Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Korejské kimči (kvašená národní zdravá pochoutka)

Kvašená korejská zelenina kimči je skvělá tím, že uchovává vitaminy po dlouhou dobu a bakterie mléčného kvašení pomáhají nejen našemu zažívání. V naší zemi je tomu podobné kysané zelí a okurky rychlokvašky. Kimči je trochu jiné, ale také vynikající. Doporučujeme.

Hodnocení receptu je 5,0 (40×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min Příprava nezahrnuje proces kvašení.

60 min (60 min příprava, Příprava nezahrnuje proces kvašení.)

19. 3. 2014 19:56

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie3 149 kJ / 753 kcal
Bílkoviny28,20 g
Tuky5,02 g
Vláknina81,30 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 17,78 g
Sůl40,00 g
Sacharidy123,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Základní informace o kimči http://cs.wikipedia.org/wiki/Kim%C4%8Di

Zdravotní aspekty: Kimči je bohaté na vitamin A, B1 a B2, vápník, železo a laktobacily. Americký časopis Health jej v roce 2006 zařadil mezi pětici nejzdravějších jídel na světě, a sice proto, že je bohaté na vitaminy, napomáhá trávení a snad i zastavuje rakovinné bujení. Kimči jsou připisovány účinky povzbuzující imunitu, například proti ptačí chřipce.

Já jsem připravila variantu podle časopisu Apetit. Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

15. 11. 2023 15:48

magdalenka: Jestli je v tom koření na čínu, tak to mohu, ale čerstvý jsem dávala do té marinády a to jsem nemohla ...... tisíc lidí, tisíc chutí, a nebo si je potřeba zvyknout po trošce, protože tady je moc zázvorových receptů, které vypadají náramně!:-)

magdalenka magdalenka

15. 11. 2023 14:29

Veronika.Hrozna: sušený zázvor tiež nemusím, čerstvý v ázijských jedlách môžem.

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

15. 11. 2023 12:16

1974andrea: Aha, díky! Já nevím proč, ale zázvor nemohu, ani cítit. Minule jsem dělala nějakou marinádu se zázvorem, na maso a nemohla jsem to jíst. Všimla jsem si, že těch marinád se zázvorem je hafo. Asi to nesnáším jenom já! Všichni ostatní to papají. ;-(

1974andrea 1974andrea

14. 11. 2023 21:54

Veronika.Hrozna: Verčo, musí, bez něj to nebude ono ;-)

1974andrea 1974andrea

14. 11. 2023 21:54

magdalenka: :-D To teda

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

9. 11. 2023 19:22

1974andrea: Musí tam být ten zázvor?

magdalenka magdalenka

9. 11. 2023 11:58

1974andrea: samozrejme - bude to návykové!

1974andrea 1974andrea

8. 11. 2023 19:24

magdalenka: Tak už jsi ochutnala? :-*

magdalenka magdalenka

22. 10. 2023 14:38

Ahoj Andy, už mám naložené a teším sa na výsledok. ( Pridala som aj bielu reďkovku - bola v chladničke.:-8)

Katka H.

21. 2. 2022 22:01

1974andrea: Děkuju moc! Už je zelí naložené v tom slaném roztoku, zítra se bude cpát do sklenice s chilli a zázvorem :-8

1974andrea 1974andrea

21. 2. 2022 20:02

Katka H.: Nene, klasicky jako zelí, bez přístupu vzduchu. Tím "zavřením" jsem myslela úplné dotažení. ;-)

Katka H.

21. 2. 2022 16:09

Dobrý den, jestli jsem to správně pochopila, kimči kvasí ve sklenici bez víčka? Jenom zatížené tím sáčkem s tekutinou?
Jak je člověk vycepovaný z kvašení našeho zelí, které je samozřejmě s víčkem, tak jsem znejistěla ;-) Děkuji!

Kunis

10. 8. 2018 19:49

Dělal jsem kimči už několikrát podle různých receptů,ale osvěčilo se mi rozmýchat do každé nové várky trochu rozmixovaného kimči z předešlé várky - vždy dojde k rychlému a spolehlivému nastartování nového kvašení. Kimči zdar :)

zuzun

21. 3. 2014 20:37

Tohle jsem videla v televizi BBC zrovna vcera: (Hairy Bikers' Asian Adventure), motorkari-kuchari jezdili po Asii a ucili se varit podle mistnich tradic. Vzpomela jsem si, ze i na nasich ceskych strankach kimchi jede, tak jsem davala majzla :-D. Kimchi se delalo tak, ze se cele listy salatu poradne osolily, zalily vodou a nechaly stat; to je zjemnilo, a pak se vymachaly v cerstve vode jako pradlo. Ta kimchi pasta pak uz vodu neobsahovala, byla hutna a natrela se do salatu, list po listu. To se pak srolovane dalo ulezet na mesic do specialni "kimchi lednicky", kde se teplota udrzuje od 2 do 10 stupnu Celsia. Pak se to nakrajelo na rolky, a jedlo jako priloha snad ke vsemu. Bylo to fakt zajimavy, a samozrejme ze kazda rodina ma svoje recepty, asi jako u nas na nakladane okurky. Nemela jsem tu cest kimchi vyzkouset, ale podle tech mnoha lzic (mega-polevkovych) chilli, co tam babka davala, by me asi odvezli, takze ani neochutnam, skoda. Jinak mam nakladane a kvasene vsechno moc rada:-p

rendhark

21. 3. 2014 13:04

přesně tak - děláme to asi takhle...

Kimči

1 bílá ředkev (klidně i černá nebo ředkvičky)
2 - 3 cibule
1 menší hlávka bílého nebo čínského zelí
chilli - co kdo snese - radši hodně :) -NE SUŠENÉ - musí být čerstvé
pokud nemáš lze nahradit drcenými naloženými v soli
dávám 2 skleničky - v tom případě už nesolit
zázvor cca 1 velká hlíza
2 paličky česneku (český fialový stačí 1 palice)

Je víc způsobů jak to dělat a fantazii se meze nekladou.
Můj osvědčený :
V mačkátku na česnek vymačkám chilli a smíchám se solí.
Poměr váhy soli a chilli je cca 20% soli a 80% chilli.
Rozmačkám česnek, nastrouhám zázvor a nadrobno nakrájím cibuli.
Všechno se to mrskne do mixéru, akorát cibule se trochu nechá bokem.
Po rozmixování vznikne pálivá oranžová pasta, která by už měla být i osolená akorát
Nakrájíme zelí a ředkev, přidáme zbytek cibule a smícháme s pastou
Správně by se to mělo teď dát do soudku, nebo větší sklenice
a nechat to asi 3-4 týdny kysat jako zelí. Ale zatím mi to tak dlouho vydrželo jen jednou.
V Kambodži se to podává jako příloha k masům a rybě.
Samotnou pastu bez zelí a ředkve jsme vyzkoušeli na naložení ryb a kuřat na grilování
a bylo to výborné.

Poznámka.
Při strouhání zázvoru ti zůstanou takové jako štětiny
Ty vymačkej co půjde a vyhoď. Mixér je neveme.

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: recept na kimči kimči kimči recept kvašená zelenina kimči kim či korejské kimči domácí kimči kvašená zelenina kimchi kde koupit kimči korejské zelí kim či korejské chilli kvašené zelí kimči recept kimči korejská kvašená zelenina kimči recepty kvašená zelenina kimchi recept kimchi recept korejské recepty korejské jídlo kimči jak se dela kimci

Suroviny: zelí pekingské, sůl mořská, voda, cibulka jarní, zázvor čerstvý, česnek, koření chilli, cukr krupice

TopRecepty.cz

Korejské kimči (kvašená národní zdravá pochoutka)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7zow