Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí vegeta

Vegeta a podobná dochucovadla obsahují především sůl a glutamát sodný, zeleniny jen zlomek. Vyrobte si raději domácí polévkové koření, do kterého dáte samé zdravé ingredience. Využít můžete i přebytky nebo slupky ze zeleniny.

Hodnocení receptu je 5,0 (37×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 40 min Bez doby sušení

40 min (40 min příprava, Bez doby sušení)

3. 5. 2009 19:30

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie11 549 kJ / 2 760 kcal
Bílkoviny126,00 g
Tuky22,32 g
Vláknina241,70 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 342,84 g
Sůl856,30 g
Sacharidy413,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Poměr zelenin je jen návrh, míchám si je podle chuti nebo podle toho, které zeleniny máme. (Verze II. obsahuje mnohem více soli, u nás doma se vždy dělává jen ta první, se 100 g soli.)

Vynikající přídavek do polévek i omáček, v dobře uzavřené nádobě se nezkazí a vydrží i dva roky (jestli déle, nevím, došla mi a musela jsem dělat novou).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

janky3 janky3

5. 12. 2023 01:44

Merylas: Ohromný nápad zeleninu usušit. Já jsem vše namlela a se solí napěchovala do sklenic. Vydrží díky soli velmi dlouho a dá se použít do polévek a dalšího jídla. Ovšem do sušené se nemusí dát tolik soli, takže je to prima.:-8

Merylas Merylas (moderátorka)

23. 9. 2023 19:25

Dlouhé roky jsem měla problém se sušením v troubě, protože jsem měla plynovou troubu. S elektrickou to je fajn, protože jde nastavit teplota. Letos budu zase dělat, abych zpracovala zeleninu ze zahrádky. Do usušené směsi ještě přidávám malinko kurkumy. :-KMožná si někdo rád přečte více, tak přidávám odkaz. ;-)

cathleen cathleen

6. 9. 2023 16:02

MamkaTerka: děkuji za vyzkoušení a krásnou fotku! :-K

MamkaTerka MamkaTerka

6. 9. 2023 15:20

Po vyzkoušení této domácí Vegety se celá rodina shodla na jednom - z obchodu koupená už nikdy více.
Dokonale ochutí polévku/pokrm, dokonale nahradí jak zeleninový bujón tak i onu zmiňovanou kupovanou Vegetu, která je samá chemie, sůl a jen 10% zeleniny a to ještě v omezeném výběru. Tedy alespoň u té kterou jsem používala já.
Rozhodně doporučuji a vřele všem radím, vyzkoušejte, je to dokonalost sama. <3

cathleen cathleen

4. 7. 2018 12:01

Werucha: už jsem ji dlouho nedělala a nepamatuju si. Ale vždy to bylo několik hodin, třeba celé odpoledne, až do večera. Pootevřená trouba, v ní několik plechů (žádný troškař ;-) ), občas jsem zeleninu na plechách promíchala a přitom troubu vyvětrala úplně.

Werucha

4. 7. 2018 11:53

a jak dlouho prosím sušíte při těch 50°C v troubě?

cathleen cathleen

29. 11. 2017 08:41

dana: ne, není. Našla jsem Vegetu kdysi v nějakém časopise v těchto dvou verzích. Ale :-! vždy jsem vyráběla pouze podle té druhé a v Poznámce receptu to bylo psáno (asi se vytratilo při úpravách Topreceptů).
V Surovinách dám jako první tu verzi, kterou jsem vyráběla a napíšu to znovu do Poznámky. Díky za upozornění.:-K

dana

28. 11. 2017 14:38

750 g soli????????????? to je vtip ne?:-?

Karolína

18. 10. 2017 21:45

Ustřihnout z pečícího papíru kolečko souměrné se sítem, ne úplně do krajů, aby mohl proudit vzduch po bocích a uprostřed :-)

míla:

míla

17. 5. 2017 16:33

spagetka: suším také v troubě, protože mám zeleninu nastrouhanou a v sušičce nemám síto,
ale mřížku a zelenina by propadala. Máte na to nějaký fígl?

Astheart

7. 10. 2016 17:56

Janka 46: Glutasol je chemická látka glutaman, jehož anion umožňuje chuťově vnímat pátou chuť, tzv. umami. Čtyři známé jsou: sladká, slaná, kyselá a hořká. Vnímáme ji všichni už od doby, kdy pijeme mateřské mléko, ale glutamát to vnímání výrazně posiluje. Proto se přidává do pokrmů a kořenících směsí, aby se zesílilo pozitivní chuťové vnímání. Je to umělá přísada, tedy v poslední době se proti ní hodně bojuje.

anbra

9. 7. 2016 21:05

Glutasol není potřeba. U nás v rodině se dělá takto vegeta už roky jenom se solí a vydrží, pokud teda nedojde :-D

vieraa

9. 7. 2016 19:13

glutasol nie je potrebný, škodí organizmu, ale vegeta vyzerá byť dobrá

Janka 46 Janka 46

8. 7. 2016 19:26

Co ten glutasol co to je:-O

Gabina

30. 5. 2016 14:01

Výborné na dochucení polévek, omáček i jen tak na chleba s máslem. Budu zase opakovat, díky za recept:yes:

1 2 3 5

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: domácí podravka vegeta domácí podravka recept co je glutasol glutasol domácí magi recept na vegetu vegeta recept cim nahradit vegetu domaci masox recept na podravku čím nahradit rychlosůl recept na domací podravku čo je vegeta čím nahradit glutasol domácí podravka sušená magi recepty podravka recept domácívegeta cim nahradit masox

Suroviny: mrkev, petržel, celer, kedlubna, pórek, cibule, libeček, sůl, mrkev, petržel, celer, pórek, paprika, česnek, sůl

TopRecepty.cz

Domácí vegeta

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z4vJ