Kjuflety - Bulharsko
Suroviny
Porce: 4 - 5
Nutriční hodnoty
Energie | 3 776 kJ / 902 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 119,91 g |
Tuky | 24,38 g |
Vláknina | 11,50 g |
Cholesterol | 459 mg |
Sodík | 392 mg |
Sůl | 0,71 g |
Sacharidy | 46,30 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Zdroj: Novinový výstřižek - 60. léta – upraveno.
Recept je na internetu v několika jiných kuchařkách, ale tady jsem ho nenašla, tak vkládám, protože receptů z mletého vepřového není nikdy dost.
Do masa je prý v Bulharsku zvykem dávat drobně pokrájenou cibuli a přidat nějaké bulharské koření, např. čubricu nebo římský kmín (známý i pod názvem kimion či kumin) - Tuto zajímavou informaci přidávám na základě komentáře od bofinka, které tímto děkuji.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
29. 4. 2019 13:32
bofinka, Eja57, JanaDorazinová: děvčata, tak jsem to připsala do poznámky pod receptem, aby si případné zájemkyně a zájemci o recept mohli dochutit kuflety - kjuftety podle své chuti. S kořením čubrica bude jídlo zcela určitě pikantnější. Zdravím vás všechny.
28. 4. 2019 22:24
bofinka: Je poznat, že máš znalosti o bulharské kuchyni, buď tam žiješ, nebo tam máš příbuzné, no prostě že k bulharské gastronomii máš blízko. Ale víš, já můžu čerpat jen z místních zdrojů. A tak jsem pročetla teď večer celou řadu receptů, no a v češtině s jednou vyjímkou (kjuftěty) jsem našla recepty jen na KJUFLETY. Považuji to tedy za český výraz pro bulharské KJUFTETY. To je časté, že si nějaký jazyk udělá svůj název pro nějaký zahraniční pokrm. Víc mne ale zarazila tvoje poznámka, že tam nepatří ty brambory. Já jsem fakt pročetla celou řadu receptů (jeden i slovenský) a ty syrové strouhané brambory tam jsou všude, ve všech receptech. No a cibule - v tomto mém receptu se dává pod masové šištičky (to se snažím vyhnout názvu kjuflety nebo kjuftety), v jiných se osmahnutá dává na maso a v jiných se pokrájená vmíchává do masa. . No co s tím? Já bych to dnes asi udělala tak, aby se "vlk nažral a koza zůstala celá" a dala bych cibuli do masa i pod maso, cibule není nikdy dost. Abych pravdu řekla, bylo mi samotné divné, že se do masa nedává posekaná cibule, ale nikdy mně nenapadlo jí tam zkusit dát. Ale nejvíc vděčná jsem za ty poznámky o koření. Napíšu to zítra do poznámky k receptu a o té cibuli taky. Dík za ochotu podělit se s námi o své zkušenosti! Zdravím a přeji hezký den.
28. 4. 2019 21:36
Eja57: mi tam taky moc chutnalo, ale jak píšeš, je třeba vědět, kam jít. Když jsem v tom vedru viděla na stolech tatarky a majonézy v platech, měla jsem dost. Ale našli jsme tam hospůdku s českým kuchařem. To byla jiná
28. 4. 2019 19:24
bofinka: děkuji, já jsem věděla, že se tady někdo fundovaný najde...
Bulharská kuchyně nemá úplně dobrou pověst, ale mi tam vždycky moc chutnalo - jen to chce chodit tam, kam chodí domorodci
Bulharská kuchyně nemá úplně dobrou pověst, ale mi tam vždycky moc chutnalo - jen to chce chodit tam, kam chodí domorodci
28. 4. 2019 18:47
Eja57: Presne tak, v bulharstine jsou to кюфтета, tkz. s T - kjuftety
Mezi tradiční masové bulharské speciality patří bulharská „kebapčeta“ a bulharské „kjuftety“.
Kebapčeta jsou masové válečky, které se opékají na grilu. Pripravuji se ze směsi masa
skopového, vepřového nebo hovězího. Z těchto uvedených směsí masa se vyrábějí i
kjuftety, což jsou v podstatě masové placky, které se podobají karbanátkům a opékají se
taktéž na grilu.
Opekaji se tedy i na panvi - na oleji, pak se vkladaji do rajcatove omacky. V tomto receptu chybi zasadni vec a to je cibule, ktera se pridava do mleteho masa a naopak mi tam nejak "nepatri" strouhane brambory, osobne jsem se nikdy nesetkala. To ovsem neznamena, ze tam nebudou dobre. Do masa se dava tez ruzne koreni, jako rimsky kmin (kimion), cubrica, cerny pepr.
Mezi tradiční masové bulharské speciality patří bulharská „kebapčeta“ a bulharské „kjuftety“.
Kebapčeta jsou masové válečky, které se opékají na grilu. Pripravuji se ze směsi masa
skopového, vepřového nebo hovězího. Z těchto uvedených směsí masa se vyrábějí i
kjuftety, což jsou v podstatě masové placky, které se podobají karbanátkům a opékají se
taktéž na grilu.
Opekaji se tedy i na panvi - na oleji, pak se vkladaji do rajcatove omacky. V tomto receptu chybi zasadni vec a to je cibule, ktera se pridava do mleteho masa a naopak mi tam nejak "nepatri" strouhane brambory, osobne jsem se nikdy nesetkala. To ovsem neznamena, ze tam nebudou dobre. Do masa se dava tez ruzne koreni, jako rimsky kmin (kimion), cubrica, cerny pepr.
28. 4. 2019 16:46
MamlajdaD: Jsem ráda, že to nebereš, že jsem protivná...
Sama jsem zvědavá jestli to někdo fundovaný upřesní - Bulhaři tam mají stopro buď L nebo T... tipuji to T, ale ...
Sama jsem zvědavá jestli to někdo fundovaný upřesní - Bulhaři tam mají stopro buď L nebo T... tipuji to T, ale ...
28. 4. 2019 16:34
Eja 57: Dík za zajímavý komentář. Nikdy jsem bohužel nebyla v Bulharsku. A posoudit, který název je správný nedokážu. Ale všimla jsem si, že na netu u různých receptů je to psáno většinou jako KjufLety, ale setkala jsem se tam i s názvem KjufTĚty. To vlastně jen jedenkrát. Bylo to na: recepty.vareni.cz/bulharska-kjufteta/ a jsou u toho dva zajímavé komentíky, které tento recept tedy nechválí, ale podstatné je, že jeden z komentů psala rodilá Bulharka, a ta i ta druhá přispěvatelka používají slovo kufteta s T uprostřed (a bez háčku nad E). Takže je to název správný nebo možná jsou správné oba názvy a jde jen o obměnu názvu v určité oblasti (krajový název). Fakt nevím, ale tyto další recepty jsem navšívila jen jako zajímavost včera, tedy až tři dny po vložení receptu. Já jsem napsala název podle zdroje, odkud jsem čerpala a ani mne nenapadlo, že by to mohlo být jinak. Prostě jak jsem "koupila", tak "prodávám". No třeba se nám někdo fundovaný ozve a řekne nám, jak to vlastně je. Zdravím a přeji hezký den
28. 4. 2019 15:46
Recept pěkný, fotka s odpuštěním " k sežrání"
Ale od začátku mi tam nesedí to L...kufLety....na českých webech o jídle je to tak půl napůl - kufLety x kufTety....ale když jsem vyrazila za hranice i na nějaké bulharské stránky tak kufTety... jako kofTa...
Nechci vůbec prudit, ale zajímá mě to - jsou to stejná jídla? asi určitě ano... je tu na TOPkách někdo, kdo se v bulharské kuchyni vyzná? Byla jsem v Bulharsku asi 8x, ale už je to dlouho ale to L mi prostě trhá uši...
Ale od začátku mi tam nesedí to L...kufLety....na českých webech o jídle je to tak půl napůl - kufLety x kufTety....ale když jsem vyrazila za hranice i na nějaké bulharské stránky tak kufTety... jako kofTa...
Nechci vůbec prudit, ale zajímá mě to - jsou to stejná jídla? asi určitě ano... je tu na TOPkách někdo, kdo se v bulharské kuchyni vyzná? Byla jsem v Bulharsku asi 8x, ale už je to dlouho ale to L mi prostě trhá uši...
28. 4. 2019 12:29
Jana Dorazinová: Dík za povzbuzení!!!
28. 4. 2019 12:20
MamlajdaD: Je mi ctí . Taky jsem se učila s foťákem a vkládáním fotek.. Chudáci moje děti tehdy
28. 4. 2019 12:16
Jana Dorazinová: Mám velkou radost z toho, že ti to chutnalo i té fotografie!!!Ta je moc pěkná, díky!!. Ty úpravy určitě byly přínosné, já to často taky dělám, že si nějaký recept trochu upravím. Fotit můžu jen mobilem, ale nevím, jak to vložit. Musím počkat, až někdy přijede ke mně vnučka a ukáže mi to. Některá jídla mám nafocená, tak je pak dodatečně přidám k receptům. (Ale u tohoto receptu jsem se tajně v duchu modlila, abys sem ten obrázek dala Takže ještě jednou dík, jak za vyzkoušení, tak za tu pěknou fotku!
28. 4. 2019 11:52
MamlajdaD: Musím říct, že mi to moc chutnalo. Zase jsem to udělala tak trochu po svém. Bulharská kuchyně je moje oblíbená a spojuji si ji s něčím pikantním. Přidala jsem proto trochu sladké čili omáčky, asi tak lžíci. Pak pár kapek sojovky a do masa jsem dala sušený česnek. Velmi jemná chuť mletého masa mi jakoby připomínala, ale vzdáleně jitrnici . Takže přidávám foto a moc děkuji za skvělý recept. Byla by škoda, kdyby byl bez fotografie. Je známo, že recepty bez fota moc netáhnou
28. 4. 2019 11:05
Jana Dorazinová: Jsi šikovná, určitě se ti povedou! Přeju, aby hlavně chutnaly! Dobrou chuť!
28. 4. 2019 10:19
MamlajdaD: dík za důvěru už je to v troubě, snad snad to bude držet pokupě
28. 4. 2019 00:29
Určitě nejseš žádné béčko, patříš na přední místo mezi topkovou elitu a máš fakt prima recepty, pár jsem jich dělala už i dřív, než jsem se sem do topek přihlásila. A "množstevní" problémy při vaření mám taky, už jsem sama několik let, tak to znám. Ale když ony některé věci nejdou v úplně malém množství uvařit, to by pak taky třeba nebylo k jídlu, třeba guláš nebo svíčková. A někdy moc malé množství zase lze uvařit, ale člověk toho chce mít trochu víc, např. dobrý řízeček? Není to legrace? Však my si poradíme, že? Tak máš na vybranou z více receptů, můžeš improvizovat, třeba se ti bude zdát některý z těch receptů vhodnější. . Děkuji, zdravím a přeji hezký den!
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 5 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 14 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 17 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 20 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 23 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Gnocchi zapečené s kuřecím masem
Ajkad uvařila před 26 sekundami
Švestkové knedlíky
Brumaire uvařila před 50 minutami
Šťavnaté karbanátky se sýrem
rituals uvařila před 1 hodinou
Nádivka velikonoční
Napipi76 uvařila před 1 hodinou
Uzená krkovice pečená na zelí s bramborami
LuciePa uvařila před 1 hodinou
Brokolice zapečená s oříšky a směsí sýrů
martinslovak uvařila před 2 hodinami
Domácí noky s kuřecím masem a špenátem na smetaně
Panova uvařila před 2 hodinami
Špenátové palačinky
Macek13 uvařila před 2 hodinami
Velikonoční beránek
Axaaxa2005 uvařila před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Velký rozinkový manuál: Cukrář Josef Maršálek radí, kolik jich přidat do mazance a kdy přesně vmíchat rozinky do těsta
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Deset kroků k dokonalé velikonoční nádivce: Správnou chuť dá tučnější uzené, pečivo je lepší opečené a vejce se nepřidávají celá
Další recepty
Tématické fráze: bulharskákjufleta bulharské kjuftety mleté hovězí maso - bulharské recepty bulharko recepty kjufteta bulharská specialita z mletého masa bulharská kjufteta mlété maso bulharsko
Suroviny: maso vepřové, brambory, vejce, žemle, žemle, sůl, pepř, petrželka zelená, rajče, cibule, cibule
Kjuflety - Bulharsko
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VGko
21 názorů