Halászlé - maďarská rybí polévka

magdalenka Kuchař:

Polévky 30 názorů

58
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Suroviny

1200 g ryby
1 cibule
olej (slanina rozškvařená)
3 rajčata
3 čerstvé papriky
paprika mletá
1-2 ks feferonka
sůl
voda
2 stroužky česneku
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Podusíme pokrájanú cibuľu na masti, oleji, príp. rozškvarenej údenej slanine.

  2. Pridáme červenú mletú papriku, pokrájanú papriku a paradajky, feferónky.

  3. Chvíľku podusíme, vložíme kúsky ryby, zalejeme vodou, osolíme a uvaríme.

  4. Uvaríme si dobré široké domáce rezance, pripravené z 1 vajca a hrubej múky.

  5. Pri servírovaní dáme na tanier uvarené rezance, kus rybieho mäsa, zalejeme polievkou a správny Maďar nezabudne pridať kopček dobrej kyslej smotany. K tomu čerstvý chlieb.

Poznámka

Naučila som sa variť aj jesť túto špeciálnu polievku v Maďarsku. Samozrejme, existuje viac variant na jej prípravu. Často sa zvykne variť vonku pri rieke v kotlíku, nemieša sa, iba sa kotlíkom pohybuje.

Najlepšia je z viacerých druhov rýb.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky


Ohodnoťte recept: Halászlé - maďarská rybí polévka

  • Pavel Pavel(neregistrovaný)

    ewa: varim halaszle mnoho let, je to dobry recept, kterym se nic nepokazi....krome rajcat zadna korenova relenina, hodne masa z bile ryby, filety nebo podkovy (ty v madarskych csardach) a bohužel nenahraditelna paprikova smes halaszle, která je ovšem k dostani uz i v Cesku...se zdejších surovin to netrefite. dobrou

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    ewa: Ak si odborník na maďarskú kuchyňu, veľmi rada sa nechám poučiť!

    Odpovědět

  • maris maris

    tejaja :yes::yes::-))

    Odpovědět

  • tejaja tejaja

    ewa: Pozri si originál, maďarsky určite rozumieš, takže ľahko pochopíš podľa receptov z Maďarska, že sa pripravuje rôznymi spôsobmi, nie je jediný recept.;-) Presne ako píše Magduška.
    http://aprosef.hu/halaszle_recept
    Môžeš si nájsť aj iné recepty na porovnanie.
    A keď už budeš hľadať na internete, nájdi si aj niečo zo spoločenskej konverzácie.;-)

    Odpovědět

  • ewa ewa(neregistrovaná)

    magdalenka: Co je to za hrůzu? Tohle neni žádná halászlé:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    jack:Ja áno, ale nie vždy. Častejšia je bez rezancov, len s chlebom podávaná - v halászcsárdach. Rezance povinné nie sú, ja ich doma robievam špeciálne do tejto polievky. Pridala som svoj recept, ako varím ja.
    Na nete sa dajú nájsť rôzne obmeny a varianty, každá oblasť má svoj recept.

    Odpovědět

  • jack jack(neregistrovaný)

    v Madarsku jsem snědl spousta halaszle ale nikdy jsem tam rezance neměl :-/

    Odpovědět

  • blankabi blankabi

    Oridan:Musím s Vámi souhlasit.Tyto dvě polévky se nemůžou srovnávat.Obě jsou sice z ryb,ale díky ingrediencím chuťově každá někde jinde.;-)Já jsem dřív vánoční polévku nikdy nejedla,manžel jí nechtěl,protože mu už od dětství nechutnala.Pak mi kamarádka dala recept,já jí vyzkoušela a od té doby vařím každý rok.Rybinou není vůbec cítit.Halaszle taky určitě vyzkouším,už dlouho mě to láká.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Oridan::yes:

    Odpovědět

  • Oridan Oridan

    Nechápu jak někdo může hanět naši vánoční polévku z kapra a porovnávat ji s halászlé. To jsou úplně odlišné polévky a chutě.
    Obě jsou výtečné, ale musí se udělat silný rybí vývar, což se z jedné hlavy kapra u vánoční polévky neudělá. Já u naší polévky nešetřím. Vaříme ji z několika hlav (4-5), odřezků masa, ocasy
    s masem, páteří s masem, nebo celého lína.Vůně máslové jíšky a kořenové zeleniny se druhý den rozprostře do rybího vývaru a je to koncert chuti.
    S rohlíčky osmahnutými na másle - no lahoda.:-?

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Honza: vďaka za komentár.:-K

    Odpovědět

  • Honza Honza(neregistrovaná)

    DUBEN:
    To je pravda česká bílá rybí polévka se nadá jíst,ale tato - Halászlé to si dávám s chutí a ani není cítit moc rybinou.
    Je to gurmánská polévka.

    Odpovědět

  • DUBEN DUBEN(neregistrovaný)

    TOHLE JE TA SPRAVNA POLIVKA A NE CO DELAJI CESI NA VANOCE TO NA HODNE DALEKO DO NI:yes::yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

  • Mattovica Mattovica

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo