Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škubánky

Název škubánky toto jídlo dostalo od způsobu jejich sevírování. Původně se lžící vykrajovaly bochánky, které se škubnutím ruky v zápěstí pokládaly na talíř. Dnes je známe také pod názvem kucmoch nebo trpalky, ale chutnají pořád stejně báječně.

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 20 min

35 min (15 min příprava + 20 min tepelná úprava)

6. 3. 2009 10:15

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Co se nespotřebuje, zabalíme ve tvaru válečku do mikrotenu a několik dní lze uchovat v chladničce. Pak podle potřeby využijeme opět na šišky, placky, krokety apod.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

14. 12. 2012 13:32

Dědek:Vcelku souhlasím. Tento recept je z jihu Čech a dělal se na vesnici a starousedlíci a pamětníci ho dělalí do dnes takto. Mrzí mne, když se tradice porušují a kvůli časuá a náročnosti je zapomenuto na naše předky, kteří ač úsporně velmi chutněv vařili. Já již nejsem nejmladší a přiznávám, že se nechám často ovlivnit novou dobou a přípravky / viz bujon, masox) což dnešní uspěchaná doba přináší. Ale pokud trochu jen můžu snažím držet tradiíce předků a jsem na ně hrdej.

Dědek

13. 12. 2012 11:58

pivonka .mirek@seznam.czJEDNODUCHOST!!! 1 hrnec 2-3l dle množství strávníků, 1 mouka polohrubá nebo hrubá.Hlavně žádné igelity.Oškrabané,pokrájené brambory,1/2-3/4 hrnce, uvařit v osolené vodě.Půl vody slít,nevylévat.Brambory posypat moukou cca 1-2 cm,vrstvu ne kopec.Mouku propíchat násadou měchačky a lehce povařit na spaření mouky.Po začátku míchání zjistíme je-li v bramborách moc nebo málo vody,odlijem nebo dolijem.Míchání je fyzicky náročná " VĚDA " kdy se podle hedvábnosti pozná kvalita kuchařky

Oldschoolista

1. 12. 2011 15:32

Zatim nejelepší recept na škubánky, kterej mi dává hlavu a patu.
Pane Ducháček - mam pocit, že jste se nedržel receptu:o), krásně se s těstem pracuje, žádné lepidlo, je mi líto:o).

marcela

16. 1. 2011 14:27

Tak se mi zdá, že Vás urazí každý kdo s receptem nesouhlasí. Mně je 50 a jak jsem psala učila mně je babička, která o žádném mekáči nikdy neslyšela. O o škubánkách z prášku mám stejné mínění jako vy. jen asi babička byla s chudších poměrů než ta Vaše.
A jinak v jednoduchosti je krása a jídlo kterí je hotové hned může být dobřejší než to, s kterým se člověk patlá dlouho.

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

16. 1. 2011 11:25

Nikdy jsem netvrdil, že to není složitější, ale takto se dělali na naší vesnici a tak je dělali moji předci a děláme je i u nás nyní a dtělá je tak již i dcerka a vnučka. Samozřejmě se mohou koupit i v prášku a zředit vodou a šup šup. Maminka vždy dbala aby škubánek byl supr a kdo ho vyzkouší a porovná jistě pozná rozdíl. Jinak nikdo není nucen to dělat podle našeho receptu. A ta složitost není až tak hrozná, vždyť nasypat 3 druhy mouky dle pořadí přece na složitosti nepřidá. Tak je i u jiných receptů, např u chleba, moučníků, apod. více druhů mouky a nikdo netvrdí, že je to nepřekonatelně složité. Zkrátka jsou i země kde mouku mají jednu nebo dvě a hotovo. U nás máme výběr/což je snad dobře pro naší českou kuchyni/, tak toho kuchařky využívají k lepší kvalitě výrobku. Ale mají škubánek i zmražený a netvrdím, že se nedá jíst jako jídla v Mekáči. Ale to záleží na každém z nás. U nás zatím vaření dáme čas, když trochu můžeme.

marcela

16. 1. 2011 06:00

Zbytečně složité. Škubánky mně učila babička a jak již psal pan Ducháček do škubánku patří brambory, sůl a hrubá mouka. Brambory se uvaří v osolené vodě, slijí, ale nechá se trochu vody , tak 1 až 2 cm. Pak se zasypou hrubou moukou a přiklopí, aby se propařily a pak se řádně rozšťouchají a hotovo. Placičky se z nich dělají po vychladnutí. Opečou se a s okurkou to nemá chybu.

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

16. 3. 2009 13:07

Pane Zdeňku. Je mi moc líto, že se vám to nepovedlo. Vono se to stane, když se chybička vloudí. Já opravdu nevím čím to. Ale již na fotce je vidět, že těsto je dost hutné, to znamená, že se dá dobře tvarovat, jak šišky, tak placičky a pod. Nevidím důvod proč bych vám měl lhát a lakovat vás. U nás se vřdy dělalo ze 3 (Tří) druhů mouky. Možná byla špatně propařená, nebo necháno moc vody ? Opravdu nevím. ;-(

spagetka spagetka

16. 3. 2009 12:16

Pane Ducháček, už se těšíme na vaše ty nej .... škubánky :-!:-!:-!. Já osobně škubánky dělám, jak popsal Václav a nepřilepila bych tím ani papír. Ono podle mě záleží jak na bramborách (obsah škrobu), tak i na mouce. Z hrubé mouky jsme je nedělali nikdy a že mám zkušenosti od několika generací přede mnou. Každopádně napište recept, díky ;-)

duchacek

16. 3. 2009 12:03

Vážený pane,tak jsem vyzkušel dělal jsem to přesně podle Vašeho návodu"Váše "škubánky".Už jsem jedl v restauracích hrůzostrašné "škubánky" ale ty Vaše se ktomu nemůžou rovnat.Jedním slovem to je lepidlo a né škubánek!!!!!!!!!!!!!!Do škubánku patří brambory a hrubá mouka a sůl.Dělám ho už 50 let recept mám od svého táty a ten zase od své maminky.Mimochodem babička pochází z Klatov .Tak ty škubánky jsou pravé.Jinak se jim také říká:šustka-kucmoch-šouska-a to všeobecně známé ŠKUBÁNEK.:no::no::no::no::-//:-//:-//:no::no::no::-((:-((:-((:-//:-//:-//

vybusna vybusna

7. 3. 2009 20:21

no a ja si pamatam, ze moja babka varila take jedlo, kt.volala kordoban, alebo fucka....a tam tiez do varenych zemiakov zaslahavali sparenu muku a trocha vody......take vyslahane zemiaky sa naaranzovali na tanier a omastilo sa to rozprazenym maslom.

Hella Hella (moderátorka)

7. 3. 2009 20:07

Tééda Václave, to je přímo vědecká práce na téma "škubánky" (kucmoch). A taky je proč! Kdysi, když nastávající nevěsta odjížděla do kostela na oddavky, tak se jí družba ptal: Kolik šťouchů do kucmouchu? nevěsta řekla: Pět. A družba jí pustil a řekl: Tak panenko jeď.
A tak já uvařím kostičky brambor v osolené vodě, polovinu vody sleju, vařečkou do nich nadělám 5 děr, do každé dám lžíci hladké mouky, nechám propařit a pak našlehám jako bramborovou kaši. Mastnou lžící vykrajuji na talíř, sypu mákem nebo opékám na sádle.

Bibinka Bibinka

6. 3. 2009 13:19

Žížalko, takhle já dělám nalušky(zrovna dneska)a taky to mám odkoukaný od maminky, tudíž nepotřebuju žádnou pomůcku jen prkýnko-na to dám těsto, pak nůž, kterým po kousíčkách(jako šiškonoky)shrnuju do vařící vody a hotovo.

zizala zizala (moderátorka)

6. 3. 2009 13:09

U nás se nedělají šišky, ale lžící namočenou do rozehřátého másla se vykrajují přímo z hrnce takové jako noky. Mamka nám na ně dávala kaši z rozvařených jablek a pokapala máslíčkem...mňam! A taťkovi je k večeři opekla na sádle, posypala škvarkama nebo rozpečeným špekem a k tomu salát z kysaného zelí...taky dobrota:-p

HankaPu HankaPu

6. 3. 2009 10:44

Ahoj Vašku:-), také znám tenhle recept, jsem severočeška přestěhovaná na jih Čech /Vimperk/, takže jsem tu už také něco pochytila./Myslím tím samozřejmě od jídla/:-D Takové obyčejné jídlo z brambor je někdy lepší než kus masa. Dávám dodík:yes::yes:

JanaDorazinova JanaDorazinova

6. 3. 2009 10:27

:-O:-O:-O:-O Tak to teda neznám v téhle podobě!:yes:

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: škubánky škubánky recept recept na škubánky škubánky z bramborové kaše škubánek recept skubanky bramborové škubánky jak se delaji škubánky škubánky z brambor škubánky smažené jak uvarit skubanky recepty škubánky škubánky z nových brambor testo na skubanky škubánky recepty recepty na skubanky jak se vaří škubánky opékané škubánky škubánky v prášku škubánek recept

Suroviny: brambory, mouka hrubá, mouka polohrubá, mouka hladká, voda, sádlo, sůl

TopRecepty.cz

Škubánky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkJB