Pelhřimovský řízek
Suroviny pro 1
1
4
Nutriční hodnoty
Energie | 1 428 kJ / 341 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 14,67 g |
Tuky | 7,87 g |
Vláknina | 7,46 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 119 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 47,40 g |
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
19. 12. 2022 09:44
recept i foto se mi líbí ať si to každý vaří posvém
20. 1. 2019 20:39
ja106b: Já děkuji za vyzkoušení, pochvalu a hezkou fotku.
20. 1. 2019 14:49
zizala děkuji za recept, dovolila jsem si přidat fotku.....bylo to labúžo
14. 1. 2019 20:19
recepty73: Recept není dogma. Gastonomickou rešerši jsem nedělala, uvařila jsem, jak znám recept já.
14. 1. 2019 19:50
...jediný pelhřimovský řízek na netu s přidáním piva je pouze tento, pokud jsem dobře koukal (a to nezaručuji) ...jinak je všude v bramboráku na "pelhřimovák" přidáváno mléko ...pivo? ...proč ne, pivo v kuchyni používám rád ...ale spíš bych ho aplikoval po konzumaci řízku
...u nás kuchař ještě plátky masa potíral rozetřeným česnekem, pro správný šmrnc ...a pro pozdější lepší tržby
...jinak recept, je u nás známý taky pod názvem ONDRÁŠ, ale nedělal jsem ho léta, protože řízky a bramboráky se u nás sní okamžitě, zato dohromady to už skoro nikdo nechce, pouze se slabším plátkem uzeného masa, klobásy..., místo jakéhokoliv syrového masa..., ale to už je jen o naší rozmlsanosti
...u nás kuchař ještě plátky masa potíral rozetřeným česnekem, pro správný šmrnc ...a pro pozdější lepší tržby
...jinak recept, je u nás známý taky pod názvem ONDRÁŠ, ale nedělal jsem ho léta, protože řízky a bramboráky se u nás sní okamžitě, zato dohromady to už skoro nikdo nechce, pouze se slabším plátkem uzeného masa, klobásy..., místo jakéhokoliv syrového masa..., ale to už je jen o naší rozmlsanosti
14. 1. 2019 19:25
Tak jsem se v tom trošku povrtala a vypadá to tak, že někdo přidá pivo někdo mléko někdo hladkou mouku, někdo polohrubou , ale nikdo nastrouhanou cibulku a skoro nikdo kmín. Černohorský jsou brambora,kmín,česnek,majorán ,cibulka, pepř, sůl,vajíčko a polohrubá mouka. Já ještě obalím řízeček trošičku v hladké mouce /popráším/ aby tam to těsto líp drželo a pomalinku smažím.
14. 1. 2019 19:22
zizala: u nás je to asi jako u Casinů, z obojího masa říkáme Ondráš - jen to vepřové dotenka rozklepu. A ta vychytávka s pivem v bramboráku, tu si budu snad pamatovat - nojo, u nás na Vysočině, tam se vaří ....
14. 1. 2019 19:16
Hezká debata. U nás na Vysočině (právě kolem Pelhřimova) se brambory pěstují opravdu hodně. Tento řízek (původně možná z kýty) je u nás známý už někdy ze 70.-80.let, pokud se pamatuju. Už tehdy se v hospodách u nás dělal. Ale nevylučuju, že ho někdo někde jinde nevynalezl dřív .
Do bramborákového těsta se u nás pivo dává, někdy zkuste, bramboráky jsou s ním moc dobré a o hodně křupavější.
hosta: Mám dojem, že Ondráš se původně dělal z kuřecího masa.
jan.alois: Když uděláte opravdu tenké plátky z karé, tak se prosmaží bez problémů. Na polousmažených plátcích mastných od tuku asi těsto špatně drží.
Do bramborákového těsta se u nás pivo dává, někdy zkuste, bramboráky jsou s ním moc dobré a o hodně křupavější.
hosta: Mám dojem, že Ondráš se původně dělal z kuřecího masa.
jan.alois: Když uděláte opravdu tenké plátky z karé, tak se prosmaží bez problémů. Na polousmažených plátcích mastných od tuku asi těsto špatně drží.
14. 1. 2019 19:08
tejaja: hosta:
U nás je to ONDRÁŠ
cecilka:
Reagoval jsem (asi nesrozumitelně) na jan.alois: "napřed plátky masa zprudka o restovat" (nemyslím ten nepravopis Chápu to tak, že maso PŘED obklíčením bramborákem NAPŘED zprudka orestuje
No, třeba to myslel jinak...
edit:
hosta: Jj, ale muší to bejt POUTNÍK
U nás je to ONDRÁŠ
cecilka:
Reagoval jsem (asi nesrozumitelně) na jan.alois: "napřed plátky masa zprudka o restovat" (nemyslím ten nepravopis Chápu to tak, že maso PŘED obklíčením bramborákem NAPŘED zprudka orestuje
No, třeba to myslel jinak...
edit:
hosta: Jj, ale muší to bejt POUTNÍK
14. 1. 2019 19:08
Veronika.Hrozna: aháá - ano, tady v tomto báječném receptu od Jarky se píše o pivě - v ostatních komentářích, které se k názvu hlásí, zmiňováno není
14. 1. 2019 18:55
tejaja: Nevím jestli se do toho dává ovšem pivo! Že se k tomu pije pivo, tak to jo, zalít černohorský colou, by mohlo být i život ohrožující!
14. 1. 2019 18:27
A je nějaký rozdíl mezi tímto řízkem a Ondrášem? Nemyslím přímo z tohoto receptu - ale řízkem v bramboráku, o kterém jako o Pelhřimovském či Černohorském píšete?
14. 1. 2019 18:24
casino: Mäso nie je pražené v bramboráku=zemiakovej placke, už hotovej. A ak to chcete vedieť od A po Zet, tak stačí očistiť zemiaky-surové, nastrúhať, pridať múku, obaliť mäso a pomaly vyprážať. A aby som bola presná, tak zemiaky treba postrúhať na stredne veľkých slzičkách - tak to robím ja a pridať polohrubú múku+korenie, pretlačený cesnak, majoránku podľa chuti a soľ. Rezne, nakrájané na primeranú hrúbku, obaliť v cestíčku a.... a potom už hádam viete, čo s tým, aby neostali surové. Tie rezne. No a na vylepšenie odporúčam hotovú váru posypať strúhaným syrom a podávať s opekanými zemiakmi. A pokiaľ ide o názov, či už Pelhřimovské alebo Čiernohorské, to snáď nie je podstatné, hlavne že chutia aj Eskimákom.
14. 1. 2019 16:48
casino: U nás sa rezňu v zemiakovom ceste hovorí černohorský rezeň.
14. 1. 2019 16:34
jan.alois:
No, tak to by mě fakt zajímalo jak to celé, od A do Z, děláte
(doposud jsem ani jen netušil, že vepř smažený v bramboráku je Pelhřimovský řízek)
No, tak to by mě fakt zajímalo jak to celé, od A do Z, děláte
(doposud jsem ani jen netušil, že vepř smažený v bramboráku je Pelhřimovský řízek)
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramborový bochníček
Přidáno před 29 minutami
Křupavý hermelín
Přidáno před 48 minutami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 1 hodinou
Fit salát
Přidáno před 13 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 17 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 23 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Jablečné muffinky s Margot čokoládou
Vitek2015 uvařila před 1 hodinou
Mug cake z ovesných vloček
Eviip uvařila před 2 hodinami
Kuřecí stehna pečená na houbové tarhoni v jednom pekáčku
Mirca1108 uvařila před 3 hodinami
Špekáčky - kečupáci
lenkavozihnojova uvařila před 4 hodinami
Frgálová buchta
lenkavozihnojova uvařila před 4 hodinami
Falešná "škvarková" pomazánka z pohanky
Fitulka uvařila před 10 hodinami
Brokolicová polévka
Tonja uvařil před 10 hodinami
Inspirace + zdobení jinak I.
Fitulka uvařila před 10 hodinami
Utopenci - Marcela
Fitulka uvařila před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Povidlové šátečky bez kynutí: Křehoučké a na jazyku se rozplývající pečivo je rychlé, snadné a božsky chutná
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Banánové minikoblihy jen ze dvou ingrediencí: Do deseti minut máte na stole vynikající sladké dobroty
Další recepty
Tématické fráze: řízek plřimovsky řízek recept rizky na pivě řízky na pivu řízek na pivě řizek na pivo pelhřimovský kuřecí řízek pelhřimovský řízek s kuřecího masa proc se dava do vajec na smazeni pivo pelhřimovský pivo pelhřimovák řízek s bramborakem vepřové plátky na pivu řízky v světlém pivě top recepty řízky napivu jak obalit řízky aby byli lepší rizek s pivem a bramborakem pelhřimovksý řízek recept vysočina jako řizek
Suroviny: maso vepřové, brambory, česnek, pivo světlé, vejce, pepř, majoránka, kmín drcený, mouka hladká, olej
Pelhřimovský řízek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YPzY
18 názorů