Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)
Zkuste si doma připravit tradiční a vyzkoušený recept našich babiček. Usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny, uvolňuje dýchací cesty. Sirup ze smrkových výhonků lehce nahradí všechny drahé přípravky z lékárny.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Na průdušky, kašel, zvyšuje imunitu, rozpouští hleny, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin, svalů a záněty šlach, podporuje prokrvení kůže. Užívá se 1 polévková lžíce každé ráno. Pokud je to onemocnění chronické a stále se vrací v určité době, je dobré užívat preventivně a tak se zabrání "rozjetí" nemoci!
Recept je z rodinné pokladnice našich receptů z bylinek, které se dědí po generace!!!
Sirup má velmi příjemnou chuť a výborný je také proti kašli!
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
20. 5. 2022 06:39
Dobrý den, jsem redaktorka webu denik.cz a ráda bych se vás zeptala, zda bych mohla použít vaše fotografie a recept pro náš magazín. Děkuji, Katka
17. 6. 2020 12:53
Dobrý den, dělám sirup podle Vašeho receptu 3 rok, pokaždé vše v pohodě...ale dnes jsem zjistila, že mi jedna sklenice začala po 14.ti dnech ,,bublinkovat,, a jakoby šumět, když jsem s ní zakvedlala, voní zatím normálně, nijak nesmrdí, nepřijde mi pokažený, je světle zabarvený,ale...může mít na toto vliv, že jsem letos koupila velikou 6. litrovou sklenici s patentním zacvakovacím víčkem se silikonovým těsněním, takže jsem už nedávala ten celofán, celou dobu byla sklenice zavřená, stála na slunném místě, občas jsem s ní zatřepala, toť vše, neotvírala jsem ji ani jednou...až dnes, aby jsem přičichla, jak ten obsah voní....nechat zatím ještě ten jeden týden louhovat, a počkat, co se s obsahem stane, nebo vylít...mám ještě druhou, menší sklenici, stejná sklenice, stejný postup, ze stejného dne, a tam zatím vše vypadá v pořádku....děkuji za odpověď...
Tak jsem si přečetla tady všechny Vaše komentáře a zkušenosti, a počkám, co se se sirupem za ten týden stane, a možná, že bude všechno v pořádku...děkuji všem za rady níže...Jana
Tak jsem si přečetla tady všechny Vaše komentáře a zkušenosti, a počkám, co se se sirupem za ten týden stane, a možná, že bude všechno v pořádku...děkuji všem za rady níže...Jana
31. 5. 2019 13:06
Marii1: zvážila jsem šťávu a postupovala pak podle množství podle návodu na zadní straně želírovacího cukru, a protože to bylo už i předem oslazené, dochutila jsem kyselinou citronovou (i když jsem tam měla už předtím citrony). (Jinak vařím marmelády jen s obyčejným cukrem, ale na tohle jsem použila želírovací). Překvapila mě dobrá svěží chuť želé, na chleba s máslem i do jogurtu.
30. 5. 2019 16:01
Betyna: Dobrý den. Mohla bych poprosit o recept na to žele?Děkuji
28. 5. 2019 15:29
letošní sirup hotový, přidala jsem fotku. Bylo ho hodně, tak jsem kilo odvážila a pomocí želírovacího cukru uvařila smrkové želé.
29. 5. 2018 08:55
Hellzdenka: Ještě vylepšené, to je dobře a přeji, aby se to povedlo a nic se nepokazilo
28. 5. 2018 17:13
Do sirupu jsem kromě smrčinek a citronu nastrouhala kousek zázvoru a aloe vera, jdu slévat, už jsem ochutnala, je to bomba!
15. 1. 2018 08:46
Martina: Martino, popravdě ten cukr nevážím, ale když dám větvičky zasypu cukrem (tak hrstičku) a znova větvičky a zase hrstičkou posypu až do naplnění sklenice.
13. 1. 2018 09:39
Dobrý den, už dlouho sháním tento recept, ale chtěla jsem se zeptat, kolik tam celkově do pěti litrove láhve dáte cukru. Děkuji
30. 6. 2017 14:33
Lucie: Lucinko, moc děkuji, že jste ho udělala a mám velkou radost, že se povedl-super
29. 6. 2017 17:30
Chtěla bych moc poděkovat za skvělý recept. Sirup jsem dělala úplně poprvé, tak bych se s vámi chtěla podělit o své dojmy . Vše jsem udělala přesně podle receptu, potom jsem naložené výhonky dala na sluníčko. Ze začátku to vypadalo bledě, cukr nahoře i úplně dole stále zůstával pořád nerzpuštěný a víčko se mi začalo nafukovat a uvnitř flašky se začaly objevovat drobné bublinky. Tak jsem si říkala, že to asi bude k ničemu. Pořádně jsem to tedy protřepala a přes den jsem flašky nosila na přímé slunce na zahradu. Cukr se hned rozpustil. Nechala jsem jim teda asi 5 týdnů a dneska jsem je zpracovávala. Když jsem oddělala víčko, cítila jsem zvláštní vůni, těžko říct, moc mi to nevonělo . Nicméně jsem stále doufala, a sirup přecedila. Ochutnala jsem, a světe div se, dělaly se mi bubliny až za ušima. Povedlo se!!!! Snad poprvé v životě co se mi fakt něco povedlo. Je opravdu výborný!!!!!!!!! příští rok ho udělám víc, myslím, že zanedlouho se po něm jen zapráší Takže vřele doporučuji.
14. 6. 2017 07:55
Roman: Romane, tak to jsem ráda, že se nakonec povedlo-šikula
10. 6. 2017 14:15
No a mně to přestalo nafukovat víčko. Začalo to vonět méně a jakoby chtělo začít kvasit. Pak jsem si všiml, že dole v láhvi je usazený nerozpuštěný cukr. Důkladně jsem to cele protřepal až bylo viditelné, že tam cukr už nejde vidět. A už zase obě sklenice krásně voní.
8. 6. 2017 13:01
Těm, komu ten sirup tlesnivěl, nebo zkysal, že to bude tím, že se Vám tam něco dostalo, co tam nemělo být a co dělat, to pak dělá tuto neplechu, nebo zapomenete dát cukr, nebo dáte jen malinko, ale on je právě pro ten sirup velmi důležitý Je mi to líto, ale stalo se, jsou horší věci na světě
7. 6. 2017 18:09
Věra Brzková: ano, cokoliv s plísní je bohužel na vyhození.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 7 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 9 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Právě bylo uvařeno:
Babiččiny blbouny
Witoraz uvařila před 9 minutami
Hrachová kaše s uzeným, párkem a volským okem
Irena26 uvařila před 1 hodinou
Šopák
MarinetteQueen3 uvařila před 1 hodinou
Tvarohové lívance
Jana.pirova@seznam.cz uvařil před 1 hodinou
Velikonoční beránek
Lusyl uvařila před 3 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
TAkova uvařila před 3 hodinami
Mazanec
Blankahubalkova uvařila před 4 hodinami
Jogurtová bábovka II
Makysek81 uvařila před 4 hodinami
Jidáše, jidášky…
Denade uvařila před 5 hodinami
Vdolky naší holky
blankaholik uvařila před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se dělá smrkový med. Mladé výhonky sbíráme brzy na jaře, med se uplatní především při nachlazení, ale i jako běžné sladidlo
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náš život s celiakií: Jak jsem pro Áňu pekla makového beránka bez lepku a chutnal nakonec celé rodině
Další recepty
Tématické fráze: sirup z jehličí sirup z mladého jehličí sirup ze smrkového jehličí med z jehličí smrčkový sirup sirup ze smrkového jehličí recept sirup z jehličí recept smrkové špičky recept na sirup z jehličí sirup z borovice recept borovicový sirup recept med z mladého jehličí med ze smrkového jehličí sirup ze smrcku borovicový med recept sirup z mladého jehličí recept med z borovice recept med z smrkového jehličí šťáva ze smrkových větviček smrčkový med
Suroviny: výhonky ze smrkových větviček, cukr krystal, citron,
Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/j25R
226 názorů