Vláčná tvarohová bábovka I. s ovocným středem

varilamyskakasicku Kuchařka:

Moučníky , Bábovky 29 názorů

524

Suroviny

150 g másla
200 g moučkového cukru
4 vejce
280 g měkkého tvarohu
350 g polohrubé mouky
1 ČL strouhané citronové kůry
6 PL vlažného mléka
150-180 g čerstvě umletého máku
1 prášek do pečiva
1 jahodový kompot ( nebo čerstvé jahody, nebo jiné ovoce )
Recept si zatím oblíbilo 24 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Bábovkovou formu dobře vymažeme tukem a vysypeme moukou.

  2. Oddělíme žloutky od bílků.

  3. V míse utřeme změklé máslo s moučkovým cukrem. Vmícháme opatrně všechny žloutky, citronovou kůru a ušleháme do krémové pěny. Postupně přidáváme měkký tvaroh a mléko. Mouku, smíchanou s práškem do pečiva, přimícháváme za stálého šlehání k máslové směsi. Nakonec zakapeme troškou rumové tresti (nebo rumu) a zlehka vmícháme sníh z bílků.

  4. Oddělíme si těsto na dvě poloviny. Do jedné poloviny těsta vmícháme čerstvě umletý mák a druhou polovinu těsta necháme bez máku.

  5. Mezitím necháme okapat jahody z kompotu.

  6. Připravenou formu naplníme částí těsta bez máku, na kterou položíme dokola okapané jahody. Tuto vrstvu těsta přelijeme částí těsta s mákem a opět poklademe okapané jahody nebo jiné ovoce. Postup opakujeme a končíme světlým těstem.

  7. Bábovkovou formu s těstem dáme péci do vyhřáté trouby nejdříve na 20 minut na 200°C, zpočátku, ale formu přikryjeme alobalem, aby nám těsto nevyteklo. Poté snížíme teplotu na 180°C a pečeme ještě asi 40 minut dozlatova. Zkoušíme špejlí, zda je bábovka dobře propečená. Po vyndání z trouby, bábovku propíchneme na několika místech, aby nekleslo upečené těsto a necháme vychladnout. Bábovku pak vyklopíme z formy a posypeme moučkovým cukrem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 240 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vláčná tvarohová bábovka I. s ovocným středem

  • Marie Marie(neregistrovaný)

    Tak a je v troubě, jen jsem musela dát více mléka, bylo to dost tuhé....uvidím :-)
    :-)

    Odpovědět

  • Petra M. Petra M.(neregistrovaný)

    Včera jsem dělala, je výborná a povedla se, dala jsem 170 g cukru a tvarohu 250 g (vaničku), jako ovoce jsem nakrájela 2 nektarinky, ale klidně udělám příště bez ovoce, je fááákt výborná, doporučuji :-), už jsme ji doslova sežr..i ;-).

    Odpovědět

  • geibri: dám tam navečer bábovku II, podobná této, ale je jednodušší postup, není tam máslo a je lehčí:-K

    Odpovědět

  • geibri: no supééérka, jejda, to jsem ráda, že konečně někdo pochválil, zkusil a povedlo se, jsem moc ráda díky za fotečky všechny:-K;-)

    Odpovědět

  • geibri geibri

    :yes:Právě dopečíno a ochutnáno:-p Výborná!....dala jsem tam stejně jako "bebeoli" kompotované švestičky ze zahrádky ;-)Jen příště musím nechat víc světlého těsta....mám ji spíš makovou :-8 Dovolím si pokusnou fotečku

    Odpovědět

  • geibri geibri

    Tak jsem se do ní chtěla dnes ráno pustit a s hrůzou jsem zjistila že jsem nějak zapomněla koupit tvaroh:-// Takže jsem uplácala muffiny a udělám jí jen co je dorazíme ;-)

    Odpovědět

  • bebeoli: tak to jsi mne potěšila:-K;-)

    Odpovědět

  • bebeoli bebeoli

    Včera jsem jí upekla a moc nám chutnala. Místo jahod jsem do ní dala kompotované švestky a bylo to super. Děkuji za recept.:-p:-K:-p

    Odpovědět

  • Janka: zkus, nevzdávej to:-K jen pomalu, vše si předem vyndej z chladu, pak pomalu vmíchávej vše po troškách a sleduj těsto, paklíže je v pořádku, pak pomalu peč ve vyhřáté troubě, přikryté alobalem podle postupu, jak píší,zkoušej špejlí, pokude nebude propečená, peč dál, pak ponechej dojít a až pak vyndej, pak po vychladnutí opatrně vyklop, kdyby to nešlo, přilož na formu mokrou utěrku, nech ji tam chvilku a pak zkus, dej mi vědět sem nebo na email, ju, poradíme si;-):-K

    Odpovědět

  • Janka Janka(neregistrovaná)

    varilamyskakasicku:špatně vmíchávám tvaroh,nenechávám dojít, nepropichuji - to jsem neznala,vyklápím tak po 20min.A já se divila proč je mám zdrclé.Ta tvarohová chce asi opravdu jiný zacházení.O vikendu chci znovu zkusit tu Tvoji,budu se držet Tvých rad,za které děkuji:-):-K.Snad se povede

    Odpovědět

  • Janka: tak to mne mrzí, já zase tvarohové hodně,ale Janko, napadá mne jedna věc, doba pečení? Tvarohová těsta jsou zrádná, musí se péci dost dlouho, pak špejlí zkusit a podle toho dál. Pak po upečení nechat tzv: "dojít" v troubě, nevyndavat hned, nechat tam pár minut ještě, pak po vyndání určitě propíchat špejlí a až pak, když je úplně chladná, pak ji vyklopit, ale jakmi-le se Ti jedna povede, už pak vychytáš, co to chce:-)) první tvarohové bábovky se mi také zdrcly:-/,ale už ty vychytávky za ta léta mám. Tvaroh opravdu opatrně jen po troškách šlehat, pomalu a jakmile je těsto fajn, pak dál zase opatrně při tom pečení zase. Nejdříve tedy je peč cca 20 minut na 180 stupňů, přkryté alobalem, pak odkrýt a dopéci, jak mám v postupu, ale zkus opatrně vše, jak píši, vím o čem píšeš;-) Já bych to nevzdávala, jen to chce u tvarohových těst postupovat opatrně jak u postupu, tak pak u pečení:-K;-)

    Odpovědět

  • Janka Janka(neregistrovaná)

    varilamyskakasicku:Suroviny měly stejnou pokojovou teplotu.Řekla bych,že to bude tedy skutečně tím tvarohem.Vyklopila jsem ho naráz a pak míchala.Je pravda,že peču hodně bábovek,všechny se povedou,ale jakmile dělám nějakou tvarohovou,nikdy se mi nepovede:-(( Dokonce mi je doma už zakazují:-!:-(

    Odpovědět

  • Janko, musela jsi udělat někde chybu? Bylo vše /máslo, vejce, tvaroh, mléko, kompot / pokojové a stejné teploty?? Zatím se mi to nikdy nestalo, aby se bábovka srazila. Dělá to někdy tvaroh, když se přidává rychle a ve větším množství, nebo jsi přidávala najednou moc mouky, Janko, zkus přemýšlet, kde se stala chybka? Stává se to u krémů spíše, ale bábovka se mi vážně nesrazila nikdy a tato je dost jednoduchá, že není proč? Ale vždy je třeba mít vše připravené v pokojové teplotě, stačí pak něco chladnějšího a je to. Písni mi na email, jak jsi postupovala, na SZ asi jako neregi to nejde a pak se poradíme:-K;-)

    Odpovědět

  • Janka Janka(neregistrovaná)

    Pekla jsem tuto bábovku.přesně podle receptu,tolik jsem se na ni těšila.Vypadá nádherně.Chuťově vynikající,ale bohužel se mi srazila.Nevím kde jsem udělala chybu!;-(

    Odpovědět

  • geibri: tak prima, zkus a přidej fotečky, budu ráda:-K;-)

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo