Jablečný závin s chutí čokolády

Suroviny

Klasické kynuté těsto:
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
špetka soli
60 g cukru krupice
60 ml oleje
1 vejce
1 kostka droždí
250 ml vlažného mléka
na ochucení jsem přidala lžičku skořice
Náplň:
500 g nastrouhaných jablek (nemusíme loupat)
100 g skořicového cukru (100 g cukru jsem promíchala s 1/2 kl lžičky skořice)
2 čokoládové pudinkové prášky
1 rozšlehané vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Těsto buď smícháme v míse - nejprve vše sypké, pak vlažné mléko + droždí, nechat 5 min. vzkypět, přidat zbytek a vypracovat těsto nebo jako já, použijeme domácí pekárnu. Necháme asi hodinu vykynout.

  2. Zatím, co těsto kyne, připravíme náplň - nastrouháme jablka a smícháme se zbytkem ingrediencí.

  3. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny, z každé vyválíme plát, který potřeme polovinou náplně. Svineme a přeneseme na plech s pečícím papírem. Necháme ještě asi 15 min. kynout - mezitím rozehřejeme troubu.

  4. Záviny potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 180°asi 30 min. - zkoušíme špejlí. Krájíme až vychladlé.

Poznámka od kuchařky

Hledala jsem o víkendu recept na něco z jablek, máme jich opravdu hodně a klasický štrúdl už rodina nechtěla. Recepty na kynuté jablečné záviny už tady jsou a na koláče s pudinkem taky, ale nic nebylo úplně to, co jsem hledala, tak jsem dala dohromady jednoduché kynuté těsto, jablka se skořicí a pudinkem s příchutí čokolády, zamotala, chutnalo to dobře - hlavně dneska, když se závin rozležel, tak si dovoluji přidat, třeba to někoho inspiruje, minimálně taky k experimentování :-)

Do náplně můžeme přidat rozinky, ale moje děti je nemají rády, tak nedávám.

Komentáře k receptu Jablečný závin s chutí čokolády

Tématické fráze: jablečný závin štrůdl s čokoládou čokoládový závin jablečný závin s čokoládou recept na jablečny závin strudl čokoládou čokoládový strudl strudl čokoláda závin s čokoládou a s jablky tvarohový závin s jablky a čokoláda jednoduché těsto na jablečný závin čokoládový závin z kynutého těsta jablečný závin recept recepty jablečných závinů