Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maďarský guláš (v tlakovém hrnci)

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

16. 2. 2018 00:11

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie3 620 kJ / 865 kcal
Bílkoviny5,76 g
Tuky76,49 g
Vláknina11,00 g
Cholesterol 68 mg
Sodík 3,22 g
Sůl8,00 g
Sacharidy35,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Přílohou je nejlepší dobrý chléb s křupavou kůrkou. Kdo rád omáčku, může ke konci zavařit střídku chleba, aby omáčka byla hustější a podávat tak s knedlíkem, haluškami nebo těstovinami.

Vím, že je tu několik maďarských gulášů, ale tento recept je v mnohém jiný :) Inspirovala jsem se na kořeni.cz :)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

clupmi clupmi

6. 3. 2018 18:18

Lenunka: Mám takovou zkušenost, že "maso ze staré krávy" je i při atmosférickém vaření pořád tvrdé a tvrdé, až najednou hop a je akorát. <3

Dajda Dajda

19. 2. 2018 09:30

casino: Čas to chce, ale když mám dobrý hrnec nebo kastról, neznamená to, že stojím 3 hodiny u plotny a míchám a míchám a ...... ;-(

Lenunka, be.amenity: Právě že ta stará kráva skončí někdy v provázkovitém stavu, což se mi při pomalém, ale je fakt, že taky zdlouhavém dušení nikdy nestalo. Nicméně chápu, že každý hájí to své oblíbené, a že ten, kdo se guláš teprve vařit učí, si musí najít to své taky. A je úplně jedno, komu dá za pravdu: hlavně že mu bude chutnat! ;-)

casino casino

18. 2. 2018 23:27

be.amenity: Lenunka:
No, jen jsem zapomněl dodat:
Guláš vařím den dopředu :-):yes:

Lenunka Lenunka

18. 2. 2018 21:58

be.amenity: :-Knení zač

be.amenity be.amenity

18. 2. 2018 21:53

Lenunka: Děkuji za výstižný komentář :-K

Lenunka Lenunka

18. 2. 2018 20:47

casino: musím se přiznat, že ač se s gulášem až tak nešmajchluju :-), tak přesto si užívám jeho přípravu podobně, a užívám i vynález páně Papina. Základ na gulášek dělám v papinově hrníčku normálně jako v každém jiném hrnci, pak přidám maso, počkám až pustí šťávu, zaliju jen aby bylo potopené a vařím 20-25 min. Pak vypnu zdroj tepla, nechám hrnec odfouknout, otevřu a zkontroluju tuhost masa, pokud je ještě "žvejkavé", doliju trochu vody a dám vařit na dalších 10 - 15 min. Díky Papinově vynálezu tak minimalizuji "syndrom staré krávy" - to, že maso bude tvrdé např. po třech hodinách vaření. Pak už v otevřeném hrnci pokračuji v přípravě guláše klasicky....ono se to většinou vydusí až na tu šťávu, takže by to jeden snědl už tak, ale přesto pokračuji v domazlovací akci, aby taky zbylo i na ostatní členy rodiny něco. Jinak, provázkové maso z kližky nevznikne nikdy, naopak, dá se "krájet lžící" a ty klihovatiny omáčku povznesou tak, že v ní "stojí lžíce":-) a dodají jí nevídaný rozměr - na guláš by se jiné maso používat nemělo.

be.amenity be.amenity

17. 2. 2018 22:27

casino: Děkuji za poeticky pojatý názor, ale takto se s gulášem nebudu mazlit ani v důchodu:-p

be.amenity be.amenity

17. 2. 2018 22:23

Dajda: “Provázkové” maso z papiňáku rozhodbě nebylo, naopak, po 30 min. vaření bylo krásně šťavnaté a jen se rozplívalo, jako dortík, na jazyku:-8 Nicméně vím, že několikahodinová příprava guláše má bez pochyby také skvělý výsledek ;-)

casino casino

17. 2. 2018 13:03

Ke guláši mám takřka intimní vztah: už předehra na kuchyňské lince mi přináší jakés takés uspokojení a když ho pak hodiny opečovávám a laskám se s ním a mazlím na plotně, tak než chuťově vyvrcholí, jest mi potěšením ho ochutnávat a olizovat ho...:-D:-D:-D
No, "ďáblovy vynálezy" máme dva... Používám je akorát když starosta hlásá, že nepoteče voda 8-( To je pak naplním, že aby bylo z čeho vařit. Nevím tedy jaký je chuťově guláš z nádoby páně Papina, leč dovolím si pochybovat, že maso ze skotu nakrájené na KOSTKY si udrží šťávu, vaří-li se déle než cca patnáct minut. Nevylučuji, že zvýšený tlak může hrát roli, ale guláš dělá gulášem především šťáva. Maso je do jisté míry druhořadé (viz hafo gulášů z kdečeho, např. i z hlívy), ale kližka se používá (vedle kdysi relativní láce) především z důvodu vysokého obsahu glutinu, který aby se z masa vyvařil a z vodové šťávy udělal hodnotnou gulášovou šťávu, TAK TO CHCE ČAS:-! Ba co dím: chce to hafo času, že :-)
OT
Maso sice také čistím, ale posléze i nepoživatelné odřezky vařím společně s masem a až před podáváním z guláše odstraním:yes:

Dajda Dajda

16. 2. 2018 22:49

be.amenity: rihana: Tlakáč sice vlastním, ale maso na guláš raději "trápím" dlouhými hodinami pomalého dušení. Je měkounké a šťavnaté, nemám totiž ráda provázkové maso z papiňáku. V něm vařím především luštěniny a třeba koleno nebo jazyky. Ale to je věc vkusu.:-8

be.amenity be.amenity

16. 2. 2018 21:51

rihana: Přesně má řeč;-) Děkuji :-) Navíc vše z tlakáče následně vrátím zpět do hrnce, ve kterém se základ připravil a v něm guláš doupravím k dokonalosti, neboť tlakáč už svou skvělou práci odvedl (maso se totiž nemusí trápit dlouhými hodinami vaření a zachová si tak svou šťavnatost a chuť během krátké doby tepelné úpravy), nedám na něj dopustit:-*:-D

rihana

16. 2. 2018 21:16

Každý guláš dělám v tlakáči, je to hned a taky maso přendávám. Lépe se to osmaží a jeden kastrol navíc mi nevadí. Příště vyzkouším s těmi rajčaty a paprikami.

tejaja tejaja

16. 2. 2018 10:51

be.amenity: ;-) Ďakujem. Napíšem ti sz, tu nech sú komentáre k receptu. Myslím, že teraz si to napísala lepšie. :yes:;-)

be.amenity be.amenity

16. 2. 2018 10:17

tejaja: Ano, už jsem to opravila ;-) A opravdu moc děkuji za poznatek zkušené kuchařky jako jsi Ty:-K Neboť muž vždy nedočkavostí páru postupně upouštěl:-D Po Tvé radě, už si na hrnec nenechám sáhnout, dokud nevychladne ;-):yes: Díky za radu:-K A ještě mě zajímá Tvé dokončení ale... ? Ráda se přiučím ;-)

tejaja tejaja

16. 2. 2018 10:08

be.amenity: no, nech je to tak, ale...;-)

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: hovězí guláš v tlakovém hrnci guláš v tlakovém hrnci hovězí guláš v papinaku hovězí guláš v v tlakovém hrnci guláš v papináku guláš z kližky v papiňáku maďarský guláš v papiňáku maďarský guláš z kližky madarsky gulas v pomalém hrnci tlakovy hrnec guláš příprava guláše v tlakovém hrnci hovězí guláš z papiňáku papinuv hrnec recepty připrava guláš recept gulas v papinaku gulas z tlakového hrnca hovězí guláš z tlakového hrnce gulas v tlakovom hrnci gulas tlakový hrnec gulas z tlakový hrnec

Suroviny: kližka hovězí, cibule, sádlo, paprika sušená sladká, paprika sušená uzená, paprika čerstvá zelená, kapie červená, sůl, cukr třtinový, omáčka worcesterová

TopRecepty.cz

Maďarský guláš (v tlakovém hrnci)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mmo9