Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapečená tarhoňa

Hodnocení receptu je 5,0 (21×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

6. 5. 2009 21:44

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie6 755 kJ / 1 615 kcal
Bílkoviny72,32 g
Tuky34,56 g
Vláknina15,50 g
Cholesterol 1,04 g
Sodík 489 mg
Sůl1,04 g
Sacharidy245,80 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Těstovinová rýže neboli "tarhoňa" je speciální maďarská těstovina. Pravá tarhoňa se v Maďarsku i dodnes ještě dělá většinou po domácku a jejím domovem je segedínský kraj. Dělá se z těsta, do kterého se na 1/2 kg mouky přidávají 2 čerstvá vejce. Uhnětené těsto se protlačí velkým kovovým sítem tak, aby vznikaly drobné kuličky. Těstovina, z které si hospodyně dělají najednou větší zásobu, suší se rozestřená na slunci a pak se uchovává na vzdušném místě v sáčcích z řídké tkaniny.

Pak je zapotřebí již jen lžíce dobrého sádla, trochu sladké papriky a špetky soli, abychom tuto těstovinu pražili nejprve do zlatova, podlili vařící vodou a udusili a tak získali velmi chutný pokrm. Musíme ovšem dávat pozor, abychom nepřidali příliš mnoho vody, protože by se nám tarhoňa rozvařila na kaši. Zrníčka se musí od sebe dobře oddělovat jako u správně připravené rýže. Ani s pražením to nesmíme přehánět, protože pohled na připálenou, zčernalou nebo zhnědlou tarhoňu není pěkný. Tarhoňa musí být pěkně do zlatova načervenalá a po uvaření ji musíme ihned podávat.

Já tarhoňu používám i ke kuřecímu, slepičímu i hovězímu vývaru.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Jana

9. 6. 2015 09:25

Tarhoňu kupuji už dlouho v Lidlu,používám jí třeba jako zavářku do polévek a je moc dobrá:yes:

saris2

16. 10. 2014 10:10

Vyborny recept. Tarhonu jsem sehnala v Lidlu. :-p:yes::yes::yes::-p

Jenda1 Jenda1

2. 3. 2013 13:41

Díky Jani:-K:-K:yes:

JanaDorazinova JanaDorazinova

2. 3. 2013 13:18

Jeníku, v knize 100x těstoviny od Topreceptů jsem našla tento recept. Nevěděla jsem, čí je, až jsem si ho tady našla. Doufám, že ti nebude vadit fotka, ikdyž není tak načančaná, jako tvá fota;-). Já jsem to dělala v klasickém pekáčku a zapoměla jsem to vysypat strouhankou:-8. Na chuti to však nic nezměnilo. PLUS;-):yes:

sumafka sumafka

25. 6. 2009 15:35

Tarhoňu jsem si objednala v int. obchodě www.obchod-erli.cz/. Jsou to maďarské speciality!:-))

nmarta

8. 5. 2009 06:28

Mě vozí tarhoňu bratr ze Slovenska;-)Vždy jednou za půl roku doveze krabici a já se obdaruji potřebné.:-D Vím, že ji kupuje v Kauflandu.Na pytlíku je i český popis, tak by se na našem území měla dát koupit!!!Vím, že kolem V.Meziříčí se tarhoňa prodávala.

JanaDorazinova JanaDorazinova

7. 5. 2009 17:50

No, ale nemůžu poprosit o tarhoňu a doufat, že ji bude někdo ještě kupovat. To ty těstoviny, to jo, pořád jen ty tenké nudle a flíčky člověku už lezly na nervy, ale můžu si zajít i jinam, třeba do toho Orla. Je to o zvyku, kam člověk chodí nejčastěji nakupovat.

spagetka spagetka

7. 5. 2009 15:17

Je to fakt v zásobování, protože jsem se schválně dneska v Albertu dívala, jestli jsem nekecala a - nekecala ....;-)ptala jsem se i šéfové a pravda je, že oni mají povinný sortiment a pak tzv. nahlašovaný sortiment - když minimálně 2 lidi sháněj něco, co nemají, tak to na zkoušku objednají a pak měsíc hlídají, pokud jde na odbyt, zařadí do trvalého. Jo a sortiment obměňují, doplňují 1 do měsíce

JanaDorazinova JanaDorazinova

7. 5. 2009 12:27

Spagi, na obranu pipre ti musím zdělit, že chodíme do stejného Alberta a Jani, myslím, že jsem ji tam taky neviděla. Nikdo nám skrátka nevěří, že tady mají kulové. Psala jsem stížnost a manažerka mi volala, strašně se omlouvala a odůvodňovala to tím, že na takové věci není odbyt. Tady na Severomoravském kraji lidé nemají tolik peněz a mnohé věci se stávají téměř neprodejné. Na mou prosbu objednali aspoň různé druhy těstovin a mouky. Teď tady mají i špaldovou, ale nebyla.

maris maris

7. 5. 2009 11:04

pipre, nic si z toho nedělej, já jsem tarhoňu taky nikde neviděla a to můžu říct, že " prolézám " regály / ale asi špatně:-(:-)) /. Musím se kouknout líp, protože bych ji taky chtěla:-p

pipre pipre

7. 5. 2009 10:54

Spagetko, díky. Vůbec mne nenapadlo, že je u nás na trhu a protože jsem ji nesehnala tehdy ani na Slovensku, tak jsem to vzdala. Určitě jsem to přehlédla, možná i proto, že kupuji převážně své jiné oblíbené těstoviny a ostatní moc nezkoumám. Už se budu dívat pozorněji :-)

spagetka spagetka

6. 5. 2009 23:28

Pipre - tarhoňu mají v Albertu, Kauflandu,Tescu Intersparu - ale musíš se dobře dívat, je to mrňavý a aspoň tady na Jablonecku to ani nemají pořádně označené.Ale na sáčku to je - bývá to u těch drobných těstovin

pipre pipre

6. 5. 2009 22:57

Jídlo s tarhoňou jsem jedla v Bardejovských lázních několikrát po dobu léčení a v různých obměnách a jídla mi moc chutnala. Pátrala jsem po tom, kde bych ji mohla sehnat, bohužel se mi to nepodařilo. Na tomto jídle bych si určitě smlsla. Dávám bodík:-*:yes::yes:

lovie

6. 5. 2009 22:37

MMM, tarhoňa je můj miláček už od malička, připravovala se u maminky na Slovensku. Tvůj receptík budiž mi zdrojem inspirace hlavně pro rodinu, sama si ji přizpůsobím svým bezmasým návykům:) ...ale bodík spolu s díkem patří tobě;-)

spagetka spagetka

6. 5. 2009 21:49

Tarhoňu mě naučila používat moje kamarádka Maďarka a dělá z ní neskutečné věci, ne přímo toto, podobně znám, takže Jendo :-p:-p:yes::yes: a ukládám ;-)

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: tarhoňa těstoviny tarhona tarhoňa recepty tarhona recept maďarská tarhoňa robo chef tarhoňa po maďarsku robochef tarhoňa těstovinová rýže těstoviny tarhoňa recepty tarhoně tarhoně recept na tarhonu těstoviny tarhoně recepty tarhona recepty s tarhonou slovenské těstoviny tarhoňa koupit robochef recepty těstovina tarhoňa

Suroviny: těstoviny tarhoňa, slanina anglická, salám gothaj, cibule, sýr uzený, olej slunečnicový, sýr niva, vejce, mléko, libeček, sůl, pepř čtyř barev, zelí hlávkové, kopr, ocet balsamiko, cukr moučkový, olej olivový, mrkev, jablko, šťáva citronová

TopRecepty.cz

Zapečená tarhoňa

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/y82W