Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Australský bramborový chléb Damper

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

24. 8. 2016 15:35

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie11 938 kJ / 2 853 kcal
Bílkoviny104,31 g
Tuky46,70 g
Vláknina22,85 g
Cholesterol 194 mg
Sodík 5,21 g
Sůl14,84 g
Sacharidy492,49 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Damper byl vlastně stvořen pro to, aby byl jednoduchý. Vymysleli jej honáci, kteří cestovali v odlehlých oblastech Austrálie celé týdny a měsíce a k dispozici měli pouze základní příděly mouky, cukru, čaje a masa. A tak z dostupných surovin vykoumali něco dobrého, aby to maso nemuseli jíst samotné. Chléb pekli v popelu táborového ohně, kde jim celé pečení zabralo 30-40 minut, dokud chléb nezněl při poklepání dutě. Konzumovali jej pak s pečeným masem nebo se "zlatým sirupem" (sirup vznikající při výrobě cukru, melasa to nebude, internetové zdroje to spíš přirovnávají k medu). Tento chléb je také populární mezi domorodci, kteří jej pekli v popelu tamních požárů, které asi v Bushi nejsou nic neobvyklého. Později se rozšířil i mezi táborníky a nyní na něj narazíte i v australských pekárnách.

A pokud vám váš damper praskne, nelekejte se. K damperu to prostě patří...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Kata50

26. 8. 2016 13:15

Úžasný chlebík s údeným mäsom. Už nič k tomu netreba. My hovoríme , že iba prázdny žalúdok. :yes::-)

Ivace64 Ivace64

25. 8. 2016 21:45

chuchu: uvařené brambory dávám:-K

chuchu

25. 8. 2016 20:09

Vypadá to úžasně. Ty brambory jsou syrové nebo vařené?:yes:

medanek medanek

25. 8. 2016 19:35

Vypadá moc lákavě :-) :yes:

JanaDorazinova JanaDorazinova

25. 8. 2016 16:27

No, vypadá fakt krásně :-) i ta prasklina. Zajímavá poztnámka :-p;-)

mika59 mika59

24. 8. 2016 19:30

Zajímavé :yes:

Ivace64 Ivace64

24. 8. 2016 19:03

maris: já děkuji:-K

maris maris

24. 8. 2016 16:47

Dík, že jsi to upravila.

maris maris

24. 8. 2016 15:46

Ivo, nerozumím tomu - v bodě 1 píšeš " Vytvarujeme bochník asi 17 cm v průměru a přendáme jej na pomaštěný plech. " a v bodě 2 " Těsto dáme na plech s pečícím papírem do předem vyhřáté trouby ".
Proč nejdřív na vymazaný plech a potom zase přendat na plech s pečícím papírem ?:-O

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: bramborový chléb recept na chleba recept na domácí chleba bramborový chleba chléb damer bramborový chléb recept bramborový chleba recept damper sodu bramborové recepty recepty na chleba recept vyroba chlebu na ohni bramborovo kukuřičné bulky název australských bramborů křupavý chléb s chia semínky recept recepty křupavý chléb s chia semínky

Suroviny: mouka, prášek do pečiva, sůl, cukr, kmín drcený, máslo, brambory moučné, podmáslí, voda, maso uzené

TopRecepty.cz

Australský bramborový chléb Damper

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MV5m