Mrkvový džus
Lahodný mrkvový džus, který je doslova plný vitaminu C a spousty dalších prospěšných látek, můžete připravit v pohodlí vašeho domova. Není to nijak složité a navíc je o dost levnější, než kupovaný.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 490 kJ / 117 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 2,76 g |
Tuky | 1,02 g |
Vláknina | 8,49 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 127 mg |
Sůl | 0,30 g |
Sacharidy | 19,98 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Zachutnal mi kupovaný mrkvový džus, ale jeho složení mě od další koupě odradilo, spousta cukru, konzervantů, jablek a jen minimum mrkve. Hledala jsem proto recepty, jak si džus připravit doma. To, co jsem našla, mě ale moc neoslovilo, všude se mrkev vařila spolu s citrusy, čímž se zničil téměř všechen vitamin C. Následně se přidával na půl kila mrkve kilogram cukru a kyselina citronová a další lahůdky. Tak jsem trochu zaimprovizovala. Bylo prokázáno, že mrkev je zdravější vařená než syrová. Syrová mrkev má totiž tuhé buněčné stěny, ze kterých tělo dokáže přeměnit na vitamin A jen 25 % beta-karotenu. Při vaření mrkve se stěny buněk narušují, a pokud vařenou mrkev podáváme jako součást jídla obsahujícího tuk, dokáže tělo vstřebat víc než polovinu beta-karotenu. Proto jsem přidala i kapku oleje. Citrusy naopak obsahují vitamin C, který se vařením ničí, proto jsem je přidala až na závěr. A pokud se džus spotřebuje do dvou dní, není třeba přidávat žádné konzervanty. Co se týká přidávání cukru, tentokrát jsem zvolila stevii, ale nebránila bych se ani třtinovému cukru nebo medu.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
8. 8. 2017 22:30
petram: Dobrý den, zkusil jsem rozsekat nevařenou mrkev v mixéru. ale nevím, jestli se mi tím podařilo narušit buněčnou strukturu. Ta trocha oleje jwe dobrý nápad . Děkuji.
14. 6. 2014 18:22
Výborné! Jen jsem si přidala ještě nastrouhaný zázvor...
14. 6. 2014 16:57
Děkuji všem za komentáře, budu ráda, když někdo vyzkouší a případně napíše své postřehy.
14. 6. 2014 13:47
spagetka: Ano, věřím! I tady se musí umět vybírat, je to už taková "vyšší dívčí", sladit méně (ať už čímkoliv), je ale vůbec ta nejlepší možnost. Jen je dost těžké, se na ni přeučit - mě se moc nedaří
14. 6. 2014 13:36
spagetka:Díky, Ladi
14. 6. 2014 13:08
Jitkas:
14. 6. 2014 12:54
petram: Ja tez jeste dodam, ze jsem prave zakoupila mrkev a pomerance(citrony jsem mela) a jdu si udelat toto urcite vyborne piticko.
14. 6. 2014 12:45
Já ještě dodám, že jsem ve Zdravé výživě viděla prodávat sušené nadrcené lístky bez jakékoliv další úpravy a přísad. Pro ty, kdo nemá rostliny.
14. 6. 2014 12:41
Stevii je nejlepe pouzit susenou, tj. odsrihnout cele vyhonky s listky, tak 5-6cm nad korinky, svazat do kyticky a dat ususit do hnedeho papiroveho pytliku "hlavou" dolu na suche misto, ne na slunce. Pak listky otrhat a rozdrtit (treba v mixeru),vetvicky vyhodit a tim praskem z listku sladit. Staci ho na spicku lzicky. Cim jemnejsi bude, tim lepe, je totiz v tekutine nerozpustny. Rostlina znovu vyrazi nove vyhonky a teoeticky by se mela max. jeste jednou ostrihat. Tim susenim a drcenim dostanete z listku dobre vsechnu "sladkost" do tekutiny.
14. 6. 2014 12:37
Peťko, ode mě máš +5, na slazení nyní používám hlavně stévii. Jak v tabletách, tak i v prášku nebo kapkách. Jen na dia pečení používám "nejmladší" naše sladidlo na bázi sukralózy - Cukren. http://cs.wikipedia.org/wiki/Sukral%C3%B3za A jelikož se rozvíjí debata o zdravém slazení, tak přidám ještě jeden odkaz http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/zdrava-vyziv...
14. 6. 2014 10:38
Doporučuji místo umělého sladidla,nebo cukru dát med!www.mlynekpodlahy.cz
14. 6. 2014 09:33
snazilka: každé umělé sladidlo není zabiják, musí se umět vybírat podle složení. Manžel je třeba alergický na sacharin, ale může sladidlo na bázi aspertinu, thaumatinu a fruktozy - to je cukr běžně obsažený v jakémkoli ovoci. Sladím občas i tabletkou diachromu a chrom potřebuje každý diabetik do sebe dostat. Navíc já silně jakékoli slazení omezila, takže dnes nám to už nepřijde.
A u tohoto receptu možná nebude vůbec třeba cukr, když budu mít dobré slaďounké mrkvičky, odhadnu množství citronu a pomeranče.
A u tohoto receptu možná nebude vůbec třeba cukr, když budu mít dobré slaďounké mrkvičky, odhadnu množství citronu a pomeranče.
14. 6. 2014 09:27
Jana Remkova: jé vidíš, včera jsem ten tvůj dotaz už nezaregistrovala. Normálně do hrnku hoď lístky, zalej vroucí tekutinou, podle toho, co chceš dělat, a nech chvíli propařit. Nech je tam celou dobu pití nápoje, ony se ty cukry pěkně uvolní
14. 6. 2014 09:10
Vykoumaný recept, opravdu dotažený do konce tak, aby byl tělu prospěšný, ještě s perfektní poznámkou, o chuti nepochybuji - ráda vyzkouším! Díky Používám stévii v kapkách, někdy agávový sirup, umělá sladidla ale nikdy - myslím, že to jsou horší "zabijáci", než cukr samotný (např.: http://nezdravi.parlamentnilisty.cz/Articles/403-a... )
14. 6. 2014 05:35
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dušená kedlubna s mrkví, cuketou a hráškem
Přidáno před 4 hodinami
Omeleta se sýrem
Přidáno před 5 hodinami
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 17 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno před 23 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno 19. 4. 2024 11:36
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno 19. 4. 2024 11:21
Právě bylo uvařeno:
Jogurtové muffiny
IRBONA uvařila před 19 minutami
Domácí lasagne
panilek uvařil před 30 minutami
Perníkové řezy
Panova uvařila před 1 hodinou
Hrníčkové těsto na palačinky pro mlsné lidi
nochy uvařil před 1 hodinou
Kuřecí nudličky s ananasem
Petra.kaw uvařila před 1 hodinou
Sójový mix guláš
imzlin@seznam.cz uvařila před 1 hodinou
Margot řezy (hrnečkové)
nochy uvařil před 1 hodinou
Čočková polévka s klobásou a bramborami
Ljenka uvařil před 1 hodinou
Rychlý fazolový guláš s klobáskou
MilosCz uvařil před 1 hodinou
Banana bread - banánový chlebíček
Barinkita uvařila před 1 hodinou
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Moštování jablek 2023: Velký přehled farem z Čech i z Moravy, kde vám za pár korun zpracují jablka, nebo prodají vlastní mošt
Deset levných polévek, které zasytí i zahřejí: Čočková s klobáskou, hrstková nebo zelňačka přijdou vhod
Další recepty
Tématické fráze: mrkvový džus mrkvovy dzus recept domácí mrkvový džus džus z mrkve recept na mrkvovy dzus mrkvový juice mrkvový džus s pomerančem mrkvovi dzus mrkvovy napoj vimcojim.cz jak udelat dzus mrkvovydzus lepek wikipedie dzus s mrkve mlynekpodlahy recepty mrkvovy dzus recept mrkvovy džus stava s mrkve mrkvovy jujce nejlepší mrkvový džus
Suroviny: mrkev, pomeranče, citron, cukr, olej, voda
Mrkvový džus
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Mmo5
20 názorů