Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Halászlé - maďarská rybí polévka

Tento recept oceníte zejména pokud máte ve svém okolí rybáře, který vás často zásobuje různými druhy právě ulovených ryb. Tuto polévku si navíc zvládnete připravit i venku v kotlíku nad ohněm.

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

31. 3. 2009 21:05

Suroviny pro 6 porcí

6 porcí

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie1 690 kJ / 404 kcal
Bílkoviny18,10 g
Tuky9,98 g
Vláknina16,40 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 143 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy54,20 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Do základu můžeme použít i vyškvařenou slaninu. Tuto speciální polévku jsem se naučila vařit v Maďarsku. Často se vaří venku v kotlíku u řeky, nemíchá se, jen se hýbe kotlíkem. Nejlepší je z více druhů ryb.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Stapelie Stapelie

8. 1. 2021 09:41

Dobré, díky za recept. :yes:

magdalenka magdalenka

21. 6. 2019 23:12

aachje: Existuje vela variant. Kazdy si vyberie podla svojho gusta.

aachje aachje

21. 6. 2019 20:47

Vzdyt v tom musi plavat kosti a je to ridke main god, kazdy madar ma doma pasirovac a tahle polivka se musi propasirovat. Je potom krasne zahustena a vkladaji se do ni povarene jikry v celku a mlici. ne nudle :-Q:no:

magdalenka magdalenka

22. 10. 2018 15:15

Totosan: Ďakujem za ponuku, ale ju nevyužijem, nakoľko maďarčinu som takpovediac nasávala s materským mliekom. Takže viem, čo je "hal" a čo "halász". (Mimochodom, môj dom stoji na ulici, ktorá sa volá "Halász utca".)
Pozerala som teraz maďarské stránky, pri viacerých receptoch sa najpr. cibuľa osmaží. Mám v rodine rybárov (aj), varia tak aj pri vode v kotlíku. Môžete mi veriť, alebo nemusíte. Ja gastroodborník nie som, maďarskú kuchyňu milujem, naučila som na ňu aj manžela.
Názov "rybí polévka" som zvolila preto, aby čitateľovi bola hneď jasná východisková surovina, nechcela som preložiť slovo "halászlé".
Zdravím, pekný deň želám!

Totosan

22. 10. 2018 10:08

Omlouvám se, nejedná se mi o obsah Vašeho receptu, ani o hodnocení chuti. Vůbec nezpochybňuji, že Vaše polévka je výborná a nedáte na ni dopustit. Určitě bych ji taky s chutí snědl, ale maďarské "halászlé" to není. Mrzí mě to, že s Vámi nesouhlasím (pouze s názvem pokrmu!), ale já jsem maďarský "gastropatriot". Toto velmi odlišná variace na "halászlé", v původní maďarské polévce se nic nesmaží.
Já tuto polévku, která by se správně měla nazývat rybářská polévka ne rybí polévka, znám nejen z "halászcsárdy", ale jedl jsem ji v mnoha domácnostech v Maďarsku, naučil mě ji můj otec, který se kousek od řeky Tisza narodil. Vařil jsem ji i u Dunaje s rybáři (ne sportovními ale s profesionály) a to v kotlíku na ohni. Ti by mě ukřižovali, kdybych chtěl cibulku smažit.
Smažená cibulku jako základ s dušenými kousky rybího masa je dle maďarské gastronomie jiné jídlo. Buďto "halpaprikás" nebo "pörkölt". Třeba "harcsapörkölt" ze sumce. A tam už se může přidat i trocha té slavné smetany.
(Mivel nem csak én, hanem az egész családom igazán ért a magyar konyhához, szívesen rendelkezésre állok egyéb témák pontosításánál is.)

magdalenka magdalenka

22. 10. 2018 09:04

Totosan: toto je moja variácia na halászlé, ako som si recept prispôsobila a ako chutí mojej rodine. Nikde netvrdím, že je to jediný a najsprávnejší recept, proste to ja tak varím.
(A magyar konyháról valamit tudok én is. Ha nem is vagyok szakértő.)

Totosan

22. 10. 2018 08:42

Ahoj všem účastníkům. 1. Má pravdu loizik, čte se to haláslé (v maďarštině se spřežka „sz“ čte jako s, a dále s = š, cs = č, ny = ň, atd. 2. Co se týče původního receptu, souhlasím s názorem "Co je to za hrůzu? Tohle není žádná(é?) halászlé“: Je to technologicky úplně špatně, takhle se tato polévka prostě nedělá. Sice je receptů v Maďarsku vícero druhů, ale všechny jsou založeny na postupu vložit nakrájenou cibuli, rybu a ostatní ingredience do VODY, nikdy ne do tuku na smažení. Polévka se pouze vaří, nic se v ní nesmaží ani nedusí. Přísady a jejich množství se různě mohou měnit, ale základní postup je vždy stejný. 3. „Rezance“, což slovensky znamená nudle, jsou krajovou záležitostí. Zjednodušeně: v západní části Maďarska se podávají, na východě Maďarska se polévka jí bez nudlí. A co se týče husté, kysané metany, kterou Maďaři přidávají skoro do každého jídla, ta zrovna do „halászlé“ nepatří. Polévka má mít červenou barvu, pokud je dělaná na způsob „vývaru“ anebo zabarvenou do našedivělého tónu, pokud se používá postup s propasírováním odvařených kousků masa. Magdalence: Pokud se potřebuješ poučit ohledně maďarské kuchyně, tak se na mě klidně obrať. Rád pomůžu.

magdalenka magdalenka

2. 1. 2018 22:49

Petr: Tam halászlé varia v každej čárde.

Petr

2. 1. 2018 14:37

Po návratu z Raabu a ochutnání konstatuji, že výborná je s masem ze sumce (catfish).

magdalenka magdalenka

24. 12. 2016 13:29

loizik: :yes:

loizik

24. 12. 2016 11:44

Josef: Není to "halašle" ale haláSlé, sz se maďarsky čte jako S nikoliv Š
To není výtka, doma tomu můžete říkat jak chcete, ale v Maďarsku Vám nebudou rozumět, když si objednáte halašle.

magdalenka magdalenka

27. 10. 2016 20:03

Josef: :-K

Josef

27. 10. 2016 11:37

Halašle se u nas ujala..žadne řezance tam nedavam..ale v zavěru tam přidavam dve cibule nakrajene na kolečka..a stahnu ,ta cibule to vylepši..

Pavel

20. 7. 2016 18:29

ewa: varim halaszle mnoho let, je to dobry recept, kterym se nic nepokazi....krome rajcat zadna korenova relenina, hodne masa z bile ryby, filety nebo podkovy (ty v madarskych csardach) a bohužel nenahraditelna paprikova smes halaszle, která je ovšem k dostani uz i v Cesku...se zdejších surovin to netrefite. dobrou

magdalenka magdalenka

22. 10. 2014 08:53

ewa: Ak si odborník na maďarskú kuchyňu, veľmi rada sa nechám poučiť!

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: halasle halászlé recept originál halaszle halaszle recept halasle recept halasle polevka rybí polévka halasle maďarské halasle halásle madarská polévka polevka halasle maďarská polévka recept na halasle rybí halaslé rybí polévka recept halaslé madarska polevka halasle recept halaszlé madarské polevky recept na halaszle rybí halazsle

Suroviny: cibule, olej, rajče, paprika čerstvá červená, paprika sušená sladká, feferonka, česnek, sůl, smetana zakysaná, voda, vejce, mouka hrubá, sůl

TopRecepty.cz

Halászlé - maďarská rybí polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3lyR