Polévka z hlívy ústřičné á la dršťková

maris Kuchařka:

Polévky 74 názorů

Recept si zatím oblíbilo 40 kuchařů
540

Suroviny

250 g hlívy ústřičné
1 cibule
1 mrkev
3 stroužky česneku
2 mladé cibulky
zeleninový vývar
mletá paprika
majoránka
sůl
pepř
2 lžíce hladké mouky
olej
petrželka
Recept si zatím oblíbilo 40 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Jemně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme na nudličky pokrájenou hlívu a mrkev. Necháme krátce osmažit, přisypeme mouku a papriku (část může být pálivá), ještě krátce orestujeme.

  2. Zalijeme chladným vývarem, prošleháme, osolíme, opepříme, prolisujeme česnek, vložíme bílé části cibulek a vaříme cca 20 minut. Před koncem přidáme majoránku.

  3. Hotovou polévku dochutíme a posypeme cibulkovou natí a petrželkou.

Poznámka

Stejně můžeme uvařit polévku z růžovek nebo václavek.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 564 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Polévka z hlívy ústřičné á la dršťková

  • Rajský Rajský(neregistrovaný)

    marcel: No, měli bychom si uvědomit, že dršťková z hlívy má jiný charakter než pravá "chlapská" dršťková. Rozhodně cibuli nepřipaluji, protože v principu jde o diétní a vegetariánskou stravu. Když si ovšem chci na "drškovce" opravdu pochutnat, tak udělám tu pravou, nefalšovanéu, a tam už nešetřím na sádle a ingrediencích. :-D

    Odpovědět

  • marcel marcel(neregistrovaný)

    samouk: Ano,takhle ji dělám i já! Je opravdu potřeba cibuli do hněda a vše orestovat. Má to opravdu jinou chut. A drškovou ,pravou dělám už x let,ale má to své specifika...není to stejné...

    :-)

    Odpovědět

  • maris maris(autorka receptu)

    Karel Nekola: snad si pochutnáte;-):-)

    Odpovědět

  • Karel Nekola Karel Nekola(neregistrovaná)

    No to musím vyzkoušet,už se mi sbíhají sliny.Dobré komentáře ještě k vylepšení receptu.:-Q

    Odpovědět

  • maris maris(autorka receptu)

    BronislavaP: děkuji:-)

    Odpovědět

  • BronislavaP BronislavaP

    Hlívu doma zbožňujeme, takže za mě :yes::yes::yes::-K

    Odpovědět

  • maris maris(autorka receptu)

    mária majdlenová: to mě moc těší, děkuji:-)

    Odpovědět

  • maris maris(autorka receptu)

    mirka: určitě moc dobrá varianta:yes:

    Odpovědět

  • mária majdlenová mária majdlenová(neregistrovaný)

    mimoriadne chutná polievka - vďaka za recept

    Odpovědět

  • mirka mirka(neregistrovaná)

    Dělám ji dost často,akorát k ní dám vařit tak tři brambory na kousky a když jsou měkké,tak je šťouchadlem rozšťouchám.To mi tu polévku zahustí takže nepoužívám mouku.Dávám hodně mleté sladké papriky,trochu uzené papriky a dám do toho jednu malou chilli,ale vcelku a před rozšťoucháním brambor ji trochu smáčknu a vyndám.Mám ráda jen jemně pikantní.Cibuli,česnek,pepř,majoránku,kmín a lžíci Podravky nebo jiné směsky.

    Odpovědět

  • maris maris(autorka receptu)

    děkuju vám:-K

    Odpovědět

  • Ladislava Beranová Ladislava Beranová(neregistrovaný)

    Dršťková z hlívy je vynikající. Dělám ji již dlouho, jen místo zeleninového vývaru dávám kostku (nebo dvě, podle množství polévky) bujonu.

    Odpovědět

  • Scorpion Scorpion(neregistrovaný)

    BEZVADNA! Delala jsem z vlatnich hub, ktere pestujeme, Elm Oyster Mushroom a byla k nerozeznani od prave drzkovky jak vuni, tak chuti! Dekuji za recept, urcite budu pravidelne vyvaret :-D :-K

    Odpovědět

  • maris maris(autorka receptu)

    samouk: moc děkuju, jsem ráda, že chutnalo:-)

    Odpovědět

  • samouk samouk(neregistrovaný)

    Popravdě jsem si nebyl jistý do čeho jdu, když jsem se pro držkovku z hlívy rozhodl, ale teď nelituji. Koukl jsem tady na recept abych očíhl hrubý postup a pomíchal jsem to následovně: Cibulku na sádle do hněda, do ní lžičku pálivé, lžíci sladké papriky, lehce, opravdu lehce zasmažil a dal hlívy, sůl, pepř, drc. kmín, drc. nové koření. Použil jsem bílý vývar ze zabíječky, 1l, do kterého jsem šupnul jeden masox a 0,5l vody, podlil jsem jím, asi 0,5 hrnku, houby a dusil do měkka. Bokem jsem upálil trochu hodně tmavé jíšky a vpravil do vývaru, povařil, přecedil, smíchal s houbami a dodal česnek, majoránku, a dosolil, opět malinko povařil. Výtvor je hnědé barvy a lahodné chuti i vůně. Držkovku pravou nepapkám, ale tuhle beru všema deseti:-D Díky za tip!

    Odpovědět

1 2 3 4 5 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo