Vepřové kotlety s omáčkou se šunkou a okurkami.(Sertésborda Hentez Módra)

Drobek Kuchař: Drobek

Vepřové maso 5 názorů

Suroviny

6 vepřových kotlet (asi 2 cm silných (celkem asi 1100 g)
sůl
čerstvě mletý pepř
mouka na obalení
3 lžíce sádla
1 hrnek jemně usekané cibule
1 stroužek česneku také jemně usekaný
1 lžíce sladké papriky
1 hrnek kuřecího vývaru i z kostky
1/4 hrnku rajského protlaku (Ne kečup!!!)
1 lžička mouky na zahuštění
1 hrnek zakysané smetany (šlehačky)
170 g vařené šunky (nakrájené na nudličky (julienne) 30 x 3 x 3 mm)
170 g křupavých sterilovaných okurek( nakrájených julienne jako šunka)
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kotlety omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce, přebytky otřepeme.

  2. Rozehřejeme velkou pánev, rozpálíme sádlo a až se z něj začne lehounce kouřit, osmahneme kotlety, asi 4 minuty po každé straně. Pak vyjmeme a všechen tuk, až na slabý film vylijeme.

  3. Na pánvi osmahneme cibuli, pak přidáme ještě na chvíli česnek. Sundáme s ohně a přidáme papriku, v ní cibuli dobře obalíme.

  4. Přidáme vývar a protlak, dáme zpět na oheň a uvedeme do varu. Přidáme zpět maso, přikryjeme a na mírném ohni dusíme 40 minut, až je maso měkké.

  5. Během dušení kotlety jednou obrátíme. Potom je poskládáme na ohřátou ohnivzdornou servírovací mísu, přikryjeme alobalem a dáme do trouby vyhřáté na 95°C, aby se udržely teplé (porcelánová mísa se musí dát do studené trouby a teprve potom troubu ohřát).

  6. V hrnku smícháme mouku se zakysanou smetanou a za stálého míchání nalijeme do pánve. Vaříme asi 2 - 3 minuty, až je omáčka hustá a hladká. Pak přidáme nudličky šunky a okurky a ještě 1 - 2 minuty povaříme. Přisolíme dle chuti.

  7. Nalijeme na kotlety, zbytek podáváme v omáčníku. Chutná dobře s noky, nudlemi, rýží, ale i s knedlíkem.

Poznámka

Recept je z mé oblíbené knihy "The Cooking of Vienna's Empire", od Josepha Wechsberga.

Ty podivné váhy, 170 g jsou přepočet z 6-ti uncí, netřeba následovat přesně.

A protože zcela náhodně nebylo doma žádné vepřové, vyrobili jsme to z kuřecích prsou bez kostí a kůže.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 32 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vepřové kotlety s omáčkou se šunkou a okurkami.(Sertésborda Hentez Módra)

  • KEJAH KEJAH

    MOOOC DOBRÉÉÉÉÉ !!!!!!! :-8

    Odpovědět

  • Drobek Drobek(autor receptu)

    :-8 Děkuju Jano:-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • Drobek Drobek(autor receptu)

    Julienne je kuchařský výraz, který jak jsem se bláhově domníval zná každý.
    Tak na vysvětlenou pro ty co ho neznají, je to krájení ČEHOKOLI na nudličky.
    V receptu je, kopíruji to sem: ...šunky nakrájené na nudličky (julienne) 30 x 3 x 3 mm, tudíž vlastně i šířím osvětu.;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    julienne, no, copak to je ten výraz? Ten recept by se mi docela líbil, ale raději bych používala slova, kterým rozumí všichni. Je to snad způsob nakrájení šunky a okurek?:-O

    Odpovědět

Tématické fráze: veprove kotlety veprova kotleta s testovinami kotlety s omáčkou vepřové kotlety na paprice s těstovinami kotlety vepřová kotleta s rýží kotleta s omáčkou kotlety s hořčičnou omáčkou kotleta s pepřovou omáčkou kotlety s pepřovou omáčkou vepřová kotleta recepty veprove s okurkou omáčka z kotlety vepřové kotlety s rýži vepřová kotleta na pepři kotleta omacka recept kotlety veprove na okurkach vepřové se šunkou a okurkou omačka s okurkou a sunkou

Zapomněl/a jsem heslo