Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kokosové kuličky obalované v čokoládě

Recept ještě nebyl hodnocen 0,0 (0×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 150 min

150 min (150 min příprava)

21. 12. 2015 00:43

Suroviny pro 7

7

Nutriční hodnoty

Energie2 112 kJ / 505 kcal
Bílkoviny1,52 g
Tuky10,16 g
Vláknina1,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 11 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy101,24 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

POZNÁMKA - ÚVOD

Levný, ale velice chutný a kvalitní výrobek. Přicházím s receptem v několika variacích. Mým původním záměrem bylo vytvořit napodobeninu kokosové tyčinky zalité v mléčné čokoládě, jejíž základem má být fondánovací hmota. Jelikož originální výrobek byl značně přeslazen, cílem tohoto receptu bylo vytvořit chutnější a méně sladkou variantu. Vycházel jsem z receptu na výrobu glukózového sirupu od jitka1 (viz odkaz). První recept provádím v malém množství. Raději nejdříve vyzkoušejte recept v malém a pak teprve ve velké dávce.

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cac...

POZNÁMKA 2.

Použil jsem koncentrát limetka Evelina, můžete použít kapku citrónu, plod limetky jsem nezkoušel.

POZNÁMKA 3.

Výpočet množství sušeného mléka ve výrobku:

21g = 80g hotové koule před obalením - kokos strouhaný 34 g - cukr krystal 25 g

POZNÁMKA 4. - testovací vzorek na jednu kuličku (sladší):

- palmový tuk Iva 1.5g

- glukózový sirup hustý 4,6g (dvakrát jsem nabral na špičku příborového nože)

- sušené mléko v prášku 1g až 3,5g (použil jsem asi dvě třetiny polévkové lžíce)

- špetka lecitinu (granulovaný sójový lecitin jsem rozpustil v několika kapkách vody a rozetřel).

V hrníčku při teplotě cca 38-40°C roztopíte tuk, přidáte glukózu, sójový lecitin i s trochou vody jinak ho nedostanete z talířku). Přidáte sušené mléko a pár kapek vody, aby to šlo rozmíchat. S mírou sušeného mléka si nejsem jistý protože mi zbylo (váha nemusí přesně vážit). Pak čekáte až směs zhoustne jako lepidlo. Vypnete sporák a přimícháte 1 lžíci kokosu. Materiál se díky lecitinu krásně spojí jako těsto a dostanete z toho jednu kokosovou kouli, kterou necháte několik hodin zaschnout aby byla pevnější na povrchu. Barva uvnitř je bílá, na povrchu vypadá žlutě. Koule není skoro vůbec sladká, chutná jemně. Nejlépe je obalit to v čokoládě Figaro na vaření (35% kakaa), stačí 1/2 čtverečku čokolády dát na lžičku. Pro vychladnutí se krásně leskne a chutná mléčně. Jinak Clasik K z Kauflandu sice obsahuje 50% kakaa ale roztopí se Vám na prstech a má matnou barvu a chutná méně mléčně a více kakaově.

POZNÁMKA 5. - kokos:

Výživové údaje na 100g u strouhaného kokosu uvádějí

tuky: 64,5 g (z toho nasycené mastné kyseliny 57,2 g).

"Bílý vnitřek plodu (kokosového ořechu) - endosperm, kopra obsahuje 60 - 67% tuku, 20% glycidů, 8% proteinu a 6% vody. Lisováním nebo extrakcí se získává kokosový olej s bodem tání 23 - 26°C. Usušený kokos se mele na kokosovou moučku."

"... na rozdíl od tuků živočišného původu obsahují molekuly kokosu 6 až 14 atomů uhlíku. Tyto krátké a středně dlouhé řetězce mastných kyselin nezvyšují hladinu cholesterolu, i když jsou nasycené. Živočišné tuky jsou většinou dlouhé řetězce nasycených mastných kyselin, které člověku nedělají dobře, například zdraví velmi škodlivá kyselina stearová, tvoří až 18 atomů uhlíku."

zdroj: http://www.pytlici.cz/produkty/products/view/55-ov...

Avšak v jiném článku jsem se dočetl že kyselina stearová zdraví škodlivá není i když ani nepřináší tělu žádný užitek, škodlivá má být kyselina palmitová.

POZNÁMKA 6. - čokoláda

Ještě jsem zjišťoval informace ohledně vlivu Kakaového másla na zdraví, vzhledem k tomu že obsahuje velký podíl kyseliny stearové:

"Úloha kyseliny stearové

Od výše uvedených nasycených mastných kyselin se liší kyselina stearová, která má 18 atomů uhlíku v molekule. Na rozdíl od dříve uvedených mastných kyselin totiž kyselina stearová nezvyšovala u pokusných zvířat hladinu krevního cholesterolu, naopak ji dokonce mírně snižovala, i když se jí podávalo více než doporučených 10 % ve stravě. Příznivý vliv se týká hlavně zmíněné lipoproteinové frakce LDL, zatímco její vliv u cholesterolu v HDL frakci byl méně přesvědčivý. Snižuje se ovšem poměr celkového cholesterolu k HDL cholesterolu, což se považuje za příznivý účinek. V každém případě byl vliv kyseliny stearové na krevní cholesterol podstatně příznivější než vliv trans-nenasycených mastných kyselin. U lidí bylo dokonce zjištěno, že kyselina stearová snižuje hladinu krevního cholesterolu stejně účinně jako kyselina olejová, považovaná za nejpříznivější." (zdroj/viz www.bio-life.cz/clanky…-nepusobi-vsechny-stejne.html)

Dobrý článek

Total saturated 57–64%:

stearic acid (24–37%),

palmitic acid (24–30%),

myristic acid, (0–4%),

arachidic acid (1%),

lauric acid (0–1%)

(zdroj: wiki)

Celkově lze říct že pokud bychom konzumovali 30g kakaového másla v 100g čokolády tak konzumujeme 7,2-9% (g) kyseliny palmitové (nezdravé/nebezpečné kyseliny a nepatrné množství nezdravé kyseliny myristové). Což jsou mnohem lepší čísla než u mléčného tuku (máslo, smetana, aj.) či palmového tuku.

POZNÁMKA 7. - méně sladká a méně tučné kuličky:

6 až 7ks vyrobíme z 21,5g g.sirupu, 40g kokosu, 5,5 palm. tuku, 12,75g s. mléka, ne víc než tři špetky s. lecitinu. Glukózový sirup jsem použil už poměrně hustý (začal krystalizovat), čili pokud máte řidčí možná budete muset přidat více glukózy. Pro mě vyhovující sladkost je spíš s 22,5g glukózy ale 25g už je příliš sladké. Těsto lze krásně vytvarovat a je jen velice mírně sladké, vhodné obalovat v čokoládě Figaro na Vaření. Testovací množství na 2 kuličky: 3,9g g.sirupu 7,27g kokosu, 1g p. tuku, 2,31g s.mléka jedna malá špetka s. lecitinu. Dodávám že nevím proč tam je ten palmový tuk, ale u tyčinek Kokos nebo Bounty s mléčnou čokoládou tomu tak je. Kuličky je lépe skladovat v chladnu a temnu nebo při pokojové teplotě v létě spíš v chladničce.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

K receptu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: ferero roše čokoláda na obalování jak obalit kuličky v čokoládě ferero cokolada se prilepi na kosicky recept na ferrero roše čokoládovo kokosové kuličky kuličky z kokosového mléka kuličky obalované v kokosu kokosové kuličky ze suseneho mléka kuličky ferero roše obalování v čokoládě recept na ferero roše kokosove kulicky vcokolade ferero rošer ze salka recept na ferero roser koule obalované v kokosu čokolada na obaleni obalování v čokoládě na vaření jak vážit bez váhy recepty

Suroviny: cukr krystal, voda, sirup, mléko polotučné, sirup glukózový, fondán, kokos strouhaný, ořechy lískové, čokoláda na vaření, rozinky, ořechy, kokos strouhaný, tuk

TopRecepty.cz

Kokosové kuličky obalované v čokoládě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GoJL