Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prešporské řízky

Hodnocení receptu je 5,0 (29×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

24. 1. 2014 13:57

Suroviny pro 4

4

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie8 200 kJ / 1 960 kcal
Bílkoviny158,60 g
Tuky132,61 g
Vláknina16,10 g
Cholesterol 1,19 g
Sodík 646 mg
Sůl1,41 g
Sacharidy30,09 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Zdroj: Z kuchyně starého Prešporka

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

vili

30. 1. 2014 18:57

je to A 111 JE TO ORIGINÁL.:-K:-K

jozka2

28. 1. 2014 17:21

tu zmes cibule mozno udusit a pridat ako prilohu,to je skoda vyhodit

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

28. 1. 2014 13:36

Tak ,a teď jsem se dostala ješté ke starší Prešporské kuchařce v němčine.
To byla kuchřka pro tzv."lepší domácnosti" a tam je taky !
POZOR ,ale je z celým pepřem ,cibulí a petrželkou .Bez citronu a česneku.
Marinuje se asi hodinu. Další příprava je ovšem úplně jiná. Telecí se očistí od koření ,nakrojí se kraje aby se nekroutilo a šup s ním do škvařícího se sádla zprudka opéct do červena.Pak se vybere a pokračuje se až do opečení všech. Část sádla se sleje vloží se řízky a kapka vody a dusí se v troubě pod pokličkou ,až nejsou úplně měkké.Dokončení je troška másla na každý řízeček a příloha bramborová kaše s máslem a mlékem.Polít výpekem.:-K:-O

danielle72 danielle72

27. 1. 2014 10:19

To musí být šťavnaté a dobré, ukládám :yes::-*

magdalenka magdalenka

25. 1. 2014 20:26

Veronika.Hrozna:tak to netuším.

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

25. 1. 2014 20:12

magdalenka: Je ta kniha,ještě k dostání? :-?

magdalenka magdalenka

25. 1. 2014 19:49

Ja by som ešte dodala, že autorom knihy je Peter Ševčovič. Je úžasná, čitateľ sa z nej veľa dozvie o vývoji gastronómie v našom meste. Doporučila by som knihu aj p. Márii.
"Bratislavská šnicľa" vznikla z "Wiener Schnitzel", neznámy kuchár ju doviedol do dokonalosti. Doporučuje sa teľací orech alebo morčacie prsia, inak všetko, ako autorka hore uvádza v recepte. Plus počas marinovania sa doporučuje poliať rezeň kávovou lyžičkou citrónovej šťavy a prešporského vína.

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

25. 1. 2014 18:09

jarda Kadic: Tohle je fakt Pressburger Schnitzel ! K tomu se hodí víno a ne pivo, jako k rakouské variantě. Pravý vídeňák je se salátem,který je na mně příliš sladký. Dávám si ho s bramborem a ne se salátem a je opravdu vynikající /jak,kde/. Recept link který dala Eliza je pravý vídeňák a je k němu salát.:-D

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

25. 1. 2014 17:37

maria: Já taky neříkám ,že to je jinak. Jenom mně rozum nebere na jaké jiné speciality kromě těch Rakousko-Uherských specialit mají lidé chodit. Jsou tady i "jiné speciality" asi jste měla na mysli čínské,španělské,italské, vyhlášenou restauraci Fou Zoo -japonská - Leklérybynejím. Nebo něco jiného? "TvrdéhusyzGrobu ?":-((

Eliza Eliza

25. 1. 2014 16:53

Já si myslím, že originál vídeňský řízek je třeba tady...http://www.plachutta.at/de/recipes_wiener_schnitze...

Jinak jak jsem četla, tak jsem vařila a tak jsem i předala...:-)
Děkuji všem za reakce a zkuste tuto úpravu, je moc dobrá..:-p

jarda Kadic jarda Kadic

25. 1. 2014 16:39

maria: jestli neporozuměla Veronika Hrozná,tak já teda také ne.Našel jsem si recepty na skutečné(pravé) vídeňské řízky a tento recept jsem tam nenašel .Takže,co tím..chtel básník říci:-?

maria

25. 1. 2014 15:48

Pani Veronika Hrozna, vy ste ma absolútne nepochopili, skúste si môj text prečítať ešte raz.
Zdar Vášmu kuchárskemu umeniu, maria

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

25. 1. 2014 14:55

maria:To Vám už "mocnářství" asi moc nehovoří,tohle muže napsat jenom někdo, kdo o vaření nic neví. Bratislavská kuchyně jako regionální kuchyně jednoduše neexistuje. Jsou tady spojeny všechny kuchyně ćeská , slovenská ,maďarská a rakouská. A ochutnat zde také není co,co bylo dobré se už prostě nedělá. Na každém rohu je Pizzerie- mizerie. A restaurace se mohou ,akorát tak pyšnit vysokými cenami ,ne Michelinem.:-D

maria

25. 1. 2014 12:56

Neviem, či sa vám Bratislava=Prešporok=Pressburg ešte stále spája s c.k. Rakúsko-Uhorskom. Tento recept je totiž receptom na Echte Wiener
Schnitzel a s BA nemá nič spoločné.
Tu sú omnoho iné špeciality, nech sa páči, príďte ich ochutnať.
Maria

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

25. 1. 2014 12:49

casino:Koukala vítečně. Je to skutečně Prešporský.Napsáno to tam je!
V tomhle na rozdíl od tohoto receptu, je čerstvě umletý pepř a zustavá na řizku.
V tomto jsou kuličky pepře. Ale to je taková malá změna,že se to nepočítá. Chuť bude možná lepší s tím sádlem na smažení !:-D Sto kuchařek ,sto variací na stejný recept. ;-)

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: řízky bratislavský řízek řízky na česneku telecí kýta řízek presporsky rizek v čem obalit řízky v jaké mouce obalit řízky bratislavske rizky prešporské kuře telecí řízek z kýty telecí rizky telecí řízek prešporská šnicla bretislavske rizky prešporský smažený řízek se salátem videnaky bramborový salát vídeňský řízek originál co s řízky plachutta bramborový salát jídla c.k.mocnářství

Suroviny: kýta telecí, cibule, česnek, nať petrželová, pepř celý, šťáva citronová, mouka hladká, pepř bílý mletý, vejce, smetana ke šlehání, strouhanka, olej, máslo, sádlo

TopRecepty.cz

Prešporské řízky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/x5BE