Postup přípravy
Krok 1: Obě smetany vlijeme do mísy a zapneme ruční šlehač. Šleháme až získáváme pevnou šlehačku, ale nepřestáváme a šleháme dál, nechceme šlehačku, ale máslo. Pokračujeme ve šlehání až do chvíle, kdy zpozorujeme, že se šlehačková konzistence začíná v míse proměňovat a jednotná hmota se mění na maličké kousíčky - (viz foto) to již vzniká máslo.
Krok 2: Pokud se odděluje máslo a mléko - pak ještě chvíli šleháme a jakmile to v míse začne cákat, vypneme ruční šlehač. Je čas nasadit si rukavice. Přes cedník slijeme mléko do menší misky, vymačkáme z másla co nejvíce mléka a zatím necháme máslo na cedníku. Velkou mísu od másla propláchneme studenou vodou. Asi lžíci vody necháme v míse, máslo vložíme zpět z cedníku do mísy a ještě chvíli šleháme. Tekutinu, kterou jsme slili do misky můžeme použít k vaření atd., takže ji necháme v lednici.
Krok 3: Nyní šleháme již jen krátce, scedíme, máslo propláchneme studenou vodou, znovu šleháme, znovu přes cedník máslo propláchneme studenou vodou, mírně promáčkneme rukou, abychom dostali co nejvíce tekutiny z másla a aby máslo bylo čisté. Tento postup opakujeme zhruba 3x-4x, tak bychom již měli mít čisté máslo.
Krok 4: Nakonec máslo vytvarujeme do požadovaného tvaru a uložíme do máselničky a samozřejmě do lednice. Při výrobě domácího másla je velmi důležité dodržovat hygienu, takže vše musí být důkladně čisté.
Zveřejněno 10. 10. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí máslo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rlxB
Moje poznámka
Domácí máslo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rlxB
Nejnovější recepty
Kolečka s ořechovou nádivkou
Přidáno před 1 hodinou
Listový koláč s pudinkem a ovocem
Přidáno před 4 hodinami
Houbová sekaná vhodná pro diabetiky
Přidáno před 5 hodinami
Bezlepkový podmáslový langoš
Přidáno před 6 hodinami
Srnčí medailonky
Přidáno před 8 hodinami
Domácí trdelník pečený na papírových roličkách
Přidáno 2. 11. 2024 19:34
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
StarDance 2024: Food blogerka Chili Ta s Jakubem dnes dnes dotančili. „Byla to skvělá příležitost,“ prohlásila kuchařka
Pařížský salát podle ČSN: Retro recept nabízí větší kvalitu než obchody. Důležitý je výběr salámu i krájení
Vynálezce a diplomat Benjamin Franklin musel mít brambory a kukuřici. Zlobil se na manželku, když mu neposlala sud jablek
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zelňačka s klobásou
hurcik.pavel před 11 minutami
Vepřové plátky na pórku
Kody74 před 1 hodinou
Skořicovo-švestkový koláč
l.rehorka před 3 hodinami
Čočkový salát s vejci a cibulí
HankaR. před 5 hodinami
Jablečný perník s čokoládou
evik_svistik před 5 hodinami
Tvarohové taštičky plněné kousky jablek
Kamilana před 5 hodinami
Podmáslová zelňačka s houbami
Moanka před 5 hodinami
Pečené kuře
Kdyzjehlad před 6 hodinami
Vepřové na kmíně
Kdyzjehlad před 6 hodinami
Tématické fráze:
domácí máslo,
jak udělat domácí máslo,
domácí máslo ze šlehačky,
domácí máslo recept,
jak udělat máslo,
výroba másla ze šlehačky,
recept na domácí máslo,
výroba domácího másla,
máslo recept,
jak se dělá maslo,
recept na maslo,
jak vyrobit domácí máslo,
máslo ze šlehačky,
recept domaci maslo,
recept maslo,
výroba másla z mléka,
jak se dělá domácí máslo,
domácí výroba másla,
jak si udělat máslo,
jak udělat máslo ze šlehačky
Suroviny:
smetana 33%,
máslo,
mléko,
Komentáře (12)