dělám. Jinak jsem četla poznámku o hladké mouce, ale vánočka je z polohrubé a použila jsem na ni tzv. babiččinu mouku.
28. 1. 2016 07:03
Jaroslava Routová: Před vložením do trouby může spadnout mírně překynuté těsto. Zvlášť, když se s ním pohne- stačí prudce cuknout plechem Někdy je těžké přesně odhadnout správný okamžik
27. 1. 2016 17:49
Jaroslava Routová: a měla jsi troubu opravdu důkladně vyhřátou? Že mi občas ujela se stalo, ale že by nějak výrazně spadla to nepamatuju. Někdy také záleží na mouce - i když je to "hladká", některá se na kynutá těsta, jak jsem se dočetla v testu, moc nehodí - např. BIO. Já má osvědčenou havlbrodskou, na vše.
27. 1. 2016 17:21
Moc dobrá vánočka, tento styl kynutého těsta jsem neznala, tak jsem dnes vyzkoušela. Jen nevím, kde se stala chyba, že mi vánočka, která byla krásně nakynutá do výšky před vsunutím do trouby, nakonec mírně spadla a rozjela se do šířky. Budu ráda za každou radu, proč se tak stalo. Nicméně to vánočce na chuti neubralo !!!
23. 12. 2015 17:41
Dooga: díky za důvěru a pochvalu od takového labužníka jako jsi ty
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 9 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 12 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 15 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 18 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 19 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Pravý vepřový guláš
predseda123 uvařil před 27 sekundami
Špekáčky na černém pivu II
MadamChic uvařil před 5 minutami
Jogurtový beránek podle Josefa Maršálka
Jajaj uvařil před 10 minutami
Šlehačkový beránek
RADULKA13 uvařila před 12 minutami
Jednoduchý bramborový guláš s fazolemi
Golian uvařila před 5 hodinami
Kuřecí čtvrtky pečené na bramborách
Kamil@ uvařila před 9 hodinami
Minutková marinovaná krkovice s máslovou zeleninou
slavka744 uvařila před 10 hodinami
Mazanec pro Irenku
klara492 uvařila před 10 hodinami
Zapečené kuře s nádivkou
Lucamazi uvařila před 10 hodinami
Babiččiny blbouny
Witoraz uvařila před 10 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: těsto na vánočku kynuté těsto přes noc vanocka testo kynutí těsta přes noc třené těsto vánočka top recepty těsto na vánočky třené těsto recept těsta na vánočky top recepty vánočka testo vanocka recept na třenou vánočku třený mazanec recept na kynutou vanočku kynutí přes noc mazanec z třeného těsta vánočka jakou mouku na vánočku jednoduchá kynutá vánočka těsto kynuté přes noc
Suroviny: droždí, cukr, mléko, mouka polohrubá, vejce, žloutek, cukr písek, kůra citronová, zázvor, květ muškátový, máslo, sůl, rozinky v rumu, mandle plátkové, vejce
Vánočka z třeného kynutého těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qLy2
39 názorů