Jíška do zásoby, na potom
Jíška do zásoby je výborný pomocník v kuchyni. Domácí jíška je určitě lepší a zdravější než kupovaná a časově vás příliš nezatíží. Stačí si vzpomenout včas a udělat jí víc a přebytek uložit v chladničce nebo mrazáku. Pak je rychle po ruce. Jíškou se zahušťují mnohé polévky a omáčky.
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Použítí je vhodné do polévek nebo i guláše - u mě je nejpotřebnější při vaření v pomalém hrnci.
Tento recept (návod) jsme kdysi s kamarádkama probíraly na Dámě, a najdete ho třeba i na webu Co nového na kopci.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
24. 1. 2021 16:48
Já jíšku do zásoby nedělám, nemám to ráda a obvzlášť né když je cítit lojem
28. 1. 2018 09:52
jíška zadělána, tak už ji jen použít, vypadá to na dobrý recept, tak jsem zvědavý
14. 5. 2015 22:20
Teď jsem si četl komentáře a je tu řeč o lojové jíšce .To byla jedna z prvních věcí ,které jsem se učil .V kuchyni jí byl vždycky velký kastrol a nedovedu si představit lepší guláše ,než byly z lojové jíšky .
14. 5. 2015 10:53
yanull: děkuju za záskok
Ta moje jíška není zas až tak světlá - dělá to hodně foťák a taky okno nad vařičem.
Koupenou jíšku jsme měli také jednou, zkusili a zbytel vyhodili. Tahle se mi moc hodí právě do pomalého hrnce
Ta moje jíška není zas až tak světlá - dělá to hodně foťák a taky okno nad vařičem.
Koupenou jíšku jsme měli také jednou, zkusili a zbytel vyhodili. Tahle se mi moc hodí právě do pomalého hrnce
14. 5. 2015 06:37
Drobek: Tak zrovna bramborák bez česneku si představit nedovedu, ale jídlo bez lojové zavářky v pohodě
14. 5. 2015 06:17
zizala: To se nemračím nad zavářkou ale nad kuchařským uměním maminky. Ta byla tak nóbl, že ten sprostý a smradlavý česnek nedávala ani do bramboráku. Umíš si to představit?
13. 5. 2015 22:55
Lojovou jíšku si pamatuji - příbuzní pracovali v hospodě a tam ji používali stále. A jídlo s ní bylo dobré.
Od babičky i maminky vím, že za války i po válce, kdy vše bylo na lístky (tj.na příděl), se lojová jíška dělala i doma - lůj byl asi lépe k dostání a také levnější než máslo nebo sádlo. A navíc sádlo i máslo hospodyňky, pokud je vůbec měly, raději použily na namazání chleba, omaštění brambor apod.
Na vysvětlení těm mladším - tehdy nestačilo mít peníze, ale museli jste mít i "lístky" na potraviny, oblečení, cigarety a vůbec snad na všechno. A tak se vesele vyměňovalo - nekuřák vyměnil lístky na cigarety za lístky třeba na maso, atd, atd. Lístky rozdělovaly Národní výbory podle počtu členů domácnosti.
Od babičky i maminky vím, že za války i po válce, kdy vše bylo na lístky (tj.na příděl), se lojová jíška dělala i doma - lůj byl asi lépe k dostání a také levnější než máslo nebo sádlo. A navíc sádlo i máslo hospodyňky, pokud je vůbec měly, raději použily na namazání chleba, omaštění brambor apod.
Na vysvětlení těm mladším - tehdy nestačilo mít peníze, ale museli jste mít i "lístky" na potraviny, oblečení, cigarety a vůbec snad na všechno. A tak se vesele vyměňovalo - nekuřák vyměnil lístky na cigarety za lístky třeba na maso, atd, atd. Lístky rozdělovaly Národní výbory podle počtu členů domácnosti.
13. 5. 2015 19:25
magdalenka: Já to nyní praktikuji většinou tak, že si dělám zásmažku přímo jako základ. Zaliji studenou vodou nebo vývarem a pak pokračuji ve vaření. Pro kuchařky začátečnice jen připomínám, že do horké jíšky se dává voda studená, do vychladlé naopak horká. Třeba to jde i jinak, já to takhle dělám už dlouhé roky.
13. 5. 2015 19:21
yanull:granulovanú som kúpila len raz...je to o ničom.
13. 5. 2015 19:16
magdalenka: Magdi, dovolím si odpovědět také. My jsme jíšku - zásmažku dávali vždy ke konci vaření, hlavně do polévek, nemusí se moc dlouho vařit, protože je už usmažená. Dělali jsme ji více dohněda, než ji má Iva, nesmí se ale připálit, byla by hořká. S granulovanými jíškami se nedá srovnat, ty jí neleží ani u paty .
13. 5. 2015 19:11
Ivi, ako to potom používaš? Vyrýpneš potrebný kúsok a necháš rozpustiť a rozvariť? Asi vyzerám teraz divne, že sa pýtam. Nemám s takouto zásmažkou skúsenosti, vždy robím čerstvú a tá sa správa inak. Dík.
13. 5. 2015 18:51
Maminka ji měla v kameninovém hrnku ve špajzu, lednička nebyla a nic se jí nestalo.
13. 5. 2015 18:33
yanull: u mojí prababičky to byl modrý smaltovaný rendlíček, dodnes vidím i ten tmavý flíček po odloupnutém smaltu... a v jíšce zatvrdlou malou vařečku, která už očividně taky měla něco za sebou...hmmm, hezká vzpomínka
Jíšce bodík, to je jasné!
Jíšce bodík, to je jasné!
13. 5. 2015 15:48
Tato jíška u nás byla také vždy v zásobě, malý hnědý kastrůlek vidím ještě dnes, byla usmažená do zlatohnědé barvy a krásně voněla. Ani jsme ji nedávali do ledničky, jen do spížky. Vždy jsme potřebné množství "udloubli" lžící. Nejvíc mi chutnala v bramboračce, tu chuť cítím ještě dnes. Na počest našich maminek a babiček, i autorce + 11
13. 5. 2015 15:44
a jak dlouho v lednici vydrží?
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 6 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 8 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Právě bylo uvařeno:
Hrachová kaše s uzeným, párkem a volským okem
Irena26 uvařila před 7 minutami
Šopák
MarinetteQueen3 uvařila před 14 minutami
Tvarohové lívance
Jana.pirova@seznam.cz uvařil před 30 minutami
Velikonoční beránek
Lusyl uvařila před 2 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
TAkova uvařila před 2 hodinami
Mazanec
Blankahubalkova uvařila před 3 hodinami
Jogurtová bábovka II
Makysek81 uvařila před 3 hodinami
Jidáše, jidášky…
Denade uvařila před 4 hodinami
Vdolky naší holky
blankaholik uvařila před 5 hodinami
Řecké patates
Fitulka uvařila před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Zahušťování polévek, omáček a zeleninových jídel: Z více možností si vybere úplně každý
Jíška a spol. Polévku či guláš zahustíte nejen moukou. Skvěle fungují i brambory a chleba
10 nejoblíbenějších omáček na těstoviny pro děti: Zabodujte s rajčatovou, krémovou s lososem nebo netradiční makovou
Další recepty
Tématické fráze: domácí jíška máslová jíška jíška ze sádla lojova jiska jak dlouho vydrží jiska zásmažka do zásoby jak dlouho vařit jíšku domácí jíška do zásoby jíska jíška recept domácí světlá jíška jíška ze ze sádla jíška v lednici jak dlouho vydrží jíška v lednici lojová jíška recept svetla jíška recept lojova domácí jíška sadlová jiska máslová jíška do zásoby jak na domaci jíšku
Suroviny: sádlo, mouka hladká, sádlo,
Jíška do zásoby, na potom
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1DwR
27 názorů