Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Opluskance

Opluskance jsou tradičním sladkým pokrmem ze Slovácka. Jde o jakousi podobu halušek z polohrubé mouky, které uvaříme ve vodě a při servírování je doplníme pikantními povidly a mákem. Samozřejmě nesmíme zapomenout na jejich polití rozpuštěným máslem.

Hodnocení receptu je 5,0 (43×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 5 min

30 min (25 min příprava + 5 min tepelná úprava)

19. 1. 2016 21:01

Suroviny pro 4 porce

4 porce

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Recept je z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

magdalenka magdalenka

8. 12. 2016 17:08

tejaja: :yes:

tejaja tejaja

8. 12. 2016 10:54

Jozefína Havlínová: A nepletiete si to? Pupáky, opekance, bobaľky...to sú krajové názvy pre jedlo, ale z kysnutého cesta. https://www.toprecepty.cz/recept/3049-bobalky/ Tento recept je na jedlo len z múky, sú to vlastne akoby "noky". Svedčí o tom aj to, že píšete, že sa niekedy robili aj z rožkov.;-)

Jozefína Havlínová

7. 12. 2016 22:42

u nás se tomu na slovenské vesnici říkalo pupáčky s mákem a někdy postačily pokrájené opečené na sucho rohlíky :-) a jak to chutnalo:-D

Jirka

4. 12. 2016 11:39

Mirka: Pokrájel se knedlík kynutý, rozvařeným mákem, povidly a cukrem.
:-p

cathleen:

cathleen cathleen

30. 11. 2016 20:23

Jaria: jasně, že škubánky jsou něco jiného, ale tohle jídlo se jmenuje téměř od vesnice k vesnici jinak - no a někde tomu říkají škubánky:-8;-)

Jaria

30. 11. 2016 15:47

Polda1241: škubánky? ty se u nás dělají z vařených brambor - naprosto odlišné jídlo

Mirka

24. 11. 2016 02:57

anina: Manželova maminka dělávala z knedle, která zbyla od oběda - říkala tomu OPLUSKY. Knedlu nakrájela na kostičky nahřála ji a v kastrolku zředila vodou povidla dala nahřát, knedle jimi polila, posypala mletým mákem s cukrem a polila rozpuštěným máslem. Kluci to měli moc rádi.:yes:

cathleen:

Zdenka Urbanová

22. 11. 2016 20:44

U nás jsme to jedli naslano,tvaroh a smetana,Moc dobré,ňam :)
;-);-)

jirik50

6. 11. 2016 19:16

<3

anina

23. 2. 2016 16:24

ušmouraný regiment se říkalo na slovácku:pamatuju :-p

Polda1241

14. 2. 2016 00:44

Tak tohle znám velice dobře, u nás tomu říkáme škubánky, sypeme mletým mákem s cukrem a poléváme máslem. Vždycky se jich doslova, lidově řečeno přežeru.

mysulka mysulka

31. 1. 2016 10:30

Tohle mi nějak uteklo;-) mňam :yes:

cathleen cathleen

26. 1. 2016 16:15

Kadlik: ten rum asi někdy zkusím, ale i bez něj - máš velikou pravdu, že je to moc jedlé. Chutné, levné, rychle uvařené:-)

Kadlik Kadlik

26. 1. 2016 08:46

a ty povidla rozmíchat s troškou rumu... krásně pak voní, a jsou řidší... Ježišmarja, já bych toho zežral tři talíře!!!:-)):-)):-)) a hodně mi to připomnělo jídlo mého dětství - říkalo se tomu Pekařská bída... hlavně tím, že se to taky jedlo v veliké mísy, co byla uprostřed stolu!!!:-p

cathleen cathleen

25. 1. 2016 10:06

vlastaszokeova: ne, to jsou prostě opluskance;-) někde zvané i zašmúraný regiment :-D

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: zasmurany regiment ušmouraný regiment pekařská bída pupáčky pupáky s mákem opekance- pupáky recept pupáčky s jablky kuchařka tradičních pokrmů na slovácku-recepty pekařská bída s jablky slovenské pupáčky pupáky recepty slovacko recept s makem pupacky s mákem pupáky recept josefina havlínová popluskance ušmouraný recept zašmúraný regiment pupáky s mákem recept pupáky z z polohrubé mouky

Suroviny: mouka polohrubá, vejce, sůl, mléko, povidla švestková, mák mletý, máslo

TopRecepty.cz

Opluskance

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Mx33