Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí slanina

Díky domácímu uzení máme jasnou představu o tom, co jíme. Příprava domácí slaniny sice chce pořádnou dávku trpělivosti, čekání se ale vyplatí a odměnou je výborná slanina se skvělou kouřovou vůní.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30240 min Doba přípravy: 30240 min

30240 min (30240 min příprava)

21. 2. 2016 18:46

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Uzení trvalo 9 hodin a spálil jsem půl špalku vyschlé olše.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Archandel_Michael

26. 5. 2020 17:29

Kadlik: slaninu udím také minimálně 2 dny, první den hlídám poctivě. Druhý den mi sem tam i vyhasne. A opravdu studeným kouřem.:yes:

pavelk pavelk

28. 11. 2019 20:29

jirka 181: Ahoj Jirko, jsem rád, že se ti recept líbí, ale měl bych opravit teplotu. Píši 30-35 °C, ale podle dalších zkušeností bych teplotu ustálil do nějakých 60-70°C. A pokud slaninu obalíš v paprice, neměla by teplota při uzení přesáhnout 60 °C:-!
Ještě bych ti doporučil sůl, kterou budeš používat, na pánvi nasucho prohřát, aby se odpařila případná vlhkost. Vím, že se stejně potom nalije lák, ale tuto zkušenost jsem převzal od jednoho, který takto dělá slaninu už roky. Držím palce a ať se dílo podaří.

jirka 181

28. 11. 2019 20:07

Zdarec Pavle
Tak to je fajn, už se těším jak se do toho pustím úplně slintám. Recept se mi líbí. No a o těch fotkách ani nemluvím. Jen doufám že výsledek budu mít alespoň podobný. :-8

pavelk pavelk

27. 11. 2019 23:55

jirka 181: Nezhořkla.;-)

jirka 181

27. 11. 2019 23:51

Ahoj všichni.
Chci se zeptat. udíte i ty slaniny z tou paprikou? To zhořkne, nezhořkne?

vasek.ku

29. 4. 2016 10:22

Kadlik: A okolo udírny seděl a slintal Kadlík a jeho psíšery ... :-p

pavelk pavelk

28. 2. 2016 22:15

michal320: Michale, prosil bych bez toho "pána", jsme oba na stejné lodi, na lodi, která proplouvá stejným útesem. Jsem rád, že tě inspiruji svými výrobky a můžu ti říct, že jich není málo. Až budu mít mobilní(plechovou) udírnu, zkusím i ryby, ale to bude později. Rád uvítám Tvé výrobky. Měj se krásně, a někdy zase na viděnou.

michal320

28. 2. 2016 21:20

Dobry vecer Pane Pavle.
Koukal jsem na vase ostatni vyrobky a dal jste mi velkou inspiraci (parky, klobasy, atd.). Ja jsem v uzeni zacatecnik. Parkrat jsem neco udil ve stare udirne po tchanovi( 2-3x do roka...spek, bucek,klobasy). Ted jsem si pres zimu udelal novou udirnu a chci se do toho vrhnout na plno. Chci vyzkouset syr, ryby, kureci a urcite ty vase parecky.....az neco bude urcite dam vedet.
S pozdravem Michal.
Ps: tesim se na dalsi vase prispevky:-):yes:

pavelk pavelk

28. 2. 2016 17:47

michal320: Michale, tak vidíš, i já se musím ještě, v mém věku, k něčemu přiučit. Zkusím ten Tvůj postup a dám vědět. Děkuji za fotky, které nemíním mazat. Krásné uzení v budoucnosti.:-):yes:

michal320

28. 2. 2016 17:38

Dobry Pane Pavle.
Ja to jako vysmech neberu. Muj deda dlouha leta delal slaninu(spek) stejnym zpusobem jako Vy. Tak jak to delam ted ja mi poradila jedna mistni sousedka od ktere jsem pred par lety spek ochutnal a byl bezkonkurencni. Ja uz ho jinak nedelam. Zrovna vcera jsem delal jednu varku. Fotku jsem jednu zaslal,ale asi jsem to udelal blbe protoze se pridala k tem vasim tak se nezlobte a pak ji smazte.
A spek nevyteka ani pri tak vysoke teplote.
Zdravim.

pavelk pavelk

27. 2. 2016 17:50

michal: Michale, neber to jako výsměch, ale slaninu udit při takové teplotě, kterou uvádíš, je nemyslitelné. Při 45-50 °C ze slaniny kape tuk a při 75 °C teče. Rád uvidím fotky.

michal

25. 2. 2016 13:38

Mozna vyzkousim. Je to zase neco noveho.

Ja delam spek trosku jinak. Nasolim spalicky sadla na sucho klasickou kuchynskou soli(soli nesetrim, dalo by se rict ze ty spalicky obaluju v soli) a ulozim na 10 az 15 dni do chladu. Po tech 10-15 dnech spalicku potru najemno nastrouhanym cesnekem a ulozim na dalsich 10 az 15 dni(zase jen na sucho).
Na samotne uzeni zabalim spalicky do peciciho papiru a omotam motouzem. Bali se to do rulicky jak ,,rohlik na svacinu" jen se neuzaviraji konce. Ty nechate otevrene. Kdyz se.mi to podari dodam foto. A teplotu na uzeni 55 az 75 stupnu, doba 5 az 7 hodin.

pavelk pavelk

22. 2. 2016 22:36

Kadlik: Já měl původně taky záměr čoudit pár dnů, ale po devíti hodinách jsem ochutnal a šlo to z udírny.

Kadlik Kadlik

22. 2. 2016 21:00

já to čoudil zastudena několik dní... ale opravdu opatrně, bylo to o nervy, aby se to neohřívalo...výsledek je boží! Dávám bodíka, a slintám!

Lenunka Lenunka

21. 2. 2016 20:06

jé, ano, já tam přehlédla tu kůži:-) tak pak to nemá chybku:-)

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: domací slanina slanina výroba domácí slaniny domácí slanina recept uzeni slaniny jak udit slaninu domácí uzení špeku slanina recept domaci spek domácí uzený špek recept uzeni sadla uzení slaniny postup sušená slanina jak udit spek recept na slaninu recept na uzený domácí špek jak vyudit slaninu jak vyudit spek domácí sušená slanina jak udělat slaninu

Suroviny: sádlo, sůl hrubozrnná, sůl, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá

TopRecepty.cz

Domácí slanina

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xx6l