Gözleme (turecké placky)

cathleen Kuchařka:

Slané pečivo 20 názorů

Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů
513

Suroviny

hladká mouka
voda
sůl
Na 100 ml mouky je potřeba asi 40 ml (g) vody, sůl podle potřeby, raději méně.
Náplň může být opravdu různá:
Sladká:
mleté ořechy
cukr
skořice
I. slaná:
strouhaný sýr (balkánského typu)
nať petržele
kopru
II. slaná:
strouhaný sýr
kousky loupaných rajčat
petrželová nať
III. slaná:
smažené mleté maso
strouhaný sýr
krájené natě (titulní foto)
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vodu do mouky se solí přiléváme postupně, po promíchání vzniklé těsto několik minut hněteme a před plněním necháme asi 15-30 minut odpočinout.

  2. Rozdělíme na menší dílky, z každého v omoučněných rukách uděláme pevnou kuličku a na moukou posypaném stole vyválíme do opravdu tenké placky.

  3. Na půlku placky rozprostřeme náplň, volnou půlku pak přehneme přes náplň do tvaru půlměsíce a okraje dobře přitiskneme k sobě (prsty, vidličkou).

  4. Smažíme na nahřáté teflonové pánvi, až se na spodní straně objeví tmavší hnědé skvrny, oka, která dala těmto plackám jméno (göz - oko). Obrátíme, potřeme olejem a opečeme z druhé strany, kterou pak také potřeme olejem. Na talíř podáváme gözleme krájené na kusy.

Poznámka

Placky jsou velice levné, jednoduché na výrobu a variabilní svými náplněmi.Dovedu si je dobře představit i jako nevšední pohoštění pro návštěvu....

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 17 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Gözleme (turecké placky)

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    magdalenka: děkuju:-8 U nás taky chutnají, i ty nasladko jsou výborné.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    cathleen:som ostuda - naozaj som vyskúšala a zabudla pochváliť. Plnila som balkánom a petržlenovou vňaťou som nešetrila. Malo to veľmi priaznivý ohlas u kobyliek.
    DOPORUČUJEM!!!

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    spagetka: spagi, to opravdu nevím, s crispem nemám žádné zkušenosti. Pokud vyzkoušíš, písni, prosím, svoje zkušenosti i pro ostatní :-K

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    cathleen: to by možná šlo i na crispu v mikrovlnce ne? To bych možná nemusela obracet. Aspoň mi to tak připadá a za pokus nic nedám, každopádně ukládám a bude nevšední pohoštění;-). Udělám obě verze, sladké i slané ;-);-):-p:-p:yes:
    Jinak poznámka: podobně dělala placky babička na tálu na kamnech, děda je mazal povidly, ale byly nepřehnuté, jak je svět malý:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    magdalenka: ne, těsto je nekynuté, bez droždí. Příště zkusím přidat maličko oleje.
    Na koláži, jak paní placku smaží - to černé, je ten "činel". Vypadá to jako obrácená plytší wok pánev a tady pod tím topili plynem - normální hořák.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    cathleen:to máš aký "činel"? :-O
    K receptu - ja som si myslela, že tie bubliny v ceste sú od droždia...

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Coleta, magdalenka: ano, byly pečeny na "činelu" :-D na některých fotkách je to trochu vidět.
    Díky za zájem o recept a pokud vyzkoušíte, placky vám určitě na talíři "věkem" neoschnou! Nebudou stačit :-D

    Odpovědět

  • Daduli Daduli

    :yes:toto musím zkusit, vypadá to super

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :yes: opět další krásný recept, už mám uloženo a snad co nejdřív vyzkouším:yes::-K

    Odpovědět

  • Hanny Hanny(neregistrovaný)

    Omlouvám se za ten palec dolů,samozřejmě jsem se "překlikla" a napravuji to - :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Hanny Hanny(neregistrovaný)

    Jéééééžiši,to bych si fakt dala!!!:-p:-)):no:

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    Já jsem placky ochutnala v Turecku a moc mi chutnaly. Pečou se na takovém jakoby otočeném velkém činelu a nasucho. Mastí se až když se dokončí, teda alespoň tak to pekli v Alanyi. Jedla jsem jen slané, jsou výborné.Doporučuji vyzkoušet.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ahoj, videla som v Nemecku originál Turkyne v akcii - piekli to na takých akoby pologuľatých nádobách - s dnom na hore - pod tým drevné uhlie. Náplň bola slaná s balkánom a neviem čím. Všetko, čo sme ochutnali, bolo pre mňa nové a neznáme, ale chutné.
    Určite tvoj recept vyskúšam. :yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja

    Chutila by mi sladká aj slaná verzia, vyzerá to skutočne veľmi dobre :yes:;-)

    Odpovědět

  • Danca Danca

    :-O miluju jednoduchá, chuťově "nepřeplácaná" jídla :-!:yes:

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo