Šumavská cmunda
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Receptů na cmundy (bramboráky) je strašné množství, vždy dle krajů a rodiných zvyků. U nás se nedává mléko a proto, když se ze strouhaniny nedělá okamžitě, bývají placky trochu tmavší. Ale na chuti to neubere.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 2. 2016 07:39
Brom Cmunda a cmunda jsou dvě odlišné věci. Cmunda je vyšší a peče se většinouna pekáčku ( nebo na hlubší pánvi. Ale to podstatné je, že se dělá pomalu " Tedy se cmudí". Fakticky se tedy nesmaží, ale peče, aby byla křupavá.
20. 4. 2009 08:32
Jendo1. Žádnej barbar !! To je normální s tím mlékem !! Ale jak jsem uvedl, takto se to dělá u nás bez mléka (co vím většina to dělá s mlékem a dokonce se smetanou). Již jsem asi napsal, že náš rod je původem od Kaplicka, dost příhraničí a tam i tím mlékem šetřili, tak to holt asi přetrvalo a my jsme zkrátka recepty (JAKO MNOHO DALŠÍCH) pouze převzali a žena i já a často i dcerka, vnučka a švagrová vaříme. To víš starý strom neohneš. HI HI
19. 4. 2009 19:33
Michale, řadím se k těm barbarům a těším se na zpětnou vazbu, čím docílíte růžové a křupavé krustičky. Rád se poučím, několik desítek let dělám bramboráky pořád stejně a přivítal bych změnu.
18. 4. 2009 22:23
Naprosto souhlasím, jen barbaři lijou do bramboráku mléko. Vždyť v té vodě z brambor je hlavně škrob, který to drží pohromadě a není třeba dávat tolik, mouky.
No a když potřebuju aby to bylo řidší přidávám vždy a jedině pivo, ono je to pak celé "křupavější". Bože já mám hlad na cmundu.
No a když potřebuju aby to bylo řidší přidávám vždy a jedině pivo, ono je to pak celé "křupavější". Bože já mám hlad na cmundu.
18. 4. 2009 10:44
Ještě k té naší cmundě. Děláme cmundu i na velkém amoletníku. Takto to děláme podle okoukané cmundy, která se dělá v restauraci " U Rudana" v Č.B. Za podjezdem z Č.B. směr Suché Vrbné..- Srubec, kde to byl "Jánošíkův opasek". Kolem talíře cmundičky,uprostřed zelí a jako přezka na kraji uzené. My to děláme většinou, když děláme nalívance, aby to šlo jedním vrzem a bylo hlavní jídlo a pak moučník ke kávičce. To pak letí ty kila nahoru. UF.
18. 4. 2009 10:42
mirčo75, koukám, že máme stejný problém .Oči by jedly, až by brečely, ale když se na sebe podívám, tak brečím, že nesmím Kde jsou ty časy, kdy jsem chtěla přibrat Dnes jde každé deko dolů už hůř a v mém důchodovém věku dvakrát hůř
18. 4. 2009 10:33
Václavetak tohle jídlo opravdu můžu Jen dělám bramborák velký(bez krupičky,ale brzy zkusím) a to vše dobré nacpu dovnitř,přeložím a baštím. Škoda že můžu jen 1x za roktedy můžu víckrát,ale už bych to v životě neshodila.
18. 4. 2009 10:33
S krupičkou a cibulí jsem ještě bramboráky nedělala, ale vyzkouším,je to zase změna a jistě bude chutná. Také mám starší recepty na různé druhy cmundy, ale zatím vždy dostaly přednost klasické bramboráky. Na lívanečníku je také dělám, je na nich zaručené rovnoměrné prosmažení.K tomu uzení a zelíčko..mňam Dávám bodík!
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Francouzský toust
Přidáno před 2 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 3 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 22 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 22 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno 23. 4. 2024 11:41
Křupavé brambory
Přidáno 23. 4. 2024 08:35
Právě bylo uvařeno:
Zelený chřest s anglickou slaninou
Katerain uvařil před 35 minutami
Moravský vrabec
KlaraVesela uvařila před 43 minutami
Kuřecí nudličky v pórku
malami uvařila před 1 hodinou
Vepřové výpečky II
kulisek uvařil před 1 hodinou
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Ivca78 uvařil před 4 hodinami
Těsto na pizzu
Bretik uvařila před 13 hodinami
Tři pomazánky na chlebíčky a soudečky nebo jednohubky
aerdna uvařila před 14 hodinami
Nadýchaný mrkvový dort
Mlsani uvařila před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Šunkofleky zvládne i kuchař začátečník. Máme pro vás 6 tipů na jejich vylepšení
Peanut punch: Mléčný arašídový koktejl je oblíbené afrodiziakum na Jamajce, připravit ho můžete i doma jen ze dvou ingrediencí
Zdeněk Pohlreich radí, jak zvýšit kvalitu školního stravování: Nechte děti jíst, co chtějí, organismus si z toho něco vybere
Další recepty
Tématické fráze: cmunda cmunda recept cuketová cmunda recept na cmundu cmunda na plech kaplická cmunda cmunda na plechu co je cmunda sumavska jidla kaplická cmunda recept cmundy šumavská kuchyně jak se dela cmunda recepty kaplická cmunda bramborová cmunda cuketová cmunda na plech recept kaplická cmunda cmunda se zelím cmunda po kaplicku recept co je to cmunda
Suroviny: brambory, vejce, krupička, cibule, česnek, majoránka, sůl, pepř,
Šumavská cmunda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DRwq
8 názorů