Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gravče na tavče (balkánske zapečené fazole)

Gravče na tavče je tradiční makedonský pokrm, který je však známý po celém Balkáně. Jde o vařené bílé fazole, které se smíchají se směsí cibule, česneku, bylinek a koření a zapečou v troubě. Podáváme jako hlavní jídlo s čerstvým chlebem.

Hodnocení receptu je 4,9 (15×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 120 min bez doby namáčení fazolí

140 min (20 min příprava + 120 min tepelná úprava, bez doby namáčení fazolí)

13. 2. 2017 14:05

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie9 384 kJ / 2 243 kcal
Bílkoviny118,85 g
Tuky54,46 g
Vláknina102,81 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 38 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy272,05 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Gravče na tavče sa považuje za macedónske tradičné jedlo, pozná ho však asi celý Balkán. Cez víkend som sa zúčastnila rodinnej oslavy v rodine, ktorá má balkánske korene. Podávala sa aj táto fazuľa, ktorá mi veľmi chutila.

Príprava jedla sa môže krajovo líšiť - niekde sa pridáva mrkva, alebo paprika a paradajky, alebo klobása. Pridávam verziu, ako to pripravuje pani domáca. Ona používa aj Vegetu, preto ju uvádzam. Samozrejme, odporcovia Vegety ju tam nedajú.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

magdalenka magdalenka

13. 5. 2022 12:33

Ivana64: u nás je veľmi obľúbené tiež...

Ivana64

13. 5. 2022 10:13

Jednoduché a moc dobré, takže je zařazeno do našeho toplistu. :-*

magdalenka magdalenka

9. 1. 2019 10:07

Zdenka1: teší ma, že chutilo. Je to jednoduché a pritom výborné jedlo, robím často na rodinné oslavy, spravím deň dopredu.

Zdenka1

9. 1. 2019 09:49

Magdalenko, musím Ti poděkovat za výborný recept:yes:. Neměla jsem paprikovou pastu, tak jsem použila domácí harisu. Maso /kotletu/ jsem opekla na cibulce a schovala pod fazole, kde krásně zkřehlo. Všem doma chutnalo<3 tak zařadím do jídelníčku častěji:yes::-K

magdalenka magdalenka

1. 10. 2017 09:14

popoluska340: :yes:

popoluska340 popoluska340

1. 10. 2017 09:06

magdalenka: aj ja tak varim vecsie mnozstvo a zamrazim,aj cicer mam tak nabalickovany:yes::yes:

magdalenka magdalenka

1. 10. 2017 08:58

popoluska340: Ja vždy varím väčšie množstvo fazule, časť len uvarenej fazule (aj s trochou tekutiny) bez zapečenia zamrazím. keď mám málo času, vytiahnem a akoby sm našla, zapečiem.
Ja mám s týmto jedlom vždy úspech, ak je nejaká oslava u nás, návšteva...posledne som k tomu uvarila údenú krkovičku a klobásu. A všetko uvarím deň dopredu.nemusím sa naháňať.

popoluska340 popoluska340

1. 10. 2017 08:26

magdalenka: Mam este uvarene na zajtra,aj som do krabicky dala,a zamrazila.Zoberiem otcovi na kostovku,ze ake dobre jedlo som spravila z jeho fazule,ako inspiraciu.Oni len z fazule polievku varia,a takto nevedia,o co prichadzaju.Aj si to viem predstavit z kvasakmi jest,urcite vyskusam.:yes::yes::yes:

magdalenka magdalenka

1. 10. 2017 08:22

popoluska340: Po ránu mám hneď lepšiu náladu...som rada, že si realizovala môj recept, aspoň niekomu chutilo...:-K

popoluska340 popoluska340

30. 9. 2017 22:13

Dneska som robila na obed znovu tuto fazulu,ale dala som farebnu,a bolo to vyborne.Mam od otca,novu urodu,tak som musela vyskusat,a nesklamala ma.:-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes::yes:

magdalenka magdalenka

16. 2. 2017 09:49

Nadia22: vďaka za milé slová...aj ja mám rada jednoduché veci. Aj v živote aj v jedlách.;-)

Nadia22 Nadia22

16. 2. 2017 02:03

V jednoduchosti je krasa (neboli chut):-K. Dala jsem bodik:yes: a rcept skoncil v oblibenych. Myslim, ze cerstvy nasekany kopr by to taktez nezkazil.

magdalenka magdalenka

14. 2. 2017 16:58

popoluska340: ak máš rada jednoduché neprešpekulované jedlá, nebudeš ľutovať.

magdalenka magdalenka

14. 2. 2017 16:56

rozmarynaH, maris - bude mi potešením, ak vyskúšate, verím že neoľutujete.. . Je to jednoduché, sýte jedlo. Oplatí sa z väčšej dávky, ja som robila len z pol kila a raz dva to bolo preč.

popoluska340 popoluska340

14. 2. 2017 16:54

Fazulu na panvici,som este nejedla,ukladam na vyskusanie.

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: fazole recept balkanske fazole tavče bravče fazula recepty zapečené fazole bravce tavče gravče-tavče fazole krajovo grafce tafce tafče grafče fazule-recept zapečené fazole recept tafce dravce recept grafce na tafce trvčegravče gravce bravce fazole grafče recept balkánské tradiční top recepty fazule na cibulce

Suroviny: fazole, bobkový list, olej, cibule, česnek, libeček, sůl, pepř mletý, pasta papriková, paprika sušená sladká, koření polévkové

TopRecepty.cz

Gravče na tavče (balkánske zapečené fazole)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XB9A