Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plecovník

Plátek čerstvého chleba s plátkem voňavého uzeného, to je svačina. A v případě plecovníku to už máme dokonce přichystáno. S oblíbeným těstem na kváskový chléb spojíme uzenou plec, kterou zabalíme dovnitř bochníku a necháme propéct.

Hodnocení receptu je 5,0 (49×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 230 min Doba přípravy: 180 min Doba tepelné úpravy: 50 min

230 min (180 min příprava + 50 min tepelná úprava)

30. 3. 2009 17:18

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Z vyprávění tatínka jsem se dozvěděl, že jeho babička pekávala chléb doma v pekarčaku (pec na pečení chleba a dalších pochutin, ve které se topilo tvrdým dřevem) a na Velikonoce se ještě pekl plecovník,kde se do chleba zapekalo uzené maso nebo klobáska. A já jsem si od názvu plecovník odvodil, že se asi jednalo o uzené plecko.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Alena

27. 7. 2017 15:22

Jan:
Krásný den, Hansi,
jsem v úžasu...pan Kolibač ještě peče chleba?
Vím, že ten komentář je starý několik let, ale pokud by to byla pravda, prosím, ozvěte se mi...jeho chléb je chutí a vůní mého dětství a mládí a moc bych stála o to, vrátit ji do svého života. Sama dnes peču kváskový chleba a ráda bych se k té nedostižné chuti a vůni alespoň přiblížila.Moc děkuji.
Alena
nase.cajovna@seznam.cz

Simona Skolakova Simona Skolakova

30. 5. 2017 20:05

kuree: já bych potřebovala slovník,abych si to mohla přeložit:-*:-*,krásné názvy!!!!!!A věřím,že zůstaly krásné vzpomínky:yes:

kuree kuree

30. 5. 2017 19:16

<3 moje babička dělala v pekarčaku maličký chleba s hruškou, jen pro mne a říkala mu poplamyk :-) a samozřejmě i masíčkem pro dospělé, zelové koláče , šimlenu. Ráda si na ni vzpomenu - byla jsem z posledních vnoučat a měla jsem štěstí, že jsem s ní mohla jako malá žít a vstřebat i ty báječné recepty. Třeba hruštičky Margetky (zrály na Markétu) vařené v cukrovém nálevu a podávané s betoňakama (chlupaté knedlíky) a s máslem. Nebíčko v puse <3 a její pravnučka (jsou o 100let) říká - mami, kdybych měla hlad, zajdu na louku, narvu trávu a kopřivy a uvařím ;-) My prostě hlady umřít neumíme :yes:

Astheart

18. 10. 2016 01:41

Dalibor: Ano, tady ve Slezsku je to tradice. Od Bohumína až po Jablunkov.

Astheart

18. 10. 2016 01:39

Jan: Nejen z Hlučínska. Na velikonoce se zapékají klobásy nebo uzené do chlebového nebo slaného kynutého těsta ve Slezsku. Říkáme tomu ŠOULDRA. :-)

magdalenka magdalenka

29. 8. 2013 18:23

Aj v našich končinách sa pečie (piekol) tradičný chlieb s údenou klobásou.:yes:

Dalibor

29. 8. 2013 17:42

Zrovna teď jsem se koukal na pořed v TV "Na cestě po Ostravsku" a tam to paní dělala s klobásou. Prý to jedli předové její rodiny po půsto velikonočním.

Eliza Eliza

4. 4. 2012 22:31

To je tak hezké...:-p Miluju regionální recepty a tento je, myslím, jedním z takových. Jednoduše skvělé a inspirativní. Prostě za bod bez rozmýšlení...:yes:

Jan

4. 4. 2012 20:56

Myslím si, že je to záležitost Hlučínska tzv. Prajzké. Pmatuji ho již od dětství a v Ludgeřovicích (obec na Hlučínsku okr. Opava, blízko Ostravy) se snad peče již po několik generací. Líší se dům od domu a každá rodina si jej uzpůsobila podle sebe, nebo sousedu. U nás se ještě kromě uzeného přidává bíla klobása, domácí klobása a uzený bůček. Je to jedinečný gurmánsky zážitek, který patří k šmigrustu (velikonoce). Vřele doporučuji.:-8 A ještě jeden tip. V obci působi vynikající pekař pan Kolibáč, který ve čtvrtek v posledním týdnu před šmigrustem peče chleba starým způsobem a je jedinečný, ale dokonce příjmá objednávky a ten vysněný plecovník Vám z vaších donesených surovin připraví. Dnešní chléb se s tímto tradičním, připraveným po staru nedá ničím srovnat. Kupuji si jich vždy několik a zamrazuji si ho. Ta chuť utkví ještě na dlouho v paměti.Přejí hezký šmigrust. Hans:-)

Pajaska Pajaska

22. 6. 2011 15:07

Jendo,teda ještě že si s Mirčou o tom povídáte.Vůbec bych si receptu nevšimla.Však to znáš,člověk sotva přečte novinky,jak je málo času.Vypadá to krásně. :yes::yes::yes:

Jarmila

7. 3. 2010 20:17

Ahoj, je mi 51 let a plecovník se peče v rodině od mého dětství.
Šmigrustníci z rodiny chodili jen a jen kvůli něho.:-p:-p:-p

Johny

19. 4. 2009 17:50

recept je skvělý, snad se dožiju příštích velikonoc a mohl si jej upéct.;-):-))

Monika

19. 4. 2009 17:11

Tak tomu říkám paráda a dávám bodík.Je to výborný recept a připravený pro jakoukoliv příležitost.S počáteční, trochu náročnější přípravou je pak kdykoliv přichystán rovnou ke konzumaci.Jen tak dál.Některé recepty jsou opravdu výboré a inspirující.;-):-)

Alias

13. 4. 2009 11:35

Vítám v kolektivu ...:o))
Již po páté jsem letos pekla něco jako tvůj plecovník, ale u nás se tomu říká "Pecynek" , asi odvozeno od pecnu chleba. Ale také jsem slyšela od souseda název "šoudra" (netuším, zda se to tak píše). Tady se do chlebového těsla zapéká jak uzené maso, uzená vepřová rolka , tak i klobásy. Je to výborné, já přidávám i tvrdý sýr (ale musí se dobře zabalit mezi maso, jinak vyteče...) a nemá to chybu. Kdo se bojí těsta, ať si koupí hotovou namíchanou směs a těsto lze vyhníst a vykynout v pekárně chleba, která se nachází už skoro v kdejaké domácnosti. U nás v obecní pekárně dokonce prodávají již vykynuté chlebové těsto na váhu! Skusila jsem to jednou z hecu a peču již každý rok, velmi doporučuji.Dobrou chuť!

Jenda1 Jenda1

9. 4. 2009 17:20

Iljus, ten chlebík vypadá moc hezky a určitě skvěle chutná.:-p:-)):yes:

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: velikonoční plecovník šoudra recept šoudra jak upéct chleba velikonoční šoudra co upéct na velikonoce velikonoční pecynek pecynek recepty šoudra plecovnik z kynuteho testa plecovník s uzenym jak upect chleba v troubě jak dlouho kyne těsto těsto na plecovníky jak dlouho kyne kvásek kváskový chleba pečený doma chleb plecovnik těsto na plecovník recept šoudra uzené zapečené v chlebu

Suroviny: chléb, plec uzená, sůl

TopRecepty.cz

Plecovník

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g5pk