Zásmažka - Jíška
Některé zdejší recepty jsou stavební kameny pro začínající kuchaře a kuchařky. Jedním z nich je správně připravená jíška. Můžete si ji připravit ke krátkodobému skladování v chladničce. Stačí ji po dohotovení uložit do vhodné uzavíratelné nádoby.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 143 kJ / 34 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,98 g |
Tuky | 0,17 g |
Vláknina | 4,20 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 6,30 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Zasmažkou můžete zahustit polevky (čočková). Zásmažku je možno udělat i bez cibulky. Tohle není žádný světaznalý recept, ale znám i takové začínající kuchařky, které neví jak se zásmažka dělá, tak to je hlavně pro ně. :)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
18. 7. 2019 06:31
18. 7. 2019 06:30
21. 2. 2016 14:58
7. 12. 2013 11:45
7. 12. 2013 02:35
13. 5. 2013 12:37
Karinka:
11. 12. 2012 11:24
Špagetka má pravdu,že je nejlepší z přepuštěného másla, to si kupuji v Německu v půlkilovém kelímku.
11. 12. 2012 11:11
24. 11. 2012 16:53
Mouka se dá opéct nasucho v pánvi až začne vonět ucítíte hezkou vuni a pak se muže přidávat olej aby se vše spojilo.Pak do dřezu s vodou pořádně ochladit pánev zespoda a naředit jíšku,vodou mlékem nebo smetanou.Rozmíchat a nalít k omáčce nebo k polévce
24. 11. 2012 16:01
27. 8. 2012 11:58
27. 8. 2012 11:49
27. 8. 2012 11:47
24. 2. 2012 17:07
"Jak ale zásmažku, jak jíšce říkaly naše babičky, připravit, aby byla výborná? Existuje na to pár triků...
Zásmažka z převařeného másla má nejlepší chuť. Při přípravě dbáme na množství mouky a másla – musí být stejné na váhu. Zásmažka nesmí být tekutá, ale má být tuhá a oddělovat se od stěn kastrolku. Musí být usmažená, aby neměla moučnou chuť.
Bílá zásmažka se smaží jenom několik minut a používá se na př. na Bešamelovou a krémové omáčky. Žlutá zásmažka še používá na omáčky se základem z bílého vývaru.
Neexistuje univerzální jíška!
Zjednodušeně řečeno, jíšky se připravují pražením mouky na omastku. Druhy jíšek jsou ale různé, každá se hodí pro jiný druh pokrmu. Proto bychom si předem měli zjistit, jaký typ jíšky budeme do pokrmu potřebovat a na základě toho zvolit použitý omastek. Kde to zjistit? Samozřejmě v receptu! Tam většinou bývá uvedeno: připravte si světlou (nebo tmavou) jíšku. Jaký je v tom rozdíl? Pro světlou jíšku se hodí více čerstvé máslo nebo ještě raději Hera (pokud máslo, volte tzv. „přepuštěné", které jste zbavili vody, a tak se tolik nepřipaluje), pro tmavou, kde delším smažením dosahujeme ostřejší chuti, můžeme volit i sádlo nebo rostlinný olej."
24. 2. 2012 17:00
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 6 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 16 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 18 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 21 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno 28. 3. 2024 12:59
Právě bylo uvařeno:
Šlehačkový beránek
Macek13 uvařila před 52 minutami
Vepřové kotletky z krkovice pod sýrovou krustou
PaveL2002 uvařila před 1 hodinou
Gnocchi zapečené s kuřecím masem
Ajkad uvařila před 1 hodinou
Švestkové knedlíky
Brumaire uvařila před 2 hodinami
Šťavnaté karbanátky se sýrem
rituals uvařila před 2 hodinami
Nádivka velikonoční
Napipi76 uvařila před 2 hodinami
Uzená krkovice pečená na zelí s bramborami
LuciePa uvařila před 3 hodinami
Brokolice zapečená s oříšky a směsí sýrů
martinslovak uvařila před 3 hodinami
Domácí noky s kuřecím masem a špenátem na smetaně
Panova uvařila před 3 hodinami
Špenátové palačinky
Macek13 uvařila před 3 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: jíška recept jíška jak se dela jiška jak se dělá zásmažka zasmazka do polevky tmavá jíška recept jak udělat jíšku tmavá jíška jíška z mouky zásmaška jíška do omáčky jiska do polevky recept na jíšku zásmažka do guláše recept jiska jíška do omáčky recept jak se dělá tmavá jíška jak udelat jisku do omacky světlá jíška jak udělat tmavou jišku
Suroviny: cibule, mouka hladká, olej
Zásmažka - Jíška
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jqQz
40 názorů